Až jednou ochutnáte vlastní domácí jogurt, nebudete už nikdy chtít ten kupovaný. Jeho výroba je velmi snadná, a navíc nepotřebujete žádné složité zařízení. Jogurt se tradičně vyrábí z kravského mléka, ale můžete v podstatě použít i jakékoliv jiné mléko. Velmi zdravý jogurt vyrobíte z kozího mléka nebo z mléka rostlinného. Skvěle chutná i jogurt sójový nebo kokosový, připravený z dřeně.

Domácí jogurty připravíte i ve vaší kuchyni
Příprava
Pro přípravu potřebujete základní surovinu v co nejčistším stavu, to znamená čerstvou, bez chemických konzervantů a barviv. Pamatujte také na to, že vlastní živý jogurt prochází neustále procesem zrání a kysnutí. Mění se jeho chuť i konzistence. Na počátku je tekutější, později houstne a kysne. Většinou je nejlepší druhý den od výroby, čtvrtý den je většinou již přezrálý. Připravujte tedy jen takové množství, které jste schopni zkonzumovat. Kdykoliv si můžete připravit čerstvou dávku znovu.

Jogurty jsou výborné čerstvé, neochucené, hodí se na snídani, k sušenému ovoci, ale i do salátů nebo koktejlů. Sladké ochucené varianty je lepší vyrábět až z hotového základu. Přidat můžete domácí marmeládu, kompotované ovoce, rozmačkaný banán, meruňky nebo kakao. Slaďte podle chuti třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, velmi pikantní je i javorový sirup. Pokud dbáte na štíhlou linii, určitě je vhodné nahradit část cukru stévií, která představuje perfektní rostlinné sladidlo bez kalorií.

Výroba
Na domácí výrobu jogurtů se běžně používají jogurtovače jednodušší i složitější konstrukce, které zajistí hlavně stálou teplotu, která je pro celý proces důležitá. Jogurtovač ale není nezbytně nutný a jogurt se dá udělat i bez něj. V následujícím postupu si popíšeme jak.
- Na základní recept potřebujete 1 litr mléka, nejlepší je přímo od farmáře, ale dá se použít i čerstvé nebo krabicové mléko z obchodu. Dále potřebujete základ s násadou živých bakterií, který nastartuje mléčné kvašení. Nejlepší je použít násadu z kvalitního živého jogurtu, který můžete běžně koupit. Na litr mléka potřebujete 5 polévkových lžic.
- Dále potřebujete potravinářský teploměr, 2 půllitrové nebo 4 čtvrtlitrové zavařovací sklenice.
- Při výrobě je důležitá čistota celého procesu, použijte čistý hrnec, sklenice nejlépe vypláchnuté vařící vodou a čisté nádobí, do mléka zbytečně nesahejte prsty.
- Mléko nejprve nalijte do hrnce a na mírném ohni nechejte 5 minut povařit. Mléko odstavte, nechejte zchladnout na 42 °C. Někdo doporučuje mléko pouze zahřát na 95 °C a nevařit. Obě cesty fungují. Prázdné čisté sklenice nahřejte v troubě nebo v mikrovlnce. Do každé sklenice dejte nejprve na dno 2-3 lžíce živého jogurtu o pokojové teplotě a zalijte do půlky mlékem, promíchejte a doplňte zbytkem mléka. Sklenice uzavřete, zabalte do teplé deky a vložte do peřin. Po dobu 6 hodin sklenice nekontrolujte, ani s nimi nehýbejte. Po uplynutí této doby by měl být jogurt hotový, sklenice můžete vyndat, nechejte vychladnout a umístěte do lednice.

Výhody domácího jogurtování
Znáte přesné složení jogurtu, vyhnete se přidaným škrobům, sladidlům a stabilizátorům, hotový jogurt je výborný a jeho výroba je levná. Výroba domácího jogurtu je navíc ekologická, protože šetříte obaly, vystačíte si s několika sklenicemi, které používáte dokola.

Jogurtová kultura
Tzv. jogurtovou kulturou rozumíme bakterie mléčného kvašení, které začnou mléčný cukr - laktózu rozkládat a štěpit. Přirozeně nasládlá chuť mléka se mění na kyselou. Na jogurtovém kvašení se podílejí hlavně bakterie Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius.

Rostlinné jogurty
Domácí sójový jogurt je skvělou verzí pro vegany. Velmi častá je také intolerance laktózy či pocit zahlenění po vydatnější konzumaci mléčných výrobků. Pokud máte rádi jogurty a nechcete se jich vzdát, je jejich náhrada rostlinnými alternativami velmi dobrým řešením. Pro sójový jogurt potřebujete 1 litr sójového mléka z krabice nebo doma vyrobeného ze sójových bobů a jeden živý sójový jogurt.

Sójové mléko přiveďte k varu, odstavte a nechejte zchladnout na 40 °C. Dále postupujte stejně jako v případě jogurtu z mléka. Sklenice se založeným jogurtem můžete udržet při konstantní teplotě v peřinách nebo na topení. Nechejte stát 6 hodin, ale klidně i přes noc. Pro hustší konzistenci jogurtu můžete přisypat trochu kvalitního sušeného sójového mléka. Z každé vlastní povedené dávky jogurtů si můžete schovat část na další očkování.

Kokosový jogurt
Kokos ve všech podobách, stejně jako výrobky z kokosu, jsou velmi populární. Jsou samozřejmě velmi chutné a zdravé. Výborné jsou tzv. mladé kokosy, které můžete dnes už koupit i u nás. Nejsou zrovna nejlevnější, ale jejich kokosové mléko je výborné. Po vypití vody kokos nevyhazujte, rozpulte jej a vydlabejte měkkou bílou dužinu, která je podle vyzrálosti kokosu různě silná a pružná. Na výrobu báječného jogurtu potřebujete dužinu z alespoň tří kokosů. Po vydlabání ji očistěte od dřevnatých vláken a opláchněte. Vložte do mixéru a rozmixute na hladkou hmotu.
Při mixování přilévejte jakékoliv rostlinné mléko nebo kokosovou vodu tak, abyste vytvořili hustotu, jakou máte rádi. Počítejte ovšem s tím, že v průběhu kysnutí jogurt ještě trochu ztuhne. Mixujte dlouho, aby hmota byla opravdu hladká, krémovitá bez hrudek a struktury. Téměř ke konci přidejte probiotika, která nastartují kysnutí. Na 2 až 4 kokosy vystačí dvě kapsle. Probiotika se dají koupit v každé lékárně. Hmotu nalijte do 2 misek. Zakryjte potravinářskou fólií a postavte na teplo.

Moje rada:
Teplotu jsem nikdy neměřila, v létě je dávám na okenní parapet na sluníčko, v zimě na topení. Po 6 hodinách nejdřív, jogurt zamíchám a nechám dojít. Pokud je hustota a chuť výborná, dám hned do lednice. Pokud je ještě jogurt řídký a málo kyselý, nechám dojít. I v lednici jogurt stále tuhne a kysne, neskladujeme déle než 3 dny, pak už není chuť nejlepší. Kokosový jogurt je výborný s čerstvým rozmixovaným ovocem.
Publikováno: 24. 1. 2020, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková