Až jednou ochutnáte vlastní domácí jogurt, nebudete už nikdy chtít ten kupovaný. Jeho výroba je velmi snadná, a navíc nepotřebujete žádné složité zařízení. Jogurt se tradičně vyrábí z kravského mléka, ale můžete v podstatě použít i jakékoliv jiné mléko. Velmi zdravý jogurt vyrobíte z kozího mléka nebo z mléka rostlinného. Skvěle chutná i jogurt sójový nebo kokosový, připravený z dřeně.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/84/91/column/84916155b62d65990d4047c0111a96e0_jogurt-a-ovesne-vlocky.jpg)
Domácí jogurty připravíte i ve vaší kuchyni
Příprava
Pro přípravu potřebujete základní surovinu v co nejčistším stavu, to znamená čerstvou, bez chemických konzervantů a barviv. Pamatujte také na to, že vlastní živý jogurt prochází neustále procesem zrání a kysnutí. Mění se jeho chuť i konzistence. Na počátku je tekutější, později houstne a kysne. Většinou je nejlepší druhý den od výroby, čtvrtý den je většinou již přezrálý. Připravujte tedy jen takové množství, které jste schopni zkonzumovat. Kdykoliv si můžete připravit čerstvou dávku znovu.
![Mléko](https://img.primadoma.cz/w_2/3e/13/column/3e13ef7b4d3f9f04350497c830b2d186_mleko.jpg)
Jogurty jsou výborné čerstvé, neochucené, hodí se na snídani, k sušenému ovoci, ale i do salátů nebo koktejlů. Sladké ochucené varianty je lepší vyrábět až z hotového základu. Přidat můžete domácí marmeládu, kompotované ovoce, rozmačkaný banán, meruňky nebo kakao. Slaďte podle chuti třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, velmi pikantní je i javorový sirup. Pokud dbáte na štíhlou linii, určitě je vhodné nahradit část cukru stévií, která představuje perfektní rostlinné sladidlo bez kalorií.
![Jogurt v misce](https://img.primadoma.cz/w_2/87/8a/column/878a8de5ae57317437b5f630bf2b34b0_jogurt-v-misce.jpg)
Výroba
Na domácí výrobu jogurtů se běžně používají jogurtovače jednodušší i složitější konstrukce, které zajistí hlavně stálou teplotu, která je pro celý proces důležitá. Jogurtovač ale není nezbytně nutný a jogurt se dá udělat i bez něj. V následujícím postupu si popíšeme jak.
- Na základní recept potřebujete 1 litr mléka, nejlepší je přímo od farmáře, ale dá se použít i čerstvé nebo krabicové mléko z obchodu. Dále potřebujete základ s násadou živých bakterií, který nastartuje mléčné kvašení. Nejlepší je použít násadu z kvalitního živého jogurtu, který můžete běžně koupit. Na litr mléka potřebujete 5 polévkových lžic.
- Dále potřebujete potravinářský teploměr, 2 půllitrové nebo 4 čtvrtlitrové zavařovací sklenice.
- Při výrobě je důležitá čistota celého procesu, použijte čistý hrnec, sklenice nejlépe vypláchnuté vařící vodou a čisté nádobí, do mléka zbytečně nesahejte prsty.
- Mléko nejprve nalijte do hrnce a na mírném ohni nechejte 5 minut povařit. Mléko odstavte, nechejte zchladnout na 42 °C. Někdo doporučuje mléko pouze zahřát na 95 °C a nevařit. Obě cesty fungují. Prázdné čisté sklenice nahřejte v troubě nebo v mikrovlnce. Do každé sklenice dejte nejprve na dno 2-3 lžíce živého jogurtu o pokojové teplotě a zalijte do půlky mlékem, promíchejte a doplňte zbytkem mléka. Sklenice uzavřete, zabalte do teplé deky a vložte do peřin. Po dobu 6 hodin sklenice nekontrolujte, ani s nimi nehýbejte. Po uplynutí této doby by měl být jogurt hotový, sklenice můžete vyndat, nechejte vychladnout a umístěte do lednice.
![Uchovávání](https://img.primadoma.cz/w_2/80/ac/column/80ac0fad3bc5df6f0eb43deb4141f503_uchovavani.jpg)
Výhody domácího jogurtování
Znáte přesné složení jogurtu, vyhnete se přidaným škrobům, sladidlům a stabilizátorům, hotový jogurt je výborný a jeho výroba je levná. Výroba domácího jogurtu je navíc ekologická, protože šetříte obaly, vystačíte si s několika sklenicemi, které používáte dokola.
![Ovocný jogurt](https://img.primadoma.cz/w_2/93/77/column/93779ac918a12013383b855a8b8b0e16_ovocny-jogurt.jpg)
Jogurtová kultura
Tzv. jogurtovou kulturou rozumíme bakterie mléčného kvašení, které začnou mléčný cukr - laktózu rozkládat a štěpit. Přirozeně nasládlá chuť mléka se mění na kyselou. Na jogurtovém kvašení se podílejí hlavně bakterie Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius.
![Řecký jogurt](https://img.primadoma.cz/w_2/3c/cc/column/3ccc8aa4f8623cfc9cb44a4ed24b456d_recky-jogurt.jpg)
Rostlinné jogurty
Domácí sójový jogurt je skvělou verzí pro vegany. Velmi častá je také intolerance laktózy či pocit zahlenění po vydatnější konzumaci mléčných výrobků. Pokud máte rádi jogurty a nechcete se jich vzdát, je jejich náhrada rostlinnými alternativami velmi dobrým řešením. Pro sójový jogurt potřebujete 1 litr sójového mléka z krabice nebo doma vyrobeného ze sójových bobů a jeden živý sójový jogurt.
![Jogurt s müsli](https://img.primadoma.cz/w_2/23/33/column/23337eb2d163777bf71f20ba274e2eaf_jogurt-s-musli.jpg)
Sójové mléko přiveďte k varu, odstavte a nechejte zchladnout na 40 °C. Dále postupujte stejně jako v případě jogurtu z mléka. Sklenice se založeným jogurtem můžete udržet při konstantní teplotě v peřinách nebo na topení. Nechejte stát 6 hodin, ale klidně i přes noc. Pro hustší konzistenci jogurtu můžete přisypat trochu kvalitního sušeného sójového mléka. Z každé vlastní povedené dávky jogurtů si můžete schovat část na další očkování.
![Jogurt s chia](https://img.primadoma.cz/w_2/e0/28/column/e0281c40c04efe40940c029a738d6ebf_jogurt-s-chia.jpg)
Kokosový jogurt
Kokos ve všech podobách, stejně jako výrobky z kokosu, jsou velmi populární. Jsou samozřejmě velmi chutné a zdravé. Výborné jsou tzv. mladé kokosy, které můžete dnes už koupit i u nás. Nejsou zrovna nejlevnější, ale jejich kokosové mléko je výborné. Po vypití vody kokos nevyhazujte, rozpulte jej a vydlabejte měkkou bílou dužinu, která je podle vyzrálosti kokosu různě silná a pružná. Na výrobu báječného jogurtu potřebujete dužinu z alespoň tří kokosů. Po vydlabání ji očistěte od dřevnatých vláken a opláchněte. Vložte do mixéru a rozmixute na hladkou hmotu.
Při mixování přilévejte jakékoliv rostlinné mléko nebo kokosovou vodu tak, abyste vytvořili hustotu, jakou máte rádi. Počítejte ovšem s tím, že v průběhu kysnutí jogurt ještě trochu ztuhne. Mixujte dlouho, aby hmota byla opravdu hladká, krémovitá bez hrudek a struktury. Téměř ke konci přidejte probiotika, která nastartují kysnutí. Na 2 až 4 kokosy vystačí dvě kapsle. Probiotika se dají koupit v každé lékárně. Hmotu nalijte do 2 misek. Zakryjte potravinářskou fólií a postavte na teplo.
![Kokosový jogurt](https://img.primadoma.cz/w_2/8a/8e/column/8a8e5cf8ec13af307ddc8c12ef2e2116_depositphotos_191183088_l-2015.jpg)
Moje rada:
Teplotu jsem nikdy neměřila, v létě je dávám na okenní parapet na sluníčko, v zimě na topení. Po 6 hodinách nejdřív, jogurt zamíchám a nechám dojít. Pokud je hustota a chuť výborná, dám hned do lednice. Pokud je ještě jogurt řídký a málo kyselý, nechám dojít. I v lednici jogurt stále tuhne a kysne, neskladujeme déle než 3 dny, pak už není chuť nejlepší. Kokosový jogurt je výborný s čerstvým rozmixovaným ovocem.
Publikováno: 24. 1. 2020, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková