Doba domácích zabíjaček je tu a s nimi přichází na řadu i obvyklé zabíjačkové pochoutky z vepřového masa. Tlačenky, jitrnice nebo černá polévka s kroupami jsou notoricky známé a zvládne je doma připravit i kuchař amatér. A co si zkusit vyrobit pravou nefalšovanou zabíjačkovou paštiku z vepřového masa a vepřových jater? Ukážeme vám, jak je to jednoduché.
Pochoutky z vepřového masa - zabíjačková paštika
Při každé zabíjačce máme hromadu masa, které potřebujeme zpracovat do nejrůznějších masných výrobků. Kromě tradičních jitrnic, tlačenek a gulášů si ale, a to zejména z odřezků masa, můžeme vyrobit chutnou zabíjačkovou paštiku. Ta se navíc dá uchovat zavařená ve sklenicích na velmi dlouhou dobu. Obáváme se ale, že jí ani do těch sklenic nestihnete dát. Je totiž vysoce návyková.
Suroviny
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 0,5 kg vepřových jater
- 1 l vody
- sůl podle chuti
- 2 g zázvoru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
Postup výroby
Vepřový bůček, který může být i prorostlejší, vložíme do pekáče s divokým kořením (pepř, nové koření a bobkový list), nesolíme. Pečeme asi hodinu při teplotě 180 °C a podléváme. Necháme vychladnout, maso vyjmeme a šťávu přecedíme do mísy. Koření odstraníme. Maso umeleme a vepřová játra rozmixujeme najemno.
Rozmixovaná vepřová játra, zázvor a sůl s umletým bůčkem promícháme do husté konzistence. Zaléváme šťávou z výpeku a pečlivě vymícháme. Hotovou paštiku plníme do zavařovacích sklenic. Zavařujeme při 90 °C po dobu 90 minut, necháme zchladnout do druhého dne a postup zavařování opakujeme.
Sklenice neplníme úplně do vrchu, při zavařování by měla paštika tendenci vytékat ze sklenic. Můžeme paštiku zalít rozškvařeným vepřovým sádlem. Chceme-li paštiku ochutit, lze použít drcený rozmarýn, tymián, česnek, ořechy nebo brusinky. Vyzkoušejte si, co vám bude nejvíce chutnat.
Publikováno: 10. 1. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová