Čočka je oblíbenou luštěninou především ve spojitosti s Novým rokem. Přitom je ale našemu tělu prospěšná, dodává nám důležité živiny a nezbytnou vlákninu. Ochutnejte jí v podobně lehkého salátu, která pro vás připravila známá bloggerka Live with Anny.

Čočka odpradávna patří na náš stůl. Na Nový rok se skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná. Z čočky ale jde připravit i lahodný, lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv po vánočním přejídání. Nebo v rámci jarního detoxu. Inspirovat se můžete receptem autorky blogu Live with Anny.

Co budete potřebovat
- 200 g zelené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou červenou cibuli
- 1 větší mrkev
- sůl a pepř podle chuti
- 180 g balkánského sýra
- 150 g černých oliv
- petržel

Na dresing
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje

A jak na to?
Čočku propláchněte v teplé vodě a poté jí dejte vařit do osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a čočku smíchejte s mrkví a cibulí. Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresing. Smíchejte šťávu z citronu, balzamikový ocet a olivový olej. Poté salát zalijte dresinkem a vše důkladně promíchejte.

Nejen tento čočkový salát hravě připravíte na indukční vestavné desce MORA VDIT 656 FF se čtyřmi indukčními oktagonovými zónami AreaFlex. A pokud budete vařit nebo smažit ve velké nádobě, hravě propojíte dvě varné zóny, umístěné nad sebou, do jedné velké varné plochy. Varná deska disponuje dotykovým ovládáním s plynulou regulací výkonu i extra výkonem PowerBoost, který výrazně zkracuje dobu ohřevu. Užitečná je i funkce StopGo, která dočasně pozastaví var bez ztráty nastavených parametrů – když se třeba musíte věnovat jiné činnosti. Nebo funkce StayWarm, udržující teplotu 70 °C či funkce SoftMelt pro šetrné rozpouštění při 42 °C. Po odebrání nádoby z indukční desky se po určitém čase bez přerušení provozu deska sama automaticky vypne – už se nemusíte se bát, že jste nechali doma zapnutou plotýnku. Nechybí ani dětská pojistka. Varná deska stojí 12 990 Kč.

Publikováno: 28. 12. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce