Čočka je oblíbenou luštěninou především ve spojitosti s Novým rokem. Přitom je ale našemu tělu prospěšná, dodává nám důležité živiny a nezbytnou vlákninu. Ochutnejte jí v podobně lehkého salátu, která pro vás připravila známá bloggerka Live with Anny.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/18/3b/column/183b9d86e0b9d3842cf40548535928e0_mora-a-live-with-anny_cockovy-salat2.jpg)
Čočka odpradávna patří na náš stůl. Na Nový rok se skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná. Z čočky ale jde připravit i lahodný, lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv po vánočním přejídání. Nebo v rámci jarního detoxu. Inspirovat se můžete receptem autorky blogu Live with Anny.
![Zelená čočka](https://img.primadoma.cz/w_2/cb/93/column/cb93b93f81bf8164e18697a8c361e98c_depositphotos_48229525_l-2015.jpg)
Co budete potřebovat
- 200 g zelené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou červenou cibuli
- 1 větší mrkev
- sůl a pepř podle chuti
- 180 g balkánského sýra
- 150 g černých oliv
- petržel
![Mrkev a cibule](https://img.primadoma.cz/w_2/60/02/column/600283fdf71edc07cd6c926f22c61754_depositphotos_77130969_l-2015.jpg)
Na dresing
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
![Dresing](https://img.primadoma.cz/w_2/ea/ec/column/eaec6354c97fddc24e190d26fc6e4cb0_depositphotos_41188253_l-2015.jpg)
A jak na to?
Čočku propláchněte v teplé vodě a poté jí dejte vařit do osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a čočku smíchejte s mrkví a cibulí. Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresing. Smíchejte šťávu z citronu, balzamikový ocet a olivový olej. Poté salát zalijte dresinkem a vše důkladně promíchejte.
![MORA a Live with Anny_čočkový salát 1](https://img.primadoma.cz/w_2/85/3e/column/853ee1e9318782b1c8c8dee64ea01131_mora-a-live-with-anny_cockovy-salat1.jpg)
Nejen tento čočkový salát hravě připravíte na indukční vestavné desce MORA VDIT 656 FF se čtyřmi indukčními oktagonovými zónami AreaFlex. A pokud budete vařit nebo smažit ve velké nádobě, hravě propojíte dvě varné zóny, umístěné nad sebou, do jedné velké varné plochy. Varná deska disponuje dotykovým ovládáním s plynulou regulací výkonu i extra výkonem PowerBoost, který výrazně zkracuje dobu ohřevu. Užitečná je i funkce StopGo, která dočasně pozastaví var bez ztráty nastavených parametrů – když se třeba musíte věnovat jiné činnosti. Nebo funkce StayWarm, udržující teplotu 70 °C či funkce SoftMelt pro šetrné rozpouštění při 42 °C. Po odebrání nádoby z indukční desky se po určitém čase bez přerušení provozu deska sama automaticky vypne – už se nemusíte se bát, že jste nechali doma zapnutou plotýnku. Nechybí ani dětská pojistka. Varná deska stojí 12 990 Kč.
![MORA_VDIT-656-FF](https://img.primadoma.cz/w_2/77/cf/column/77cf8a09ff98d97fb63c48fdb9e75932_mora_vdit-656-ff.jpg)
Publikováno: 28. 12. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce