Podzim je čas, který je spojen se sběrem úrody, ale i pečením. Poctivé domácí koláče se nikdy neomrzí. Jejich vůně vytváří kouzlo domova a jejich chuť mění i deštivý den v slunečný. Pojďte spolu s námi ochutnat, co nám letos příroda nadělila. Upečte si spolu s námi chutný koláč. Můžete si vybrat hned ze tří možností. Všechny recepty na koláče jsou inspirované Itálií. Co myslíte, který z nich je nejlepší?
Jablečný křehký koláč
Co na jeho výrobu budete potřebovat
- 300 gramů hladké mouky 00
- 150 gramů moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 100 gramů změklého másla
- 3 vejce
- 1 decilitr mléka
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 4 středně velká jablka (menších více)
- špetka soli
- 1 tvaroh
- 1 zakysaná smetana
- 1 bílý jogurt
- 1 skořicový cukr
Postup výroby
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladké pěny. Vejce, mléko a citronovou kůru také vymíchejte.
Obě směsi smíchejte s pomocí šlehače dohromady. Přidejte špetku soli a kypřící prášek. Postupně do směsi zapracujte mouku.
Těsto vložte do kulaté dortové formy, kterou jste si předem vymazali, vyložili pečícím papírem anebo do ní vložili silikonový plát proti připečení. Smícháním tvarohu, jogurtu a cukru vyrobíte tvarohový krém, který rozprostřete na těsto ve formě.
Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Kostky jablek rovnoměrně vysypte do formy s těstem.
Posypte skořicovým cukrem a vložte do trouby, kde koláč pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč v průběhu pečení kontrolujte.
Italský hruškový koláč
Co na jeho výrobu budete potřebovat
- 750 gramů hrušek
- 300 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 decilitry mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 skořicový cukr
- špetka soli
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 perník
Postup výroby
Žloutky a vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. V druhé míse pak do mléka postupně zapracujte mouku, kypřící prášek, špetku soli a kůru z chemicky neošetřeného citronu. Nakonec do mísy přidejte žloutkovou pěnu, kterou zlehka zapracujte.
Tekuté těsto vylijte do kulaté dortové formy, kterou jste si předem vymazali, vyložili silikonem nebo pečícím papírem. Hrušky omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Oloupané hrušky zakapejte šťávou z citronu. Takto ošetřené hrušky následně nakrájejte na kostičky.
Hrušky rozprostřete po celé ploše dortové formy. Posypte je skořicovým cukrem.
Nakonec povrch těsta posypte nastrouhaným perníkem.
Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut při 180 °C. Koláč v průběhu pečení kontrolujte pomocí špejle.
Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Co na jeho výrobu budete potřebovat
Na těsto:
- 250 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 2 decilitry oleje
- 1 skořicový cukr
Na makovou náplň:
- 200 gramů mletého máku
- 4 lžíce cukru
- 250 ml mléka
Na tvarohový krém:
- 1 tvaroh
- 1 bílý jogurt
- 20 gramů cukru
Drobenka:
- 50 gramů másla
- 5 velkých lžic strouhanky
- 3 lžíce cukru
a asi 15 vypeckovaných švestek
Postup výroby
Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vložte do kulaté dortové formy (vyloženou pečícím papírem nebo silikonem). Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a mák. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3 minuty, pak sejměte z ohně a nechte vychladnout. Smícháním tvarohu, jogurtu a cukru vyrobíte tvarohový krém. Drobenku vyrobíte tak, že změklé máslo ručně důkladně propracujte se strouhankou a cukrem. Švestky umyjte, zbavte stopek a vypeckujte.
Vychlazenou makovou náplň rozprostřete na těsto v dortové formě. Na makovou náplň poklaďte vypeckované švestky. V další vrstvě se po povrchu rovnoměrně rozetře tvarohový krém. A nakonec koláč ozdobte drobenkou.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
Publikováno: 30. 11. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová