reklama

Asijská zelenina v české kuchyni

Pokud bychom měli v sortimentu hledat zastoupení asijské zeleniny, našli bychom čínské a pekingské zelí, v poslední době pak japonské obří ředkve, které si v našem jídelníčku našly své postavení a pěstují se rok od roku více. Stále větší oblibě napovídá i rozšiřující se sortiment odrůd. Jedná se především o listovou zeleninu vhodnou na dochucování a zvýraznění chuti zeleninových salátů. Označuje se jako greens zelenina, která se pěstuje výhradně pro sklizeň mladých listů.

i (Zdroj: Daniela Dušková)
Asijská zelenina chutná i dětem (Zdroj: Daniela Dušková)

Co nalezneme pod pojmem asijská zelenina?

Anglické označení „greens“ znamená v překladu zeleniny. Do této rozsáhlé skupiny patří druhy nejen s velkými listy, ale i s listy jemnými, gurmánské pikantní chuti. Greens patří převážně do rozsáhlého rodu Brassica. Obrovskou předností těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba.

Pěstují se převážně z přímého výsevu, ale možné je i předpěstování sadby. Při polním pěstování je vyséváme nejčastěji v červnu pro podzimní sklizeň, většina druhů se ale dá úspěšně pěstovat celoročně v květináčích. Dohromady tuto zeleninu označujeme jako asijská proto, že se pěstuje především na východní straně zeměkoule.

Směs asijských zelenin
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Asijská zelenina vyniká zajímavou chutí

Čínská hořčice (Brassica juncea)

Čínská hořčice je skupinou vzrůstných odrůd s výraznou hořčičnou chutí. Aroma se zvýrazňuje se stářím rostliny - chuť starších listů je velice pikantní a nezaměnitelná. Mladé listy přidají listovým salátům jemný hořčičný nádech. Výborné je listy podusit s kuřecím masem. Je možné volit mezi hořčicí se zeleným a červeným listem. Odrůda Red Giant má výrazné červené vybarvení listové žilnatiny a listových čepelí. Křehké aromatické listy obohatí zeleninové saláty jemnou chutí i barvou. Při letním výsevu na záhon jsou jemné mladé lístky napadány dřepčíky, vyplatí se proto ochránit vzcházející rostlinky zakrytím bílou netkanou textilií.

Hořčice červená
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Hořčice má pikantní chuť

Mizuna (Brassica capestris japonica)

Mizuna je rostlina s dlouhými stopkatými bohatě vykrajovanými listy. Plně vyvinutá rostlina tvoří mohutnou, 25 - 35 cm vysokou růžici s mnoha růstovými vrcholky. Mizuna se hodí nejen do salátů, ale i na dušení. Listy jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů ocení především ti, kteří mají diabetickou i redukční dietu. Její semínka připomínají semena hořčice a mají i stejnou barvu. Ve výhoncích mizuny je velké množství nejrůznějších vitaminů a dalších zdravých prvků.

Mizuna
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Mizuna se hodí do různých salátů

Mibuna (Brassica rapa ssp.japonica)

Mibuna je typem růstu velmi podobná mizuně. Listy jsou ale štíhlé, bez vykrojení. Výborně se hodí jako doplněk salátů pro svou pikantní, jemně nakyslou chuť.  Mibuna se hodí nejen do salátů, ale i na dušení, nebo jako špenát či příloha k masům. Sklízí se jednotlivé listy, nebo celé růžice. Kromě listů se dají zužitkovat i mladá květenství. Na západě je mibuna ceněna jako mimosezónní salátová zelenina, používaná do polévek, dušená nebo osmažená s další zeleninou v kombinaci s masem nebo rybami.

Mibuna
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Z mibuny můžeme připravit chutný špenát

Komatsuna (Brassica rapa var. komatsuna)

Komatsuna se v Anglii překládá jako hořčičný špenát. Tvoří otevřenou listovou růžici s velkými zelenými listy příjemné jemné hořčičné chuti. Mladé listy se výborně hodí do salátů, starší pak k úpravě jako špenát. Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sojového nálevu.

Komatsuna
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Komatsuna patří do skupiny brukvovitých

Všechny popsané druhy můžete sklízet celé nebo sestříhnout 3 - 5 cm nad povrchem půdy, aby nedošlo k poškození srdéčka. Rostliny tak spolehlivě obrostou pro následnou sklizeň. Slabší mrazík rostliny nezničí, pokud ale chcete prodloužit sklizeň co nejdéle do podzimu, zakryjte greens netkanou textilií, kterou jste chránili rostliny v době klíčení.

Jedlá chryzantéma (Chysanthemum coronarium)

Jedlá chryzantéma bude z celé kolekce greens pro naše chuťové buňky asi nejzvláštnější. Číňané o této bylině tvrdí, že dodává životní sílu, z jejich listů vaří čaj při slavnostních příležitostech, mladé výhonky a okvětní lístky používají do salátů a z kořenů chryzantém dokonce připravují výtečný čaj proti bolestem hlavy. Odrůda Maiko díky obsahu vitamínů, především pak provitamínu A, minerálních látek a silic patří mezi hodnotné zeleniny s jemnou chutí a vůní. Upravuje se jako salát, špenát nebo příloha k masu. Dá se pěstovat v jakémkoliv klimatu a na nejrůznějších půdách. Osivo vyséváme od jara do podzimu přímo na záhon, pro zimní období se pěstuje v květináčích. Do výšky 5 -10 cm rostlina dorůstá po 4 - 5 týdnech, větší 15 - 25 cm vysoké rostliny se musí pěstovat 6 - 8 týdnů. Pokud se rostliny pravidelně seřezávají, rychle regenerují a mohou se sklízet opakovaně. Větší rostliny dobře větví, boční výhony jsou též využitelné v kuchyni. Mladé listy mají aromatickou chuť, která zvýrazní podávané saláty, vynikající je především v kombinaci s rajčaty, naklíčenou sojou nebo cizrnou.

Jedlá chryzantéma
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Dokonce i květiny jsou jedlé a chutné

Perila (Perilla frutescens) 

Perila je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou. Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet až do podzimu. Díky své příjemné štiplavé chuti se výborně hodí k vepřovému masu a rybám. Vytváří mohutnou až 60 cm vysokou rostlinu a je proto nutné již při výsevu počítat s dostatkem místa. Perila se pěstuje v zelené a červené formě, oba typy jsou pak nasáčkovány do jednoho sáčku ve směsi. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Perila má také schopnost snižovat produkci histaminu, látky zodpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují úlevu při zmírnění alergických reakcí.

Léčba alergie pomocí perily
Perila pomůže alergikům (Zdroj: Daniela Dušková)
Perila
Perila působí tišivě na alergiky (Zdroj: Daniela Dušková)

Publikováno: 7. 11. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková