reklama

Šípkové podzimní speciality pro mlsné jazýčky

Plody růží (šípky) patří k typickým plodům podzimní přírody. Od září do listopadu je můžeme nacházet v nejrůznějších lokalitách. V naší přírodě se téměř v naprosté většině v přírodě setkáme s růží šípkovou s 2 - 3 cm dlouhými šípky různého tvaru. Šípky jsou plody, které vznikají po odkvětu růží. Podle správné botanické terminologie, je šípek složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Plody obsahují velké množství vitamínu C a další vitamíny.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Ze šípků můžeme vyrobit mnoho dobrých a zdravých podzimních specialit (Zdroj: Depositphotos)

Sklizeň může začít ve chvíli, kdy jsou šípky červené. Tvrdé, zralé šípky otrháváme nebo odstříháváme od větviček nejlépe do košíku. Otrhané šípky bez stopek můžeme usušit v sušičce, na topení nebo opatrně v troubě při maximální teplotě 60 °C. Pro sušení je lépe sklízet šípky nepomrzlé.
Právě později, když šípky přejde první mráz, nastává sklizeň šípků na marmeládu i přímý konzum. Po expozici mrazem plody zjemní, změknou a zesládnou a získají lepší chuť. Pomrzlé šípky mohou být velmi měkké, až blátivé, proto je ihned po otrhání zpracujme.

Sběr šípků
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Šípky sbíráme opatrně, nejlépe až přejdou mrazem

Šípkové recepty

Marmeláda ze šípků

Naprostým bestselerem a pochoutkou číslo jedna je šípková marmeláda, která je např. v Chorvatsku tak oblíbená, že patří až k národním specialitám. Prodává se pod názvem "šipak" i jako typický suvenýr.
Na vlastní výrobu marmelády je dobré si vyhradit dostatek času. Otrhané šípky je totiž potřeba omýt a poté rozpůlit a vybrat ze středu šípku semínka. Plody se nejlépe půlí malým ostrým nožíkem, ale i tak počítejme s tím, že než napůlíme mističku, bude to chvilku trvat. Kromě semínek se uprostřed šípků skrývá i množství chlupů, které by se nikdy neměly do marmelády dostat.

Šípky po sběru
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Šípky sbíráme do koše, aby před zpracováním nezplesnivěly

Někdo preferuje i opačný postup, šípky nejprve povaříme a změklé je propasírujeme přes síto. Vyhneme se tak půlení a vyškrabování semínek za syrova. Síto zachytí nežádoucí semínka i chlupy. Poté šípkovou drť přemístíme do hrnce a přidáme cukr. Řídíme se vlastní chutí, ale obecně počítejme s 500 g cukru na kilo šípků. Dále přidáme trochu nastrouhané kůry z citronu, hřebíček a pokud chcete mít kyselejší marmelády, přidejte i trochu kyseliny citronové. Znovu vše přivedeme k varu a ještě 30 minut provařujeme společně. Poté plníme do čistých malých skleniček a stavíme víčkem dolů, dokud marmeláda nevychladne.
Šípky se dobře kombinují i s jiným  drobným ovocem. Spolu s arónií - černý jeřáb, temnoplodec (Aronia melanocarpa) vytváří výborný chuťový zážitek. Skvělou marmeládu připravíme smícháním půl napůl šípkové a aroniové. Obě marmelády připravuje zvlášť a smícháme je až při posledním provaření spolu s cukrem a kořením. Pro ještě hladší marmeládu můžeme ovocnou směs i rozmixovat ponorným mixérem.

Sušené šípky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Sušené šípky vydrží i přes zimu a budou nám vždy k dispozici

Šípkový čaj, bojovník proti zimním virózám

Oblíbený šípkový čaj připravujeme ze sušených šípků. Následující příprava je velmi šetrná a zbytečně při ní nepřicházíme o vitamín C. Šípky nejprve rozdrtíme a přes noc zalijeme studenou vodou. Na 1 l vody počítáme asi 5 lžic šípkové drtě. Druhý den postavíme na plotnu a zlehka přivedeme těsně pod bod varu. Pro intenzivnější chuť dáme více šípků nebo necháme několik minut povařit. Nakonec odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme odstát. Po zchladnutí můžeme podle chuti přidat citron a med.

Šípkový čaj
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Šípková čaj je zdrojem vitamínu C a chutná výborně

Šípkový nálev

Představuje daleko lepší variantu nápoje nežli klasický čaj, protože jak je dobře známo, vitamín C se varem ničí. Výluh připravíme snadno, začneme tím, že sušené šípky podrtíme (např. v kuchyňském robotu) a zalijeme studenou vodou v poměru 5:1. Poté necháme při pokojové teplotě macerovat 12 – 24 hodin. Nakonec vše přecedíme sítkem a výluh je připraven ke konzumaci. Pít jej můžeme studený či ohřátý, dochutit můžeme citronem a medem. Do nálevu můžeme přidat i strouhaný zázvor.

Zpracování šípků
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Šípky můžeme sušit, vařit nebo nakládat

Pokud vám marmeláda nebo samotné šípky zachutnaly, vyzkoušejte růži svrasklou (Rosa rugosa). Tento druh je určený pro zahradnické a sadovnické použití. Oproti růži šípkové tvoří kompaktnější keře, s většími a silnějšími listy. Květy jsou pak velké, jednoduché, zářivě růžové. Šípky jsou velké, masité a zploštělé. Tato růže má i svůj velký sadovnický význam, je velmi dekorativní a s oblibou se využívá na slunná stanoviště v parkových a zahradních úpravách.

Růže svraskalá
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Obdobou šípků z růžového keře jsou plody růže svraskalé

Publikováno: 18. 10. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková