Není etiketa jako etiketa. Zásady správného stolování včetně chování u stolu bychom měli dodržovat převážně v restauraci a na oficiálních akciích. Skvělou příležitostí pro využití zásad správné etikety jsou svatby. Jedná se o jednoduchý soubor pravidel a jeho dodržováním můžeme vykouzlit příjemnou atmosféru.
Ke stolu přistupujeme vždy čistí, upravení a ideálně s dobrou náladou. Neřešíme problémy a stížnosti, má to být příjemné posezení pro všechny. U stolu si všichni chceme vychutnat dobré jídlo a příjemnou společnost. Jako první si sedá hostitel, až poté ostatní. Nejdříve si sednou dámy, potom pánové. Pokud jsme na večeři ve dvou, měla by to být samozřejmost bez výjimky, opak bude veliké faux pas (čti fó pá). Muž pomáhá ženě tím, že jí odsune židli a pomůže jí také ke stolu pohodlně přisunout. Ženy by měly sedět vždy vzpřímeně, nijak se nekroutit a nehrbit. Správné sezení je bez opírání se o opěradlo, jenom na první třetině sedací části. Pánové by měli být naopak pevně usazeni a sedět na celé židli. Nohy u stolu nekřížíme, ale necháváme je rovně před sebou s koleny u sebe. Usmívejte se na sebe a stolování si užívejte.
Na různé typy jídla jsou určené jiné druhy příborů. Nemusíte je všechny znát, stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo. Příbor je vždy připravený tak, jak budou následovat plánované chody a začínají nejdál od talíře před vámi. Jak k vám tedy budou přicházet jednotlivé pokrmy, budete si k nim také odebírat postupně potřebnou lžičku nebo vidličku z vnějšího okraje. Poslední je moučníkový příbor a ten by měl ležet vždy vodorovně, tedy před vámi nad talířem.
Podle etikety držíme příbor vždy nad polovinou jeho délky a konce rukojeti by měly být uložené ve vašich dlaních. Vidlička by měla směrovat hroty dolů. Výjimkou jsou jídla, jako je rizoto, těstoviny anebo třeba asijská kuchyně. V tomto případě můžete vidličku používat stejně jako lžíci. Pokud si nabíráte jídlo sami, používejte k tomu připravený příbor a pokládejte ho vždy vypouklou stranou nahoru a na odkládací talířek. Pro nabírání jsou k dispozici většinou různé kleště a větší lžíce či naběračky.
Příbor je také takovou malou znakovou řečí a můžete jím dát najevo jasné signály pro personál. Pokud si přejete přidat, položte příbor na talíř tak, aby byl překřížený přes sebe a co nejvíc rozevřený. To je jasné znamení, že vám chutnalo a rádi si ještě přidáte. Pokud si chcete dát v jídle pouze přestávku, položte příbor podobně, ale nepřekřižujte ho, nechte, aby se dotýkaly špičky. Personál vám nechá talíř na místě tak, jak je. Pokud jste už dojedli a talíř vám mohou odnést, odložte příbor na talíři napříč rovnoběžně a u sebe. Tajnou řečí tak číšníkovi sdělíte, že může před vámi uklidit a nechte všechno na něm. Zapamatujte si, že číšník dělá vše, co je potřeba a nepomáháme mu ani s odklízením ze stolu, ani s utíráním rozlitého pití. Tady je jednoduše „pánem“ personál.
Na stole najdete vždy už připravené skleničky na vodu a víno. Správné držení takové skleničky je za stopku. Jednak zůstane sklenička čistá a bez mastných otisků, ale také si tím víno zbytečně neohříváme. Ještě lepší způsob, který rádi používají třeba bankéři na oficiálních rautech, je držení skleničky s vínem za spodní část, tedy přímo za nožičku. Vypadá to velmi elegantně, celá sklenička zůstává čistá a víno si ponechá svou vlastní teplotu. Při přípitku se cinká jenom vínovými skleničkami, případně se sektem či aperitivem. Sklenky s jiným pitím se jenom pozvedávají. Ani s pivem si při slavnostní akci neťukáme, necháme si to až s přáteli do hospody. Kávu si už jenom s klidem příjemně vychutnáváme.
Pokud máme k jídlu chleba nebo pečivo, nikdy z něj neukusujeme. Jednotlivé kousky si ulamujeme nebo utrhujeme. Můžeme ho použít i jako pomocníka pro nabírání jídla na vidličku. Pravidla stolování povolují také namáčet si pečivo přímo do omáčky a talíř s ním dokonce můžeme klidně celý vytřít. V tomto případě je to v pořádku.
Na prostřeném stole najdete také připravené ubrousky. Větší látkový ubrousek používejte jako ochranu pro vaše oblečení a rozprostřete si ho na klín. Můžete si do něj průběžně lehce utřít i ruce, ale pozor ať neušpiníte i sebe. Raději používejte ubrousek připravený pod příborem. Po jídle, nebo když potřebujete odejít od stolu, položte ubrousek na stůl tak, aby veškeré drobky a fleky zůstaly schované uvnitř. Menší, většinou papírové ubrousky jsou celou dobu na stole vedle talíře a po použití jej položte na talíř a nechte odnést.
Pokud vám jídlo uvízlo mezi zuby, nikdy se ho nesnažte vydolovat při stole. Vezměte si párátko a odejděte na toaletu. Tam budete mít soukromí a navíc k dispozici i zrcadlo. Pak se opět uvolněte a s úsměvem vraťte ke stolu.
Ubrousky většinou ladí k prostírání, jsou v barvách nebo kontrastu s ubrusem. Ubrousek, který zůstává na stole, je připravený pod příborem nebo je v něm příbor uložený. Může být také zasunutý v ozdobném kroužku. Ubrousek určený na klín bývá samostatně. Najdete ho hezky naaranžovaný na talíři, nebo stojí někde nad horní částí prostírání. Často není jen klasicky poskládaný do čtverce, ale tvoří malé umělecké dílo. Šikovný personál umí ubrousek poskládat do různých tvarů, třeba vějíře, labutě či kytky.
Etiketu stolování a hezké prostírání pro oběd či večeři můžeme trénovat soukromě s rodinou nebo přáteli. Příjemné posezení a učení se správnému chování pro oficiální společenské akce může být v domácím prostředí zábavné. Pozvání na firemní večírek, společenský raut po divadelní premiéře či velkou svatbu nás pak nijak nevystraší. Budeme přesně vědět, co nás čeká a jak se máme chovat. A třeba nás to bude bavit tolik, že se to v odlehčené formě stane rodinným nedělním rituálem.
Publikováno: 10. 8. 2019, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná