reklama

Kuchyňské nádobí je v kuchyni nepostradatelné

Základním kamenem každé kuchyně je kuchyňské nádobí. Bez něj byste jen stěží něco uvařili. Jeho výběr proto představuje dost závažné rozhodnutí. Nádobí nám obvykle slouží po řadu let. Ovlivňuje naše zdraví, to, jak se nám v něm bude vařit i jak bude chutnat jídlo. Široká nabídka však výběr komplikuje. Pořizujete si nádobí do kuchyně a nevíte si rady? Poradíme vám, jak se ve všech těch druzích nádobí zorientovat.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nádobí do kuchyně můžeme podle libosti obměňovat (Zdroj: Depositphotos)

Kuchyňské nádobí - kritéria výběru

Kuchyňské nádobí si můžeme vybírat podle různých kritérií. Jedním způsobem je pořizování nádobí podle velikosti. Dále si ho můžete pořizovat podle toho, k čemu jej budete používat (k vaření, pečení nebo smažení). Rozhodující může být i technika výroby. Čili jestli jde o nádobí vyrobené lisováním, tlačením, kováním, lisováním tekutého kovu, odlíváním do pískových forem, gravitačním litím do kokil nebo nějakým jiným způsobem. Výběr ovlivňuje i to, na čem vaříme, zda na plynovém sporáku, elektrickém sporáku nebo třeba na indukční desce. Důležitá je samozřejmě i cena, značka a materiál. Ostatně obvykle je to právě materiál, který má nakonec rozhodující slovo.  

Kuchyňské nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nerezové nádobí se téměř nezničí

Výběr nádobí podle materiálu

Kupovat si kuchyňské nádobí podle toho, z čeho je vyrobeno, není vůbec od věci. Materiál totiž rozhoduje o jeho vlastnostech a kvalitě. Pojďme se blíže seznámit s možnostmi výběru nádobí podle materiálu. Jaké nádobí je vlastně na našem trhu dostupné a jaké jsou jejich výhody, případně i nevýhody?

Smaltované kuchyňské nádobí

Za absolutní klasiku je považováno smaltované nádobí. Smalt je tavenina křemičitého původu, která na povrchu kovu vytváří jednolitý hladký ochranný potah. Toto nádobí vyniká snadnou údržbou i použitím. Jeho nevýhodou je však poměrně nízká odolnost vůči poškození. Jde o dost křehké nádobí, které se celkem snadno otluče nebo poškrábe. Poškozené smaltované nádobí může být přitom zdraví škodlivé, protože se částečky železa mohou dostat i do pokrmů, kde působí toxicky. Proto je důležité, abyste poškozené smaltované nádobí nikdy nepoužívali. A existují nějaké výhody, proč ho používat? Smaltované nádobí odolá vysokým i nízkým teplotám. Jeho povrch není tolik náchylný k zachycování a rozmnožování bakterií. Dlouho udrží teplotu, chuť i aroma. Při šetrném zacházení vydrží dlouho.

Výběr nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Smaltované nádobí, které je lepší?

Litinové nádobí

Litinové nádobí se vyrábí odléváním do forem. Vyrobeno je z čistého železa s obsahem uhlíku. Vyznačuje se masivními stěnami a dnem. Povrch může být smaltovaný. Největší výhodou litinového nádobí je jeho rovnoměrné zahřívání. Teplotu je schopno i dlouho udržet, skvěle se hodí k prudkému opracování masa i k pomalému pečení v troubě. Nemusíte zde používat tuk. Hodí se na všechny typy sporáků. K jeho největším nevýhodám patří jeho poměrně velká váha a křehkost.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Litinová pánev, hmoždíř, sklenice s olejem a koření

Teflonové nádobí

Teflonové nádobí se těšilo velké oblibě, dokud se v médiích neobjevily poplašné zprávy o tom, že teflon je rakovinotvorný. Není tomu zcela tak přesně, teflon se neměl používat z jiného důvodu. Sebemenší poškození teflonu je spojeno s jiným nebezpečím. Teflonové úlomky jsou nesmírně ostré a při poškození pánve hrozí, že se dostanou do jídla. Pozření i toho nejmenšího kousku by mohlo mít stejné následky, jako kdybyste spolkli střep. Zrádné je i to, že trh se hemží jeho napodobeninami, které mohou být rovněž zdraví velmi nebezpečné (mohou uvolňovat různé toxické látky). Pokud se přece jen pro teflon rozhodnete, pořiďte si ho od osvědčených výrobců.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Teflonové nádobí je zárukou nepřilnavosti k povrchu

Hliníkové nádobí

Hliníkové nádobí bylo nejoblíbenější do té doby, než se rozneslo, že je jedovaté. Dodnes existuje nepotvrzené podezření, že se v průběhu vaření kyselých potravin může uvolňovat hliník, což by mělo pro organismus neblahé zdravotní důsledky. Nutno však podotknout, že se výroba hliníkového nádobí během 50 let dost výrazně posunula a do rukou už se vám nedostane holý, ničím nepokrytý hliník. Moderní nádobí je opatřeno z obou stran lakem s nepřilnavou vrstvou, nebo je anodizované. Může být také opatřeno keramickým nebo titanovým povrchem. Jde tedy o bezpečné nádobí. K jeho velkým výhodám patří lehkost. Vzdávat se hliníkového nádobí by proto byla škoda. Vždyť je druhým nejlepším vodičem tepla. Vaření v něm je ekonomické a je spojeno s menším rizikem připálení nebo nerovnoměrného propečení.

Hliníkové nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Původní hliníkové nádobí dnes už v módě není

Keramické nádobí

Keramické nádobí patří k hitům posledních let. A děje se tomu tak i přesto, že je to ve skutečnosti hliník. Je to onen moderní anodizovaný hliník, který je opatřen nanokeramickým nástřikem. Toto nádobí je skvělé pro pečení i delší dušení, protože vydrží opravdu vysoké teploty. Hodí se pro všechny typy varných desek, kromě indukční desky, kde je nutné používat protektor.

Nádobí s keramickým povrchem
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nádobí s keramickým povrchem zaručí, že se pokrm nebude přichytávat

Nerezové nádobí

Nerezové nádobí patří v současné době mezi to nejpoužívanější. Jde o univerzální materiál s dobrou životností i pěkným vzhledem. Snadná je i jeho údržba. Nehrozí mu koroze a svým způsobem je takřka nezničitelné. Co se však málo ví, vaření v něm není příliš ekonomické. Dlouhodobé používání nerezového nádobí se dost prodražuje. Bohužel na nerezu se jídlo také nejvíce připaluje. Při vaření vyžaduje tu největší pozornost. Při jeho výběru si také musíte dávat pozor, abyste vybrali to správné nerezové nádobí. Ne každé se hodí na indukční desku. Časem na něm po mytí v myčce vzniknou matné skvrny.

Nerezové nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hrnce a pánve v nerezu jsou antialergenní

Měděné nádobí

Měděné nádobí je tím nejluxusnějším nádobím ze všech. Vyznačuje se skvělými vlastnostmi i velmi pěkným vzhledem. Pochlubit se může i výbornou vodivostí a rychlou odezvou na změnu výkonu vařiče. Vnitřek je obvykle opatřen nepřilnavým povrchem. Dovolí vám vařit na špičkové úrovni. Bohužel měděné nádobí je velice drahé, protože je vyrobeno komplikovaným procesem za použití několika dalších složek, což si každý nemůže dovolit. Čistě měděné nádobí už nikde neseženete, protože je zdraví škodlivé. K další nevýhodě patří i to, že  je toto nádobí nutné mýt pouze speciálními přípravky, rozhodně však nikoliv v myčce. Neobejde se ani bez pravidelného leštění a čištění i v době, když ho nebudete používat.

Měděné nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nové měděné nádobí působí velmi dekorativně

Titanové nádobí

K dražším typům nádobí patří i to titanové. Jeho pořizovací cena je asi jeho jedinou nevýhodou. Jinak vyniká dlouhou životností i obrovskou odolností (nikdy se nedeformuje). Při jeho pořizování si však dejte pozor na přemrštěné ceny. Nic dobrého nevěstí jak příliš levné nádobí, tak i příliš drahé.

Titanové nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Titanové nádobí je sice dražší, ale velmi dlouho vydrží

Skleněné nádobí

Skleněné nádobí používali už staří Římané. Varné sklo má dnes zastoupení u zapékacích mís, hrnců, varných konvic i zavařovacích sklenic. Nádobí je vyrobeno buď z boritokřemičitého skla, které vydrží teploty do 300 stupňů Celsia nebo z borosilikátového skla, které vydrží teploty pohybující se v rozmezí 30 až 530 stupňů Celsia. Ve varném sklu můžete vařit na elektrickém sporáku, keramických varných deskách i v mikrovlnné troubě. Pro vaření na plynu potřebujete speciální plotýnky. Skleněné nádobí není možné používat na indukční desce.

Varné sklo
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Skleněné nádobí - varné sklo je bohužel rozbitné

Kameninové nádobí

Keramika je jedním z nejstarších materiálů, které se používají pro vaření. Hliněné nádoby se používaly již v době paleolitu. Moderní kamenina je velmi oblíbeným materiálem. Disponuje totiž nepřilnavým povrchem a odolává vysokým teplotám. Velkou výhodou je i jeho snadná údržba a zdravotní nezávadnost. Jeho největší nevýhodou je jeho citlivost na oděr.

Keramické nádobí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Žlutý pekáč z keramiky má mnoho dobrých vlastností

Publikováno: 8. 8. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová