reklama

Před nadcházející zimou muškáty nařízkujte, poté ukliďte

Správné přezimování muškátů snižuje stres rostlin a předchází jejich poškození chladným počasím. Pokud muškátům zajistíme optimální podmínky, udrží si svou vitalitu a budou připraveny pro další sezónu. Než je však uklidíme, můžeme si připravit řízky z muškátů.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Přezimování muškátů

Muškáty neboli pelargonie (Pelargonium) řadíme do čeledi kakostovitých. Jsou to víceleté rostliny, které budou při správné péči kvést i několik let po sobě. Můžeme je vysévat ze semen, případně si vypěstovat sazenice, které se získávají také řízkováním.

Aby rostliny dobře prospívaly, potřebují pravidelné přihnojování, pravidelnou zálivku, slunné, nebo alespoň dostatečně světlé stanoviště a půdu, která je kyprá, humózní, dobře vyživená a propustná. Důležitá je taktéž ochrana před škůdci a chorobami.

Mrazy mohou rostliny nenávratně poškodit. Proto je potřeba během podzimu, kdy začnou teploty klesat, přestěhovat muškáty do vhodnějšího prostředí. Přezimování muškátů by měla předcházet péče, která je připraví na odlišnější podmínky. V září proto omezíme zálivku a koncem léta snížíme hnojení. Přes zimu není potřeba muškáty hnojit vůbec. 

Před uklizením do interiéru odstraníme odkvetlé stonky a žluté či suché listy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Před uklizením do interiéru odstraníme odkvetlé stonky a žluté či suché listy

Místo, které bude sloužit k přezimování muškátů, by mělo mít teplotu mezi 12 až 15 °C. Tyto teploty mohou být i nižší, ovšem neměly by klesnout pod 10 °C a neměly by ani být vyšší než 16 °C. Takovým místem je třeba nevytápěná zimní zahrada či světlá chodba s okny. 

Důležité je dále důsledné odstranění suchých, zažloutlých nebo poškozených listů. Další úkon je seříznutí výhonů, které by svým růstem rostlinu vysilovaly. Díky seříznutí stonků můžeme následně získat celou řadu řízků, z nichž po zakořenění vyrostou nové životaschopné rostlinky.

Uděláme také preventivní postřik proti škůdcům a plísním.

Zimní zálivka muškátů se řídí jednoduchým pravidlem: čím nižší je okolní teplota, tím méně bude potřeba vody.

Vhodné je umístit je do chladné místnosti nebo sklepa, kde je dostatečný přísun přirozeného světla
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vhodné je umístit je do chladné místnosti nebo sklepa, kde je dostatečný přísun přirozeného světla

Příprava na přezimování muškátů podle druhů:

  • Muškáty převislé (Pelargonium peltatum) - dlouhé výhony těchto převislých muškátů  zkrátíme asi o polovinu, ty kratší výhony můžeme ponechat. Ideální teplota je 8–12 °C.
  • Muškáty vzpřímené (Pelargonium zonale) - před zimou není nutné je seříznout, to stačí udělat až na jaře. Před zimou je nutné pouze odstranit staré listy a odkvetlé květy.  Rostliny potřebují teplotu okolo 10–12 °C.
  • Muškáty anglické (Pelargonium grandiflorum) - je nutné je seříznout a udržovat při teplotě do 10 °C na světlém stanovišti.

Řízkování při přezimování muškátů

Řízkování je úkon, při němž se zakracují stonky rostlin a zároveň se získávají nové odnože pro vypěstování nových rostlin. Odřízneme nebo odstřihneme stonky přibližně ve třetině jejich délky. Z těchto odstřihnutých částí vytváříme šikmým řezem řízky. Správný řízek by měl mít dvě očka, měl by být střižen pod kolínkem v dolní části a nad kolínkem v horní části. 

Ostříhané výhony můžeme využít jako řízky a zasadit si nové sazenice
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ostříhané výhony můžeme využít jako řízky a zasadit si nové sazenice

Z řízků se odstraní všechny zbytečné listy a postranní výhony. Na každém řízku ponecháme dva až tři vrcholové listy. Dolní okraj řízků můžeme namočit do práškového stimulátoru a poté opatrně zasadíme do nového připraveného substrátu. Používáme substrát přímo na pelargonie a přidáváme do něj mykorhizní houby, které podpoří zakořenění a ochrání nové rostlinky před houbovými chorobami.

Vysazovat takové řízky můžeme buď do širokých sadbovačů o objemu cca 400 ml nebo do kelímků do mléčných produktů. Do substrátu uděláme dřívkem (naprosto ideální jsou jídelní hůlky) dírku a do ní vysazujeme řízky. To proto, abychom nesetřeli stimulátor.

Řízky umístíme na tři až šest týdnů na světlé místo a zaléváme do podmisky, aby substrát nebyl přemokřelý. Pokud odebíráme řízky na podzim při přezimování muškátů, necháme i tyto nové sazeničky zimovat v chladnější místnosti, během zimního období rostlinky několikrát zaštípneme, aby se rozvětvily a zesílily.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Směle do toho, pestitelka.cz, abecedazahrady.dama.cz

Publikováno: včera, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová