Litinové nádobí je pro svou odolnost a schopnost rovnoměrně rozvádět teplo oblíbené mezi profesionálními i amatérskými kuchaři. Avšak jeho správná údržba vyžaduje specifický přístup. Na rozdíl od jiných nepřilnavých pánví, litina potřebuje speciální péči, aby si zachovala své vlastnosti a přirozenou nepřilnavost.
Litinové nádobí je investicí do budoucnosti
Litinové nádobí díky své masivní konstrukci vydrží generace a s každým použitím se navíc jeho nepřilnavé vlastnosti zlepšují. To vše se děje díky procesu zvanému kořenění. Kořenění není o bylinkách, jde o techniku, která spočívá ve vytváření tenké vrstvy oleje na povrchu litiny, která zabraňuje přichycování potravin a korozi.
Co potřebujete k čištění litinového nádobí?
- Teplou vodu, která nerozpouští olej z kořenění.
- Měkký hadřík nebo houbu bez abrazivního povrchu. Vyhněte se drátěnce, která by litinu mohla poškrábat.
- Dřevěnou nebo plastovou škrabku na litinovou pánev pro odstranění zaschlého jídla.
- K obnovení kořenění po každém mytí použijte potravinářský olej.
Jak čistit litinové nádobí krok za krokem
- Nechte litinové nádobí vychladnout. Nikdy nemyjte horké nádobí, protože by mohlo dojít k teplotnímu šoku.
- Odstraňte z něj zbytky jídla. Použijte k tomu dřevěnou škrabku nebo houbu. Pokud je jídlo připečené, nechte nádobí s trochou vody povařit a potom zbytky odstraňte.
- Nádobí opláchněte teplou vodou. Použijte k tomu co nejméně saponátu, aby nedošlo k odstranění kořenění.
- Litinové nádobí důkladně osušte měkkým hadříkem.
- Celý povrch nádobí potřete tenkou vrstvou potravinářského oleje a rozetřete ho papírovým ubrouskem.
Co byste rozhodně neměli s litinovým nádobím dělat
- V prvé řadě byste neměli litinové nádobí namáčet, protože dlouhodobé namáčení může vést k vzniku rzi.
- Litinové nádobí nevkládejte do myčky. Zničíte ho jednou pro vždy.
- Nádobí nedrhněte drátěnkou. Poškrábání povrchu naruší nepřilnavost.
- Nepoužívejte k čištění litinového nádobí agresivní čisticí prostředky, protože mohou odstranit kořenění.
Co je kořenění?
Kořenění není nic jiného než vytvoření tenké vrstvy polymerizovaného oleje na povrchu litiny. Při zahřívání olej totiž reaguje s litinou a vytváří tvrdý, nepřilnavý povrch. S každým dalším použitím a údržbou se potom tato vrstva zpevňuje a zlepšuje.
Jak takové kořenění provést?
V případě nového litinového nádobí (ale nejen u nového) ho nejprve důkladně umyjte teplou vodou a jemným saponátem, abyste odstranili veškeré zbytky z výrobního procesu. Následně nádobí pečlivě osušte měkkou utěrkou. Celý vnitřní povrch nádobí potřete tenkou vrstvou potravinářského oleje s vysokým bodem kouře, jako je lněný nebo řepkový olej (Vyhněte se olejům s příchutěmi nebo ochucovadly). Nádobí vložte do předehřáté trouby na 220-230 °C. Položte ho na horní mřížku, přičemž pod něj podložte plech pro zchycení případného odkapávajícího oleje. Nechte ho tam asi hodinu. Během pečení dochází k polymerizaci oleje, který vytváří na nádobí první vrstvu kořenění. Po zapečení nádobí opatrně vyjměte s trouby a nechte ho zcela vychladnout. Tento proces opakujte několikrát, dokud nedosáhnete požadované hladkosti a nepřilnavosti.
Proč se na litinovém nádobí objevuje rez a jak se ho zbavit
Rez na litině vzniká především nedostatečnou údržbou nebo vystavením vlhkosti. Naštěstí se ho zpravidla můžete snadno zbavit. Jak?
- Očistěte nádobí teplou mýdlovou vodou a tvrdým kartáčkem s nylonovými štětinami.
- Pro odolnější skvrny použijte jemný brusný papír.
- Nakonec nádobí důkladně osušte a ošetřete ho olejem.
- Pozor, po odstranění rzi je nezbytné obnovit ochrannou vrstvu na litinovém nádobí.
- Proto nádobí vždy po čištění důkladně osušte a ošetřete tenkou vrstvou rostlinného oleje.
Aby se rez na litině již v budoucnu neobjevoval, pravidelně nádobí čistěte a ošetřujte olejem. Pro odstranění odolnějším skvrn můžete použít speciální čističe na litinu, které jsou dostupné v obchodech. Pokud je nádobí poškozené rzí přespříliš, může být nutné ho znovu okořenit.
Zdroje informací: seriouseats.com, goodhousekeeping.com, thekitchn.com, cnet.com, nytimes.com
Publikováno: 8. 10. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová