reklama

Houby se dají nejen sbírat, ale i pěstovat

Věděli jste, že pěstování jedlých hub v domácích podmínkách nezahrnuje jen nejčastěji pěstovanou hlívu ústřičnou nebo žampiony? S vhodnou očkovací kulturou si na substrátu můžete vypěstovat i překrásné hříbky, pýchavku nebo některé exotičtější houby jako shiitake či nameko. A nebojte se si pěstování jedlých hub doma vyzkoušet, není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pěstování jedlých hub doma

Dnes už víme, že houby jsou sice někdy řazeny mezi rostliny, ale svou strukturou a životem patři mezi unikátní organismy. Nalezneme mezi nimi jednobuněčné i vícebuněčné zástupce. A zdaleka to nejsou jen takové houby, které lze nalézt v lesích.

Spousta hub je tzv. parazitických, což znamená, že bez hostitele (nejčastěji je to rostlina) nepřežívají. To jsou nejrůznější druhy padlí, které se vyskytuje na ovocných dřevinách i okrasných rostlinách. Mezi houby ovšem patří i nám známé, a neoblíbené plísně. Ty oblíbenější jsou pak třeba rod Penicillium, známý ve farmaceutickém průmyslu při výrobě penicilinu, další příklad nalezneme v potravinářství mezi sýry. Známé plísňové sýry by bez potřebných hub asi nevznikly. A naše lesy, které doslova oplývají nejrůznějším druhy hub, které tak rádi sbíráme, už asi ani není nutné zmiňovat. 

Ne každý ale může do lesa na houby chodit. A proto je na čase si něco říci o pěstování jedlých hub doma, bez nutnosti škrabat se v lesích do kopců, prodírat se houštinami a hledat v jehličí i spadaném listí ty nejkrásnější kousky.

Pěstovat jedlé houby v pohodlí domova lze dvěma způsoby. Buď máme k dispozici kousek zahrady, která je blízko lesa a její půda je tudíž kompatibilní s lesní půdou, a v ní se houbám daří stejně dobře, jako v přirozeném prostředí. Spousta majitelů takových zahrad se může pochlubit tím, že místo do lesa chodí na houby na zahradu.

A druhá možnost je pěstování jedlých hub pomocí substrátu a násady. 

Nejprve je potřeba se rozhodnout, který druh hub chceme pěstovat. Na výběr máme mnoho druhů, z nichž hlíva ústřičná nebo žampiony představují jen malý zlomek ve výběru.

Nemálo oblíbené žampiony můžeme mít neustále k dispozici a čerstvé
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nemálo oblíbené žampiony můžeme mít neustále k dispozici a čerstvé

Nejběžnější je toto pěstování jedlých hub:

  • pečárka čili žampion
  • hlíva ústřičná
  • shiitake (houževnatec jedlý)
  • ucho Jidášovo
  • penízovka sametonohá

Další oblíbené houby, pěstované v domácím prostředí, jsou bedly, pýchavky, lesklokorky, trsnatce, korálovce, nameko a nechybí ani směs lesních hub.

K úspěšnému pěstování hub musíme naočkovat sadbu do správného substrátu. A v substrátu tkví všechna moudrost o pěstování jedlých hub. Houby přicházejí z různých oblastí světa a substrát musí co nejvěrněji napodobovat jejich původní podmínky růstu. Houby neobsahují chlorofyl jako rostliny, proto se pěstují většinou v přírodních materiálech, jako jsou piliny, obilí, korek, kmeny stromů, dřevní štěpky nebo v kapalině, ze kterých berou výživu.

Tvorba mycelia značí, že násada se ujala
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Tvorba mycelia značí, že násada se ujala

Žampiony potřebují substrát z kompostovaného hnoje, zatímco hlíva ústřičná vyžaduje spíše slámový podklad. Shiitake nebo Jidášovo ucho roste nejlépe na dřevěném nebo pilinovém podkladu. Pěstovat se dá také na poloztrouchnivělém stromě, pro Jidášovo ucho je nejlepší černý bez. Podobně je na tom i penízovka. Pokud není strom, vystačí si tyto houby i s pilinami. 

Podmínky pro pěstování jedlých hub

Houby obvykle rostou na mokrých, stinných místech pod stromy. Pro domácí pěstování budeme potřebovat co nejlépe napodobit lesní podmínky s teplotou mezi 13 °C až 16 °C, a umístění na chladném, vlhkém a tmavém místě, kde není průvan ani přímý zdroj tepla. Velmi ideální je starý vlhký sklep. Bude se také případně hodit zvlhčovač vzduchu. Naopak světlo houby nebudou potřebovat téměř vůbec.

Houby shiitake jsou oblíbené v asijské kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Houby shiitake jsou oblíbené v asijské kuchyni

Substrát a očkovací násadu hub si lze objednat na internetu. Pak už jednoduše postupujeme podle návodu. Substrát se obvykle dodává v pytlích. Násada je v injekční stříkačce. Pytel je potřeba v horní části těsně nad okrajem substrátu odříznout (s výjimkou hlívy ústřičné, korálovce ježatého a trsnatce lupenitého). Ze stříkačky se do pytle naočkuje na několika místech násada hub. 

Substrát je potřeba nechat prvních pár dní zahřívat, ideální bude pytel umístit na vyhřívanou podložku. Teplota houbové sadby by se měla pohybovat okolo 21 °C. Jakmile se po pár dnech začne tvořit tzv. mycelium (bílý povlak), máme jistotu, že se sadba ujala. 

Mladé plodnice je lepší nechat pln rozvinout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Mladé plodnice je lepší nechat pln rozvinout

Pak už stačí jen udržovat předepsanou teplotu a ideální vlhkost substrátu (pokud začne vysychat, použijeme rozprašovač a substrát zvlhčíme). Svrchu je možné položit mokrý hadr nebo navlhčené noviny.

Zhruba do 4 týdnů by se již měly objevovat první plodnice. Sklízet začneme až po dosažení plné velikosti plodnic. Sklízet je možné i několikrát za sebou, nejvhodnější je houby odřezávat. Celý proces opakovaného růstu trvá cca 3-4 měsíce, potom již houby přestávají růst, protože vyčerpaly podklad.

Při pěstování jedlých hub doma je lepší počítat s tím, že úroda může být i opravdu velká a je potřeba se připravit na zpracování, ať už formou zavaření nebo zamražení. Některé druhy hub se dají i sušit, ovšem při pěstování jedlých hub jako hlíva nebo žampion není sušení příliš vhodné.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Parťáci do fochu, wikihow.cz, zahradkarem.cz, sadba-hub.cz

Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová