Mastnota v kuchyni je všudypřítomná. Vůbec nejhorší to je na sporáku, digestoři, kuchyňských linkách, dlaždičkách a spotřebičích. Kromě estetické stránky představuje mastnota i hygienické riziko, jelikož se v ní množí bakterie a plísně. Je proto důležité mastnotu pravidelně a pečlivě odstraňovat. To však nemusí být jednoduché. Jsme si toho vědomi, a proto jsme si pro vás přichystali rady, které vám v boji s mastnotou pomůžou.
Mastnota v kuchyni je věčný boj
Mastnota v kuchyni na nás číhá na každém rohu. Věděli jste, že zatímco sporák i linku otíráme po každém vaření, na troubu zapomínáme? A přitom právě ona patří k těm nejvíce mastným místům v kuchyni. Ale čištění trouby se nemusíte bát! Stačí jen vědět, jak na to.
Jak se snadno a efektivně zbavit mastnoty v troubě
Pokud se chcete zbavit mastnoty u trouby, je v prvé řadě důležité, abyste si dvířka rozebrali. U většiny trub to je možné pomocí jednoduchého mechanismu, který najdete na horní straně dvířek. Nicméně víme, že tomu může být i jinak, tak se nejprve o této skutečnosti ujistěte, případně se podívejte do manuálu od výrobce. V případě, že máte jednoduchý mechanismus spojený s horní lištou, po jejím sejmutí je možné vnitřní sklo trouby vyjmout.
Na čištění skla potřebujete:
- kýbl
- jedlou sodu
- prostředek na mytí nádobí
- vodu
- lufu
Postup čištění trouby
Z jedlé sody, prostředku na mytí a vody vytvořte pastu, s níž vydrbejte lufou sklo z vnitřních dvířek trouby.
Vyčištěné sklo pak opláchněte čistou vodou a otřete ho do sucha.
To samé proveďte i s vnějším sklem trouby. I to vyčistěte z obou stran.
Vyčištěné a suché sklo opatrně vraťte na své místo a zafixujte ho horní lištou.
Ve finále vyleštěte nerez okolo trouby kapkou olivového oleje.
A víte, co je skvělé? Tuto pastu můžete použít na odstranění mastnoty kdekoliv jinde.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 9. 7. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová