reklama

Naporcovat řízky, ukrojit chleba... ale čím?

O nožích toho bylo napsáno mnoho a mnoho. Ale jak se má člověk v té záplavě vlastně vyznat? Jaký nůž na zeleninu, jaký na pečivo a kterým vykostit krkovičku k obědu? Otevřete šuplík a uděláme si v tom pořádek.

i (Zdroj: Fiskars)
Kuchyňské nože jsou základem každého vaření (Zdroj: Fiskars)

Kuchyňské nože

Kuchyňský nůž je v podstatě označení nožů, které se používají v běžné kuchyni. Máte-li doma větší sadu nožů, možná ani nevíte, k čemu jednotlivé typy slouží. Jeden je velký, druhý malý, jeden špičatý a další zubatý. Kvalitní a pohodlný kuchařský nůž je snad nejdůležitějším nástrojem v kuchyni.

Kuchyňské nože se liší od nožů kuchařských zejména kvalitou čepelí. Pro jejich výrobu se používá buď nerezová, nebo uhlíková ocel. Jako další velmi kvalitní materiál na výrobu čepelí se pro kuchyňské nože používá keramika. Keramické čepele nerezaví a krájení kyselých potravin nemá na kvalitu čepele žádný vliv. Keramika je mimořádně tvrdá a lehká.

Kuchyňské nože na univerzální použití
i (Zdroj: Fiskars)
Kuchyňské nože na univerzální použití

Rovné nebo zubaté ostří?

Nůž s rovným ostřím by neměl chybět v žádné kuchyni. Tyto typy nožů jsou nejužitečnější a nejvíc používané. Rovné ostří je ideální, když musíte provádět řezání tlakem, například pokud krájíte kus sýra nebo odstraňujete slupku z jablka.

Jednoduchý přehled základních typů kuchyňských nožů

  • univerzální nůž
  • nakrajovací nůž
  • nože na ovoce a zeleninu
  • nůž na pečivo
  • steakový nůž
  • filetovací nože
  • nože na sýr
  • sekáček
  • plátkovací nůž
  • vykosťovací a řeznický nůž

Nůž na zeleninu a ovoce je tradiční nůž střední velikosti. Je nezbytný při přípravě řady různých druhů ovoce a zeleniny. 

Sada malých nožů Fiskars Functional Form ™ obsahuje tři základní nože pro použití v kuchyni i při stolování, které se snadno udržují. V sadě nožů patří k těm nejmenším. Dobře se s nimi manipuluje a jsou lehké. 

  • loupací nůž má pevnou čepel dlouhou 80 mm pro snadné oloupávání ovoce a zeleniny
  • okrajovací nůž s rovnou čepelí dlouhou 110 mm je ideální pro a krájení ovoce a zeleniny
  • snídaňový nůž má čepel se zoubky dlouhou 113 mm a je vhodný pro krájení ovoce a zeleniny se slupkou.
Sada nožů na ovoce a zeleninu
Sada nožů na ovoce a zeleninu (Zdroj: Fiskars)
Nůž na ovoce a zeleninu je malý
Nůž na ovoce a zeleninu je malý (Zdroj: Fiskars)

Sada na přípravu ryb Fiskars Functional Form ™ obsahuje nůž filetovací, vidlici na ryby a pinzetu na ryby. Čepel filetovacího nože ohnete až do 45 ° bez jakéhokoliv poškození. 

  • filetovací nůž má tenkou a pružnou čepel dlouhou 216 mm, která je ideální pro přesné porcování a filetování ryb
  • vidlice na ryby má dva hroty dlouhé 68 mm a je vhodná pro přípravu a servírování ryb
  • pinzeta na ryby má broušené čelisti pro snadné vytahování kostí z rybího masa.
Souprava nože a pomůcek na přípravu ryb
Souprava nože a pomůcek na přípravu ryb (Zdroj: Fiskars)
S tímto nožem bude filetování úplná hračka
S tímto nožem bude filetování úplná hračka (Zdroj: Fiskars)

Sada nožů pro stolování Fiskars Functional Form ™ obsahuje tři nože se zoubky pro použití v kuchyni i u jídelního stolu

  • nůž s čepelí se zoubky dlouhou 120 mm je vhodný pro krájení potravin s kůrkou nebo slupkou, jako jsou chléb a rajčata, stejně jako pizza a maso

Můžeme si pořídit přímo nože na pečivo, které mají zoubkované ostří. Vroubkované ostří zachytí a jemně prořízne vnější stranu, takže nůž může hladce sklouznout po řezu, aniž by bochník rozdrtil. Kvalitní nůž na pečivo by měl mít prohnutou čepel.

  • roztírací nůž Fiskars Functional Form ™ je navržený pro pohodlné používání a snadnou údržbu. Je ideální pro roztírání másla a měkkých sýrů.

Sada steakových nožů Fiskars Functional Form ™ obsahuje 3 steakové nože s čepelemi se zoubky, které skvěle krájí a dobře se udržují. Steakový nůž je vhodný také k příborovému použití společně s vidličkou.

Kromě steakových nožů budeme používat i nakrajovací neboli špikovací nože, které patří v kuchyni k těm nejpoužívanějším. Na rozdíl od univerzálních kuchařských nožů mají kratší a užší čepel. 

Steakové kuchyňské nože
i (Zdroj: Fiskars)
Steakové kuchyňské nože

Univerzální nůž má délku čepele v rozsahu od 14 do 19 centimetrů. Má širokou a tvrdou čepel, dobře se drží a je určený pro loupání a krájení zeleniny, masa i větších surovin. Tyto kuchyňské nože se používají nejčastěji.

Univerzální nože se snadno používají a ošetřují
i (Zdroj: Fiskars)
Univerzální nože se snadno používají a ošetřují

S porcovacími noži Fiskars dosáhnete při každém servírování mistrovské úrovně. Porcovací nůž Fiskars Functional Form ™ má dlouhou čepel s jemným ostřím navržený pro pohodlné používání a snadnou údržbu. Ideální pro plátkování masa. 

Porcovacím nožem nakrájíme všechny druhy masa bez obtíží
i (Zdroj: Fiskars)
Porcovacím nožem nakrájíme všechny druhy masa bez obtíží

K porcovacímu noži se výborně hodí porcovací vidlice Fiskars Functional Form ™, která je navržená pro pohodlné používání a snadnou údržbu. Je ideální pro plátkování a servírování všech druhů mas.

Univerzální nože Fiskars Santoku asijského typu jsou univerzální kuchyňské nože o něco kratší a tenčí než jejich příbuzný nůž kuchařský. Nože Santoku jsou vynikající pro lepší krájení zeleniny a masa – zejména tam, kde je potřeba jemné a tenké plátky, a také pro sekání bylinek. Nože asijského typu Nakiri a sekáček na maso mají širší čepel, která vyniká při krájení velké zeleniny, zatímco nůž Deba má velmi ostrou čepel s jemným hrotem pro jemné krájení ryb nebo masa.

Nože asijského typu jsou široké a některé se podobají sekáčkům
i (Zdroj: Fiskars)
Nože asijského typu jsou široké a některé se podobají sekáčkům

Pro krájení sýrů se používají speciální typy nožů, které mají v čepeli otvory, nebo jsou opatřeny speciální povrchovou úpravou. Díky tomu se sýr při krájení na čepel nelepí a je možné jej nakrájet na velmi tenké plátky.

Dobře vybavená kuchyně vyžaduje i velké množství kuchyňských nožů, které budeme potřebovat k různým úkonům, ale jediným společným faktorem je, že všechny by měly mít ostré čepele. Kromě kvalitních nožů si tak pořiďte také správný brousek a ocílku.

Zdroj informací: Fiskars; chytre-bydleni.cz; chefblog.cz

Publikováno: 12. 1. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová