Vánoce vždy voněly jehličím, pomeranči a jablky, skořicí a hřebíčkem. Vánoční svícen z ovoce, který si vyrobíme, nás přenese ve vzpomínkách zpět do doby, kdy jsme byli malí, věřili na Ježíška a celý advent byl v duchu očekávání, rozzářených oken i dětských očí.
Vánoční svícen z ovoce nás vrátí do dětství
Když jsem byla malá, o Vánocích doma voněla skořice, jablka, později pomeranče. Vánoční svícen z ovoce nám pomůže vybavit si vzpomínky z dětství. Na výrobu můžeme použít jak jablko, tak třeba pomeranč či mandarinku.
Co budeme potřebovat na výrobu?
- jablko
- čajovou svíčku
- zajímavou misku na nožičce
- smrkové větvičky
- šípek
- skořici
- nůž
- zahradnické nůžky
- vázací drát
Jak postupovat při výrobě vánočního svícnu z ovoce?
Jablko postavíme na tzv. bubáka a na stonkovou část položíme čajovou svíčku. Ostrým nožem vyznačíme část, kterou budeme vyřezávat.
Špičatým nožem vyřízneme stopkovou část. Pokud se nám to nepodaří na jedno seříznutí, můžeme postupně odkrajovat malé kousky jablka do té doby, dokud se nedostaneme až k vyznačenému obvodu.
Čajovou lžičkou vydlabeme jablko tak, aby se nám do tohoto místa pohodlně vešla svíčka. Snažíme se pracovat tak, aby se svíčka příliš neutopila v jablku a aby jablko zůstalo nepoškozené.
Ze smrkové větvičky si nastříháme zahradnickými nůžkami několik menších kousků. Pomocí vázacího drátku z nich vytvarujeme jednoduchý věneček.
Smrkový věneček musí pasovat jak na jablíčko, tak by měl být velký maximálně na velikost obvodu spodní misky, do které náš vánoční svícen z ovoce umístíme.
Svícen si dále můžeme dozdobit. Na smrkovou větvičku drátkem přichytíme například šípek, můžeme přidat voňavé koření jako například skořici či badyán, popř. usušené citrusové plátky.
Vánoční svícen z ovoce můžeme umístit doprostřed slavnostního stolu, u kterého podáváme štědrovečerní večeři, na konferenční stolek, komodu, krbovou římsu či okenní parapet. Podle zvoleného místa pak můžeme dozdobit dalšími dekoracemi. Rozmístíme několik dalších jablíček, rozložíme smrkové větvičky, přidáme několik kousků skořice, pár dalších svíček a Vánoce mohou přijít.
Pokud při výrobě vánočního svícnu z ovoce použijeme jablko, bude mít mnohem delší trvanlivost než třeba pomeranč. Musíme počítat s tím, že nám může zplesnivět. Ale oproti jablku mají citrusy mnohem výraznější aroma. Pokud tedy zamýšlíme nejen ozdobit interiér, ale také ho provonět, použijeme právě zmíněné citrusy. V každém případě věřím, že až zavřete oči, vzpomenete si na vánoční chvíle, které jste prožívali jako děti. Zkuste si tuto atmosféru navodit i nyní.
Zdroj informací: Agnes Kantaruk; autorka článku
Publikováno: 21. 12. 2023, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková