Máte rádi zvířata a chováte některá? Určitě víte, jak se postarat v zimním období o psa kočku nebo křečka. Ale víte, jak se v tomto období postarat například o ta, která v zimě odpočívají? Péče o tyto živočichy vyžaduje správné informace, jinak vám mohou i uhynout. Poradíme, jaká je péče o želvy, především ty suchozemské, které potřebují v tomto období odpočívat.
Péče o želvy
Péče o želvy a jejich chov vyžaduje určité zkušenosti. Ještě než začnete s praktickým procesem zazimování, je dobré vědět, proč se želvy zazimovávají, které druhy jsou na to vhodné a u kterých to je život ohrožující.
Péče o želvy v zimním období
V přirozeném prostředí suchozemské želvy zazimovávají, protože nízké teploty a krátký sluneční svit není vůbec vhodný pro jejich život. V jižních destinacích se dle teploty mohou za zimu i několikrát probudit. V případě vhodného počasí při příznivé teplotě jen odpočívají a k hibernaci není důvod. Tvrdé zazimování nastává, až když teploty dlouhodobě klesnou pod 10 °C, jinak jde jen o odpočinek a sníženou aktivitu. Stejně jako v přírodě, musí se želvy na toto období připravit i v umělém chovu. Tato příprava má svá pravidla.
Jak na zazimování želvy dospělé a odrostlé
Odrostlé a dospělé želvy, které chováte ve venkovních výbězích, převážně nemají problémy se zazimováním. Probouzejí se a usínají přirozeně ve venkovních výbězích. Při tomto způsobu dochází pouze k přesunům již spících želv do vhodných prostor, vhodných zimovišť, a v předjaří se vracejí zpět. Výhodou je velmi malá práce vás jako chovatele. Veškeré usínání a probuzení se děje bez vašeho přičinění a na vás je jen kontrolovat, zda jedinec není nemocen nebo jiným způsobem oslaben. V našich podmínkách suchozemské želvy zimují podstatně déle než v přírodě. Pokud jsou v dobré kondici, zvládnou i 5–6 měsíců bez větších problémů, důležité je pomalé usínání a simulování podzimu. Pozor, toto není vhodné pro malé želvy!
Péče o želvy k zazimování začíná již během měsíce října, kdy jim začnete postupně snižovat svícení i teploty v chovných prostorech. Důležité je omezovat stravu. Můžete je i více koupat, aby se postupně vyprázdnily. Zhruba po 4–6 týdnech začnou být želvy méně aktivní, postačí jim přemístění do připraveného „zimovacího“ prostoru, ideálně bedýnky. Ta musí být dostatečně velká, protože želva se může i v tomto období pohybovat. Na dno bedýnky připravte substrát z lesní hrabanky, kokosového vlákna, hlíny, písku a nezapomeňte vše dostatečně navlhčit. Bedýnku přeneste do chladnějších a méně osvětlených prostor – např. do chodby, a přikryjte ji prodyšnou látkou.
Nezapomeňte želvu kontrolovat v průběhu celé doby. Prostory měňte podle teploty za stále studenější – např. garáže nebo verandy, až se dostanete na průměrnou teplotu prostoru ideálně od 1–5 °C. Dejte pozor, aby se do bedýnky nedostaly hlodavci. Průběžně kontrolujte substrát kvůli plísni, případně jej vyměňte. Želvu průběžně kontrolujte, dávejte pozor, zda neubírá na váze. Je nutné kontrolovat i teplotu, aby neklesla pod 0 °C. Takto želvu nechte 3–4 měsíce.
Zazimování mláďat
Větší zkušenosti vyžaduje zazimovat mladou želvu. Doporučuje se zimovat želvu až na třetí zimu jejího života. V tomto věku vše zvládne mnohem lépe než úplně čerstvé mládě. Postupujte stejně jako u dospělých želv a pomalu měňte místo s menším světlem a nižší teplotou. Želvu stále kontrolujte, zda správně prospívá. Takto mladou želvu zimujte 3 měsíce, občas kontrolujte i její váhu.
Pro koho není zazimování vhodné
Pro želvu, která je chovaná od jara do zimy ve venkovním výběhu a v zimě v teráriu a jde o velmi mladou želvičku, která se letos teprve vylíhla. Zazimování by ji brzdilo ve zdárném vývoji. Zazimování není vhodné ani pro želvu celoročně chovanou v teráriu, která se ven nedostane vůbec nebo jen sporadicky. U takovéto želvy je zazimování vhodné až od třetího roku věku. Mějte na paměti, že želva zazimování ke svému životu nutně nepotřebuje, jde jen o možnost. Pokud se vám utlumí v teráriu, vypněte veškeré osvětlení a nechte ji přirozeně odpočívat.
Zdroj informací: euzelva.cz; vets4pets.cz
Publikováno: 8. 11. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská