reklama

Tipy na správné uchování vitaminů – zachovejte jejich účinnost

V létě si užíváme spousty čerstvých potravin, ovoce i zeleniny. Jak na uchování vitaminů, které jsou cennými pomocníky v péči o naše zdraví? Není vždy jednoduché udržet tyto poklady až do okamžiku, kdy je budete konzumovat. Mnoho živin se ztrácí nejen během nesprávného zpracování a úpravy potravin, ale také při jejich nesprávném skladování. Z tohoto důvodu je klíčové vědět, jak správně uchovávat ovoce a zeleninu, abyste maximalizovali jejich čerstvost, výživovou hodnotu a vitaminový obsah

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Správné uchování vitaminů a ostatních zdraví prospěšných látek je podstatou zdravého stravování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Světlo a teplo je nepřítelem řady vitaminů. Jak na jejich uchování?

Věděli jste, že důležité vitaminy A, D, E, K a C a některé z vitaminů skupiny B jsou velmi citlivé na světlo? Když necháte brokolici na slunci, klesne obsah vitaminu C o třetinu až o polovinu. Zatímco salátům, květákům, brokolici, kořenové zelenině a ředkvičkám svědčí pobyt v lednici, některým druhům zeleniny je mnohem lépe ve sklepě nebo v chladničce ve speciální zásuvce s regulací teploty a vlhkosti. Patří k nim rajčata, okurky, lilky nebo papriky.

Do lednice můžete ukládat i většinu sezónního ovoce, které se urodí na zahrádce, v sadu nebo v lese: jako třeba jahody, maliny, borůvky a ostružiny, jablka, hrušky, švestky, meruňky a broskve. A také hroznové víno. Naopak do chladničky nepatří tropické ovoce, které k nám cestuje z velké dálky a často ještě potřebuje mírně dozrát při pokojové teplotě. Jde hlavně o citrusy, mango, ananas a také banány, které navíc v chladu rychle zčernají a ztratí své nutriční vlastnosti.

Léto je časem čerstvých potravin, na uchování vitaminů však musíme ve vysokých teplotách opravdu chytře
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Léto je časem čerstvých potravin, na uchování vitaminů však musíme ve vysokých teplotách opravdu chytře

Ovoce a zeleninu je potřeba správně uložit

Ovoce i zeleninu před uložením do chladničky vybalte z neprodyšných plastových obalů, zbavte je případné hlíny a nečistot suchou papírovou utěrkou a vložte je ideálně do textilních sáčků. Omezíte působení světla i ztrátu vitaminů. Některé druhy, jako jsou brokolice, špenát a papriky, je navíc lepší skladovat odděleně, abyste zabránili uvolňování ethylenu, který může stejně jako světlo způsobit ztrátu vitaminů.

Pozor na přebytečnou vlhkost

Pro uchování vitaminů při skladování zeleniny a ovoce je ideální stálá teplota mezi 4 až 8 °C se vzdušnou vlhkostí mezi 70 a 80 %. Pokud nemáte vhodný, tedy nevytápěný sklep, tuto roli obvykle přebírá speciální zásuvka v chladničce. Je ale důležité, aby měla regulaci vlhkosti, zelenina i ovoce tak zůstanou déle čerstvé a cenné vitaminy se neztratí.

Moderní chladničky i mrazničky nabízejí spoustu užitečných funkcí
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Moderní chladničky i mrazničky nabízejí spoustu užitečných funkcí

Pozor na teplotní výkyvy

Ovoce a zelenina (i další potraviny) trpí nejen nesprávnou vlhkostí, ale i tehdy, když se teplota často mění. Proto je důležité, aby chladnička udržela stálou teplotu ve vnitřním prostoru bez ohledu na to, jak často otevíráte dvířka.

Konvertibilní prostory pomohou uskladnit, co zrovna potřebujete

Někdy potřebujete víc místa třeba pro uložení vlastní úrody meruněk, jindy zase pořádáte větší oslavu nebo párty. Tehdy oceníte praktickou zásuvku s regulovatelnou teplotou, která se snadno přemění z nulové zóny pro skladování masa a lahůdek na další prostor s podmínkami vhodnými pro skladování dalšího ovoce a zeleniny.

Pro běžnou rodinu je ideální některá z kombinovaných chladniček Gorenje GardenFresh v klasické šířce 60 cm. Ještě větší komfort nabídne kombinace samostatné chladničky s konvertibilním prostorem a skříňovou mazničkou ve stejném designu, které můžete postavit vedle sebe a vytvořit tak velkorysou kombinaci side-by-side.

Zdroj informací: jakvkuchyni.cz, brno.rozhlas.cz, Gorenje

Publikováno: 26. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce