Což takhle zkusit jarní výzdobu zase trochu jinak a nechat si rozkvést náš slavnostní stůl? V oblíbeném pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ jsme čerpali inspiraci na méně obvyklé květinové dekorace takříkajíc „k sežrání“.
„Letošní Velikonoce jsme přivítali v pastelových tónech – růžové, mentolové, svěží zelené – a nesmíme opomenout ani žlutou a oranžovou, které k Velikonocům patří,“ připomněla letošní barevné trendy floristka Aneta Svobodová. Přichází s nevšedním aranžmá, v němž se snoubí krása jarních květin s líbezností pastelových barev a příslibem sladkého pokušení. Základem sváteční dekorace je totiž etažér na zákusky s kaskádovitou květinovou výzdobou, doplněný drobnými ozdůbkami, popř. něčím malým k zakousnutí.
Co budeme potřebovat:
- etažér
- zelená aranžovací hmota
- zelený aranžérská drát
- čerstvý mech
- zelené rostliny (např. borůvčí, listy eukalyptu, březové větvičky, jíva, rozmarýn)
- květiny (běžně dostupné v květinářstvích nebo i na zahradě)
- drobné dekorace
- stužky nebo krajky
- lepicí tavná pistole
Postup:
Zelenou aranžovací hmotu namočíme ve vodě, aby aranžmá vydrželo dlouho svěží. Zakryjeme ho svěžím zeleným mechem.
Ze zeleného aranžerského drátu si vytvoříme skobičky, kterým připevníme mech k aranžovací hmotě.
Nyní můžeme přistoupit ke květinovému aranžmá, které doplníme ležérně uvázanými stužkami nebo krajkami a drobnými ozdobami, např. úplně nahoru můžeme umístit porcelánového zajíčka či svíčky ve tvaru vajíčka. Ty umístíme tak, aby plamen neohrožoval ostatní patra. Vše připevníme pomocí lepicí tavné pistole. Aranžmá můžeme doplnit i jinými jarními prvky. Pokud nechceme velikonoční prvky, zvolíme více neutrální doplňky.
Umístíme doprostřed velkého stolu. Pokud bychom použili umělé květiny, vydrží aranžmá dokonce až do léta.
Květinový etažér, který bude tvořit dominantu stolu, můžeme doplnit menšími stylizovanými jarními dekoracemi umístěnými například ve starých cukrářských formičkách. Pro inspiraci: forma na bábovku po babičce osázená modřenci, malé formičky na muffiny s cibulkami hyacintů obalených mechem apod.
Publikováno: 21. 5. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce