reklama

Recept: Penne s lososem, smetanou a koprem

Jednou ze stále častěji se objevujících čerstvých ryb na našem stole je bezesporu losos. Za posledních patnáct let v naší kuchyni zdomácněl a svou jedinečnou chutí si získal i leckterého rybího odpírače. Náš nový recept vychází z italské inspirace, která má jednu velikou přednost: dokáže i z malého množství vysoce kvalitní suroviny učinit jídlo pro celou rodinu při zachování exkluzivity a výlučnosti.

Italské těstoviny

Již zmíněná přednost vychází z dnes již pozapomenutého historického faktu. Itálie nikdy nepatřila mezi země se širokými bohatými vrstvami a její vyhlášené těstoviny vždy představovaly levnou alternativu pro každého. Kvalita surovin a kuchařský um však dokázal, že i obyčejné špagety s rajčaty, olivami, olivovým olejem, česnekem a bazalkou mohou být naprostou delikatesou. Stejně tak i náš dnešní recept nevyžaduje velikou investici do určující složky. K delikátní večeři pro čtyři osoby nám totiž postačí bohatě 250gramový filet lososa.

Základní pravidlo

Zkušenější kuchaři mi prominou, ale musím na tomto místě připomenout jedno základní pravidlo při přípravě těstovin, na které se často zapomíná a jehož nedodržování může mít zásadní vliv na kulinářský výsledek. Pro většinu obyvatel české kotliny totiž dlouhou dobu představovaly těstoviny jakýsi druh přílohy. Z tohoto důvodu se velmi často podávaly uvařené těstoviny zvlášť a teprve na talíři byly zalité nějakou z mnoha verzí omáček. Italské těstoviny je však nutné vnímat jako celistvé jídlo. Po uvaření je totiž nutné je smísit s ostatními ingrediencemi a minimálně několik minut ještě nechat na plameni prohřívat. Teprve pak těstoviny přestanou být oněmi kolínky s rajskou omáčkou a přiblíží se skutečné italské předloze.

Víno a losos

Jako vhodného partnera pro dnešní pokrm jsme vybrali příjemnou odrůdu sauvignon blanc, která má svůj původ ve Francii, ale jejíž pěstování (vedle odrůdy chardonay) nachází stále více příznivců i v takzvaném vinařském Novém světě. Dnes jsme tedy dali příležitost jedné z nejprogresivnějších zemí na světě v tomto oboru, kterou je bezesporu Chile. Tamní sauvignony si zachovávají svěžest a jemnou kyselinku, což z nich činí vynikající víno k jídlu, ale zároveň nám poskytují intenzivní chuť citrusových plodů a vůni čerstvě posečené louky.

Suroviny pro přípravu:

250 g lososa
400 g těstovin (penne)
olivový olej
30 g másla
citrónová šťáva
150 ml sladké smetany
3 lžíce zakysané smetany
čerstvý mladý kopr
zelená petrželka
pepř

Postup při přípravě:

Filet lososa opláchneme a nakrájíme na menší kostky či proužky. Pokapeme citrónem a dáme do kastrolu na rozehřátý olivový olej s máslem. Jemně, ne zprudka, orestujeme asi jen dvě minuty a postupně zalijeme sladkou smetanou a necháme mírně probublávat. Osolíme, přidáme nadrobno nasekanou snítku čerstvého zeleného kopru, mletý pepř a asi po deseti minutách sekanou zelenou petrželku a dvě až tři lžíce kysané smetany. Uvařené (na skus – čili ne příliš) těstoviny scedíme, propláchneme vodou a vložíme do kastrolu s lososem. Dobře promícháme a necháme projít tak, aby těstoviny do sebe vstřebaly plnou škálu chuťových ingrediencí naší smetanovo-lososové omáčky. Na závěr můžeme podávat ozdobené čerstvým koprem, petrželkou a s plátky citrónu.

Text: autorský článek Otto Jansky, foto: shuttestock

Publikováno: 13. 9. 2022, Autor: autor: Otto Janský