Trávit každý den hodiny v kuchyni, nejdříve přípravou jídla a pak úklidem? Koho by to bavilo, nežijeme přeci v 19. století. Poradíme, jak být dokonalou hospodyní a mít čas na svůj život!
Multifunkční pomocníci
Komu by se chtělo lovit v útrobách kuchyňských skříněk a komod mixér, šlehač, mlýnek na maso, toustovač a jiné pomocníky, které nám šetří nejen čas, ale mnohdy i náročnou přípravu. Vsaďte na kvalitnější spotřebiče, které hravě zvládnou několik funkcí a vy tak nemusíte mít na každou z nich jeden. Kuchyňské roboty dnes umí nejenom mixovat, ale také umísit těsto, šlehat nebo namlít maso.
Zvolte spotřebič v odstínu, co bude sympatizovat s vaší kuchyní a najděte mu stálé místo na lince. Uvidíte, že jí bude slušet a vy si ušetříte kompletní přestěhování skříněk v rámci hledání.
Tip Living.cz: Skvěle vypadají ty s lesklým nátěrem v barvách neutrální béžové, vínové, mléčné čokolády, oranžové nebo stále populárnějších pastelů.
Nerezový dřez? Ale kdepak!
Pokud právě vybíráte vhodný dřez do kuchyně, dejte šanci keramickému nebo zvolte umělý kámen. Lépe splyne s kuchyňskou linkou a dřevěnými skříňkami než jeho nerezový kolega, který se musí neustále otírat a čistit, aby budil dojem dokonale uklizené pracovní plochy. Nekonečné kapky vody od teď řešit nebudete.
Tip Living.cz: Vedle umývacího prostředku dejte nádobku pro tekuté mýdlo s pumpičkou. Nebudete muset běhat do koupelny, abyste se zbavili mastnoty či odéru z cibule, česneku nebo ryb.
Chytrá technologie dovírání
Jednou v komodě lovíte sůl, jindy vyhlašujete pátraní po stěrce, jistě to znáte. Otevíráte a pracně zavíráte skříňky i zásuvky tak, abyste nenamáhali styčné plochy a zachovali je v co nejlepším stavu co možná nejdéle. Jenomže tím se okrádáte o čas.
Pokud si tykáte s představou pořízení nové kuchyně, popřemýšlejte o možnosti chytrého zavírání. Hlavní myšlenka tkví v tom, že speciální mechanismy zbrzdí rychlost a tlumí nárazy při otevíraní či zavíraní dvířek. Nezdá se to, ale tímto způsobem vybavená kuchyně přináší uživateli komfort šetřící práci a tím samozřejmě i čas.
Tipy, co stopnou čas strávený přípravou pokrmů!
- Neváhejte uvařit jedno jídlo ve větším množství. Na další den ho můžete ohřát nebo zamrazit.
- Vybírejte si ty pokrmy, které můžete uvařit v jednom hrnci. Oblíbené variantou k večeři jsou teď v zimě například polévky. Jsou nejenom levné a výživné, ale i hotové za pár minut.
- Při vaření masa počítejte dopředu s tím, že zbylý vývar můžete zamrazit a v době, kdy nebudete stíhat, jej postačí ohřát, přihodit zeleninu, koření, domácí nudle a můžete servírovat.
- Mějte přehled jak ve spíži, tak v lednici. Budete vědět, co vám schází, čeho máte dostatek a nebudete zbytečně utrácet za to, co nepotřebujete.
- Možná vám to přijde staromódní, ale její funkce je opravdu více než praktická. Na mysli máme zástěru, která ušetří vaše oblečení od hůře čistitelných skvrn. Ve výsledku opět šetříte čas.
- Namísto přípravy oblíbené číny s rýží nakrájejte kuřecí prsa na kousky, dochuťte, opečte na pánvi a šoupněte je do celozrnné bagety spolu s ledovým salátem, okurkou a červenou paprikou. Nakonec přidejte jogurtový dresink. Nemusíte si pracně vyhrávat se zahuštěním pokrmu a vařením rýže. Můžete rovnou servírovat!
Foto: Shutterstock.com, Ikea.cz, Corian
Publikováno: 11. 2. 2021, Autor: autor: Zelnitiusová Lenka