reklama

Pečení v klasických materiálech

Každá kuchařka má osvědčené formy a pekáče, v kterých připravuje ty nejlepší bábovky a pečené pokrmy. Při objevování té správné formy se však můžete inspirovat v těch nejdéle používaných materiálech.

Kameninové nádobí

K tradičním materiálům používaným v kuchyních patří kamenina. Již v počátcích civilizace se kameninové formy uplatňovaly na vaření, ale díky své tepelné izolaci i na uchování jídla. Milovníci historických kuchyňských předmětů se dodnes pídí po  skvostných sádelnících a formách na med. Velkou výhodou kameninových forem je nepřilnavost povrchu a odolnost vůči vysokým teplotám. Oproti teflonu a kovovým materiálům není kamenina choulostivá na poškrabání a díky přírodnímu původu se nikdy nestane zdravotně závadnou.

Kamenina vyniká tepelnou izolací, hotový pokrm zůstane v nádobě ještě dlouho horký. Hodí se proto zejména pro zapékaná jídla z jednoho hrnce, jako jsou lasagne, zapečené brambory či různé variace eintopfů. V poslední době se i do českých kuchyní dostává zajímavá alternativa zapékacích nádob původem z arabských částí Středomoří – tajine. Jedná se o kameninovou formu s kónickým poklopem, která se vyznačuje pomalým a rovnoměrným pečením.

Pečení v klasických materiálech
i (Zdroj: luxurytable.cz)
Pečení v klasických materiálech

Smaltované nádobí

Smaltový email na kovových nádobách má za funkci především bránit uvolňování škodlivých iontů do pokrmu. Jeho výhodou je odolnost proti poškrábání, snadná omyvatelnost a díky lehkosti nádob i dobrá manipulace s nimi. Smaltované nádoby se nemusíte bát mýt v myčce. Jediné, na co si u těchto klasických nádob musíte dát pozor, je tendence popraskání povrchu při prudkém ochlazení. Odprýskne-li se smalt z vnitřní strany nádoby, neměli byste ji nadále používat. Stává se totiž zdraví škodlivou.

Pečení v klasických materiálech
i (Zdroj: shutterstock.com)
Pečení v klasických materiálech

Měděné nádobí

Velmi oblíbeným materiálem, avšak také výrazně dražším, je měď. Tento kovový prvek je sám o sobě jedovatý, vnitřní plochy nádob jsou ale pocínované či potažené nerezovou vrstvou, nemusíte se tedy škodlivosti samotné mědi obávat. Měď je vodivým prvkem a díky němu se forma velmi rychle a rovnoměrně zahřeje. Proto je pečení rychlejší a tudíž i ekonomičtější. Nevýhodou pro vás může být, že se nádoby z tohoto materiálu nesmí mýt v myčce a používat na indukčních plotnách.

Pořizovací cena za měděné nádoby je vysoká. Důvodem je samotná cena materiálu, ale i fakt, že je většina nabízených nádob výsledkem ruční práce. Měděné formy a hrnce jsou i nádhernými doplňky, kterými můžete dekorovat stěny v kuchyni či jídelně. Vlivem působení vzduchu a tepla měděný povrch černá, je tedy nutné pro zachování krásného vzhledu čas od času formy vyčistit speciální pastou.

Pečení v klasických materiálech
i (Zdroj: pottenpannen.cz)
Pečení v klasických materiálech

Publikováno: 8. 9. 2020, Autor: autor: Lenka Malá