reklama

Kupujeme novou kuchyň – jak na to?

Koupě nové kuchyně není levnou záležitostí a vzhledem k tomu, že si ji pořizujeme jednou za několik let, neměli bychom její výběr uspěchat. Poradíme vám, na co si při výběru nové kuchyně dát pozor.

Kuchyňské trendy se neustále mění a i když vzhled, barvy a zpracování podléhají módnímu diktátu, základní funkce zůstává. Pokud jste se rozhodli vybrat si novou kuchyň, musíte v první řadě zvážit, zda si do stávajícího místa pořídíte podobný typ, nebo kuchyň otevřete a propojíte se zbytkem bytu, či vás čekají další stavební úpravy.

Otevřená kuchyň versus uzavřená

Módní trend, od kterého se pomalu upouští je právě teď otevřená kuchyň. Její nesporná výhoda je v tom, že opticky prodlouží obytnou plochu, a také skýtá prostor pro rodinnou komunikaci během vaření. Nevýhoda je, že i v případě kvalitní digestoře se bytem šíří pachy, digestoř bývá hlučnější a celkově pohyb v kuchyni ruší rodinu v obývací části. Nehledě na to, že se v otevřené kuchyni musí udržovat pořádek i během vaření, jinak celá místnost působí neuklizeně.

Naproti tomu uzavřená kuchyň, je oddělená od zbytku bytu, pachy a hluk zůstává za dveřmi, stejně jako člověk, který se v ní pohybuje. Pokud máte dostatek místa, můžete do ní umístit jídelnu, kde se bude rodina scházet. Děti si zde mohou psát úkoly, protože se v uzavřené místnosti lépe zkoncentrují. V rodinách s domácími mazlíčky už dlouhodobě vede uzavřená kuchyň. Dveřmi se jim jasně vymezí jejich prostor.

Pokud jste si rozmysleli, ke kterému typu kuchyně se přikloníte, následuje podrobné zkoumání stávajícího stavu. Popřemýšlejte, co vám na současné kuchyni vadí – je to jen to, že je opotřebená, nebo špatné uspořádání? Pohybujete se v kuchyni tak, že tvar, který má vám nevyhovuje? Pracovní prostor je příliš vzdálen od varné desky? Všechny tyto poznatky si napište. Budete je potřebovat.

I když jsou jednoznačně nejoblíbenější kuchyně do tvaru L, vy vycházejte z vlastních dispozic a z vlastní zkušenosti. Máte-li dostatek prostoru, můžete zvolit kuchyň do U, kde hravě umístíte všechny spotřebiče.

Výběr materiálu

Kuchyně z masivu vypadají a jsou velmi kvalitní, ale zde cena odpovídá kvalitě. A také péče o takovou kuchyň je náročná. Pokud máte malé děti, přistupte k takovému materiálu, kterému nebude tolik vadit poškrábání, budou se z něj lépe odstraňovat nečistoty a také, pokud se za čas rozhodete vyměnit spodní dvířka, nebudete muset sahat hluboko do kapsy. V případě, že chcete ušetřit, pořiďte si linku s laminátovými nebo foliovanými dvířky. Dalším materiálem je sklo. Za sklem a na skle je vše vidět, takže pokud rádi udržujete pořádek a v úklidu jste našli sami sebe, směle do toho. Prosklené a nasvícené vitríny vypadají působivě a pokud se jich nechcete vzdát, zkuste materiály nakombinovat.

Kupujeme novou kuchyň – jak na to?
Kupujeme novou kuchyň – jak na to? (Zdroj: )
Kupujeme novou kuchyň – jak na to?
Kupujeme novou kuchyň – jak na to? (Zdroj: )
Kupujeme novou kuchyň – jak na to?
Kupujeme novou kuchyň – jak na to? (Zdroj: )

Jak využíváte kuchyň

Teď je čas na to, abyste si udělali malou revizi vašeho působení v kuchyni. Víte, jaké všechny aktivity v ní děláte?

1. Příprava jídla a vaření – zaměřte se na velikost pracovní plochy, rozmístění spotřebičů, a také i váš pohyb. Pokud se v současné kuchyni  s prkénkem v ruce nachodíte, je teď ten správný čas říct, jaké jiné řešení si představujete.

2. Máte malé děti? – při plánování kuchyně dbejte na bezpečí dětí. Při vaření se vám budou určitě plést pod nohama, budou se snažit vše zapnout či otevřít. Myslete na ostré rohy a vyžádejte si i různé dveřní pojistky. Pokud to půjde, umísťujte spotřebiče do výšky.

3. Společné chvíle – jste zvyklí na setkávání se při přípravě jídla a konzultování denních věcí právě v kuchyni? Pokud není prostor na plnohodnotou jídelnu, která by byla součástí kuchyně, pak zkuste zapřemýšlet, zda by se tento problém nedal vyřešit prodloužením pracovní desky a přidáním barových židlí

4. Pracovní deska a prostor – jste přiznivci minutkové kuchyně? Pak není potřeba, aby byla pracovní deska tak velká. Pokud ale rádi pečete a často vaříte pro větší počet lidí, potřebuje dost velký a nepřerušovaný prostor na pracovní desce, nejen k přípravě pokrmů, ale také k odkládání horkého nádobí a plechů, válení těsta a pro nakládání porkmů na talíře. Jestliže vás v současné kuchyni pracovní deska limituje v rozletu, zaměřte se na to, jak ji ve své nové kuchyni zvětšit.

Velikost dřezu

Součástí pracovní desky bývá dřez. Díky rozšíření prodeje myček nádobí se ustálil jakýsi mýtus, že není potřeba plýtvat místem v kuchyni na velký dřez. Postupně se ale zjišťuje, že ne všechno nádobí lze dát umýt do myčky, často nemáme tolik druhů nádobí, proto si hrnce odmýváme během vaření. A pak nastává ten problém, že se hrnce do minidřezu nevejdou, takže kromě složitého mytí nás čeká také mytí podlahy. V současné době se vyrábějí i zajímavé a velmi trendy kryty na dřezy, které slouží i jako prkénka nebo odkladová plocha, takže volbou většího dřezu nepřijdete o cenné centimetry.

Skříňky a úložné prostory

Rozmístění skříněk by si měl rozhodnout ten, který je v kuchyni nejčastěji. Měl by vycházet ze svých praktických zkušeností. Je fajn mít vše na dosah ruky, ale musíte volit, co používáte denně, co častěji a co méně častěji. Věci denní potřeby byste měli mít co nejblíž místu, kde se nejvíce pohybujete. Pokud vám klasické skříňky nevyhovují, zkuste výsuvné panely, ve kterých si můžete nádobí a pomůcky přehledně uspořádat a máte vše na očích. Pro lepší organizaci se zeptejte na drátěné programy a otočné držáky.

Osvětlení

Na práci musíte vidět a v kuchyni to platí dvojnásob. Pracujete  s ostrými noži nebo s horkým obsahem hrnců, proto je důležité kuchyň správně nasvítit. Obecně platí, že tam kde děláte nejvíce úkonů, by mělo být nejvíce světla. Pokud nechcete klasické centrální světlo, můžete se rozhodnout pro bodovky a nasvícenou pracovní desku. Nedávno k nám dorazil z Itálie nový trend v podobě podsvícených pracovních desek, což má ale spíše designový než praktický efekt.

Sabrina Harisová
Foto: pinterest.com

Publikováno: 21. 4. 2015, Autor: