reklama

Ergonomie v kuchyni – ušetřete zbytečné kroky

Kuchyňské krok za krokem: Víte, jak si ušetřit zbytečné kroky a shyby při každodenním tanci v kuchyni? Víme, jak na kuchyňskou ergonomii, která vám usnadní práci od uložení nakoupených potravin, přes přípravu jídla a vaření, až k finálnímu úklidu. Poradíme vám, jak vytvořit bezpečný kuchyňský svět.

Vybavení pro kuchyně
Nejdůležitější roli při plánování kuchyně hrají ergonomické aspekty u stolůžidlí, které působí příznivě na kondici uživatele a zajistí jeho pohodlí. Při výběru kontrolujte kvalitu materiálů, pevnou konstrukci, odolný povrch, stálost barev, stabilitu při umístění a v neposlední řadě nastavitelné parametry.

Nákup zařízení do kuchyně zaměřte na výrobky přizpůsobené uživatelům. Orientujte se především podle velikosti postavy (výšky a hmotnosti) těch, kteří budou v kuchyni kralovat nejvíce.

Ergonomické zásady
Při plánování prostorového uspořádání v kuchyni mějte na paměti dva základní kameny ergonomie:
1. Zóny v kuchyni určují postup prací při přípravě jídla a vaření.
V kuchyni by mělo být vše při ruce, jinak se uchodíte. Tzv. magický trojúhelník spojuje tři zóny – ukládání potravin, mytí a vaření.
2. Parametry výšky a hloubky pracovních ploch
Výška pracovní desky má být variabilně nastavitelná podle výšky uživatele (při 165 cm – 86 cm, pro osoby vyšší až 90 cm). Doporučení pro hloubku skříňky je od 15 do 30 cm. Horní police nemají přesáhnout výšku 190 cm.

Plánování kuchyně
Optimální sestava začíná spíží a lednicí, která navazuje na manipulační plochu s mycím centrem. Další pracovní plocha pokračuje k varnému centru, po němž následuje servírovací plocha. Pro leváky je to přesně naopak.

Kuchyně s ostrůvkem se hodí jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do prostorově velkorysých kuchyní.

Kuchyně tvaru „U“ – tento typ je vhodný jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do malé místnosti o rozměrech alespoň 2,4 x 2,4 m.

Kuchyň tvaru „L“ se uplatní jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do malé místnosti o rozměrech alespoň 2,4 x 2,4 m, kde je počítáno i s jídelním koutem.

Lineární kuchyně je určena do podélných úzkých místností o šířce alespoň 1,8 m nebo 2 m, pokud se počítá i s malým jídelním koutemnebo jako linka v obytném prostoru.

Kuchyňské linky: inspirativní fotogalerie

Kuchyně s rovnoběžnými částmi jsou vhodné do obdélných místností o šířce alespoň 2,4 m s dveřmi a oknem v kratších stěnách.

Text: Alexandra Rohanová
Foto: pdkuchyne.cz, valcucine.com, klejkolinka.com, kika.com, koryna.cz, earch.cz, stella-kuchyne.cz, kuchyne-radys.cz. qde.cz, sykora.eu,

Publikováno: 5. 6. 2013, Autor: