Dřez patří rozhodně neodmyslitelně ke každé kuchyňské lince. Může mít oválný, kulatý nebo hranatý tvar a pořídit si jej můžeme bez odkapu anebo naopak s prodlouženou plochou pro odkapávání nádobí. Ale jaké jsou top materiály?
Z čeho je dřez vyroben
Pomineme-li platinu, zlato a křišťál či podobně nabubřelé a megalomansky přehnané výstřelky, pak se dostaneme na seriózní úroveň, kde se o slovo hlásí vznešené dřezové materiály, jako je přírodní kámen, či keramika, dekorový a mikro dekorový nerez a aktuálně stále populárnější granit, neboli umělý kámen. Vezmeme to tedy postupně.
Umělý materiál – dekorovaná nerezová ocel
Mezi umělé materiály pro výrobu dřezů „vyšší střední třídy“ můžeme zařadit nerezové dřezy s dekorovou a mikro dekorovou povrchovou úpravou. Za dekorovou, označujeme povrchovou úpravu nerezového materiálu zvanou tkaná struktura. Takto upravená nerezová ocel je vysoce odolná a má o něco hrubší texturu. Mikro dekorový povrch je oproti tomu daleko jemnější a vizuálně působí sametovým dojmem. Na každý pád jsou to právě nerezové dřezy s povrchovou úpravou, které vítězí nad všemi ostatními materiály svou neuvěřitelnou odolností a životností.
Umělý materiál – granit
V současnosti zažívají granitové dřezy skutečný boom. Jde v podstatě o směs akrylátového pojiva a křemičitých odštěpků, smíchaných s kousky žuly. Tato směsice vytváří na pohled unikátní materiál, který je odolný, snadno tvárný a současně také designově velmi atraktivní. Granitové dřezy jsou o něco dražší, ale zase máte možnost vybírat si z poměrně slušného množství barevných odstínů.
Přírodní materiály – kámen a keramika
Co vytknout přírodnímu materiálu, kromě vysoké ceny? Snad nic. Při nákupu kamenného, či keramického dřezu se můžete maximálně spolehnout na jejich zdravotní nezávadnost i dlouhou životnost. Překvapivě nevyžadují keramické ani kamenné dřezy speciální péči a údržbu. Dřezy z přírodního kamene i keramiky se hodí do rustikálních kuchyní. Perfektně zapadnou také do kuchyní ve stylu Provence.
Lucie Sýkorová
Foto: Homedit.com
Publikováno: 21. 7. 2014, Autor: