Patříte k majitelům malých kuchyní? Pak jistě víte, že v takovém prostoru je veledůležité, důmyslně využít každého centimetru. Při tom by kuchyň měla být především funkční a měla by poskytovat dostatek prostoru a pohodlí při práci. Ale jak na to?
Úložný prostor v malé kuchyni
Poznávacími prvky dobře navržené kuchyňské sestavy je maximální množství úložných prostor, které pomohou získat co největší plochu. Nenechávejte ani centimetr bez využití, nebo tazvaně hluchý, například horní skříňky potáhněte až ke stropu a na odkládání využijte i sokl pod spodními skříňkami, kde mohou být zásuvky nebo výsuvný schůdek, kam můžete uložit plechy na pečení či pomůcky na úklid.
Hodně úložného prostoru poskytují i rohové skříňky. Malým kuchyním se přizpůsobili i výrobci kuchyní a nabízejí nejednu praktickou pomůcku. Například výsuvná pracovní deska, která neuvěřitelně pomůže při přípravě velkého nedělního oběda nebo jen jako příruční snídaňový stolek, nebo zásuvky na umístění malých kuchyňských spotřebičů, které by jinak překážely na pracovní desce.
V nabídkách jsou speciální kuchyňské programy určené pro malé kuchyně, kde se designéři potrápili za vás se všemi možnými detaily tak, aby i malá místnost byla plně funkčně využita, ale zároveň pěkná. Z hlediska využití prostoru se jeví nejvhodnější kuchyňská sestava navržená a vyrobená na míru, přesně dle konkrétního prostoru.
Tak se dá opravdu využít každý volný centimetr a své místo zde mají i atypická řešení a neotřelé nápady. I estetická stránka takové kuchyně vám dává volné ruce.
Několik rad pro malou kuchyň
• namísto klasických dvířek na skříňkách volte posuvné nebo roletky;
• zaplňte prostor klidně až po strop, využijte vertikální rozměr kuchyně;
• nešetřete na vnitřním vybavení skříněk a zásuvek;
• čím více předmětů bude v kuchyni na očích, tím menší se vám bude zdát;
• malým prostorem sluší světlé barvy a skleněné plochy.
Několik pravidel pro malou kuchyň
• důležité je logické uspořádání prostoru, chladnička s mrazákem, popřípadě potravinová skříň by měla být co nejblíže vchodovým dveřím, dřez je příjemné mít pod oknem a mezi varným centrem a dřezem by mělo zůstat alespoň 30 cm volné plochy;
• varná deska by se neměla umisťovat do rohu, protože ukradne zbytečně mnoho místa, a měla by být vzdálená od konců a rohů pracovní desky alespoň 20 cm
• plynová varná deska by neměla být umístěna po oknem (aby průvan nesfoukl oheň);
• varné centrum byste neměli umísťovat vedle dveří a na frekventovaném místě;
Pokud máte čtyřčlennou rodinu a kuchyni velkou jen několik čtverečních metrů, proč tam chcete stůj co stůj umístit jídelní stůl? Ukradněte si něj raději trochu obýváku a kuchyni si vytvořte doslova pracovní, maximálně s malým snídaňovým stolkem nebo barovým pultem.
Když se na malou kuchyň budete dívat jako na problém, tak jím i bude. Když to vezmete jako výzvu na souboj, určitě zvítězíte.
Text: Lucie Sýkorová
Foto: thinkstock.com, apartmenttherapy.com, furniture.trendzona.com, minimalisti.com, houzz.com, freedownloadslink.com, homeinteriortrends.com, thehuntedinterior.blogspot.com, finsahome.co.uk, pinterest.com, kitchenbacksplashes.blogspot.com, flickrfotos.com, connect.in.com, iroonie.com, homedesigndecorplan.com, decordir.com, realadventures.com,dec0rs.com
Publikováno: 21. 11. 2014, Autor: