reklama

Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova

Letos sice milánský Salon nábytku na kuchyně zaměřen nebyl, ale na pár současných novinek se podívat můžeme. A také na to, jak dovedně a nenásilně zasazují některé značky kuchyň do celkového interiéru.

Novinky, které potěší

Život těch, kteří se profesně kuchyněmi zabývají, se samozřejmě nezastaví. Hned v lednu vystartovala s inovacemi značka Snaidero, a povedlo se namíchat funkčnost a útulnost ve správném poměru. Žlutá se skvěle odráží od tmavšího základu, který oživuje ještě tapetový vzor a světlé plochy se vzorem kohoutí stopy.

Německá značka Haecker připravila zajímavou letní nabídku. Reagovala na poptávku zákazníků po průmyslovém vzhledu a vzhledu tmavé žuly a podle své tradice vsadila na trvanlivost, purismus a pocit pevnosti. Sestava Comet, zkrášlená dřevem, byla představena v Salcburku. Klasická startovní sestava Uno téže značky získala novou úpravu v barvě grafitu, a ukazuje, že není šedá jako šedá, protože vedle tónu grafit je použita i „betonová grafitová šeď“.

Neúnavně inovuje také Molteni Group, která ve své skupině má kuchyňskou značku Dada, jejich rukopis je zcela čistý a dobře rozpoznatelný. Dvě kolekce navrhl Dante Bonuccelli, inovace změnila skladbu a strukturu. Najdete matné hliníkové dveře, luxusní béžový lak i bezchybnou nerezovou ocel.

Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova (Zdroj: Snaidero)
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova (Zdroj: Snaidero)
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova (Zdroj: Snaidero)
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova
Dobře komponované kuchyně jako nejdůležitější část domova (Zdroj: Snaidero)

Jak to dělají profíci

Kuchyně už si delší dobu nežijí jen svým vnitřním uzavřeným životem. Chvíli to trvalo, než návrháři našli pro ně a sousedící část obydleného otevřeného prostoru dokonalou symbiózu, ale ta urputná snaha se vyplatila. Hodně pomohlo dřevo, otevřené police a úprava dvířek, která je stejná u kuchyňských skříněk a skříní i u komody či knihovny vedle. Je proto zajímavé, inspirativní a poučné, jak si odborníci poradí při prezentaci, aby zaujali návštěvníky. I kdybyste chodili jen tak bez úmyslu pořídit si zbrusu novou kuchyni, odnesete si určitě pár tipů a nápadů pro inovaci či budoucí zařizování.

A neškodí podívat se i na veřejný prostor. Ve světě už dávno dominuje snaha vtisknout bistrům, restauracím a dalším stravovacím, ale i ubytovacím zařízením domácký ráz, atmosféru. Proč to neudělat i opačně a neinspirovat se v „hospodě“?

Proto je tu přidaný i obrázek jedné nesoukromé kuchyně v německém městečku Lenkwerk nebo dvakrát stejný kuchyňský kout, který mění charakter podle toho, jaký stůl a židle jsou před ním.

Opravdu pozoruhodné je aranžmá prostoru značky Walter Knoll. Ta se kuchyněmi zrovna nezabývá, ale efektně prezentovala svoje židle a jídelní stůl. A když už byla zmínka o inovacích, na závěr najdete jeden úplně jednoduchý způsob, jak proměnit stárnoucí kuchyňku k nepoznání.

Publikováno: 30. 6. 2017, Autor: autor: Vladimíra Storchová | zdroj: kuchyně, kuchyňské linky