Bez ohledu na to, v jakém stylu a jaký materiál pro naši novou kuchyň zvolíme, musíme vyřešit uspořádání jednotlivých komponent kuchyňské sestavy. Základní představu o tom, kde má být lednička, varná deska, trouba, myčka a dřez, bychom měli mít, i když se rozhodneme svěřit návrh kuchyňské sestavy odborníkům. Na co bychom se ale měli zaměřit, pokud si chceme novou kuchyň navrhnout sami?
Při návrhu nové kuchyně bychom se v prvé řadě měli řídit některými pravidly, která vycházejí jednak ze zásad bezpečnosti, na druhé straně optimalizují umístění dřezu, trouby a chladničky tak, abychom nemuseli dělat zbytečné kroky navíc. Jejich dodržení nám zajistí, že práce v kuchyni bude bezpečnější a méně náročnější.
Samozřejmě je velmi důležité znát rozměry a tvar místnosti nebo prostoru, kam chceme sestavu umístit. To ve většině případů pevně předurčuje typ kuchyňské sestavy. Podélná kuchyňská sestava je vytvořena na jedné stěně, souběžná sestava je umístěna na dvou protilehlých stěnách. U souběžné sestavy bychom měli pamatovat na to, že dvě řady skříněk mezi sebou potřebují prostor minimálně 120 cm. Ve volném prostoru pak můžeme vytvořit kuchyňskou sestavu ve tvaru písmene L nebo U, případně podélnou kuchyňskou sestavu s ostrůvkem. Souběžnou kuchyňskou sestavu a sestavu do tvaru písmene U můžeme na jedné straně doplnit barem, ten je praktický pro rychlé snídaně a tvoří také v interiéru významný komunikační prvek.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Pokud se nemusíme ohlížet na prostor, který kuchyňskou sestavou zabereme, můžeme doplnit podélnou kuchyňskou sestavu samostatným ostrůvkem, na kterém můžeme zřídit varné centrum, nebo dodatečnou přípravnou plochu. U některých kuchyňských sestav je možné zvolit i přípravné centrum na kolečkách, se kterým můžeme snadno manipulovat podle našich aktuálních potřeb.
Abychom se nachodili co nejméně, je doporučujeme následující uspořádání spotřebičů. Na kraj sestavy umístíme ledničku s mrazničkou, pak následuje odkládací plocha, pak dřez a myčka a nakonec varná deska. Myčka by měla být co nejblíže dřezu, vyhneme se tak zbytečné manipulaci s nádobím. Blízko varné desky bychom měli také mít zásuvky a závěsné lišty se všemi potřebnými kuchyňskými pomůckami. Mezi dřezem a varnou deskou bychom ale měli uvažovat prostor minimálně 60 cm a na každé straně varné desky dalších minimálně 50 cm pro přípravné a odkládací plochy. Poněkud netradiční, ale zajisté velmi praktické, je řešení trouby v kuchyňské sestavě ve výši očí. Vyhneme se tak zbytečnému ohýbání a také je toto řešení bezpečnější pro děti. Také pro umístění horních skříněk platí, že by měly být minimálně 50 cm nad pracovní deskou.
Ve snaze o co nejefektivnější využití prostoru stojíme také často před problémem, co s rohy. Při řešení sestavy v rohu musíme vždy myslet na to, abychom nezablokovali vedlejší skříňky. Proto do rohu neumísťujeme spotřebiče ani zásuvky. Pokud potřebujeme skříňku umístit ke stěně, ošidíme se raději o pár centimetrů úložného prostoru a vypomůžeme si vyplňovací lištou, abychom si zajistili pohodlné otevírání dvířek a zásuvek.
Při návrhu kuchyňské sestavy je důležité si důkladně rozmyslet typy jednotlivých skříněk. Měli bychom se ujistit se, že máme dostatek zásuvek a skříněk na všechny naše kuchyňské pomocníky, nádobí i drobnosti. I když se to nezdá, po určité době se totiž stává i ta sebevětší kuchyň malou.
Pokud už máme jasnou představu o naší budoucí kuchyni, rozkreslíme si vše do detailního plánku ve zmenšeném měřítku a připíšeme i skutečné rozměry. Pravidlo dvakrát měř a jednou řež platí u vestavěných kuchyní dvojnásob. Proto si raději necháme všechny rozměry ještě jednou přeměřit specializovaným studiem nebo truhlářskou dílnou, která bude nábytek vyrábět. Tím se vyhneme zbytečným komplikacím ve fázi realizace.
A ještě jedna rada nakonec. Uspořádání kuchyňské sestavy je dobré mít rozmyšlené dopředu a již ve fázi stavby domu nebo bytu si připravit všechny potřebné rozvody a vývody elektrické energie. Zbaví nás to pozdější nutnosti přijímat kompromisní řešení.
Publikováno: 7. 12. 2001, Autor: