reklama

Budoucnost v kuchyni

Kam se v postupujícím eletronickém věku ubírají trendy interiérového designu v kuchyni? V italském televizním pořadu „Uno Mattina“ byla představena úplně první lepenková kuchyně na světě. Inovace se netýkají pouze designu, ale i funkcí spotřebičů. Důraz je především opět na funkčnost a jednoduchost ovládání. Samozřejmostí jsou displeje, které nás informují o průběhu procesů vaření, chlazení či mytí nádobí a intuitivní ovládání na principu stisknutí jednoho tlačítka.

i (Zdroj: archiv redakce)
Budoucnost v kuchyni

Unikátním projektem budoucnosti je nízko nákladová kuchyně z lepenky z dílny designéra Marca Capelliniho. Její výhodou je kromě lehkosti a snadné montáže i demontáže především ekologičnost. Kuchyně z lepenky má velice jednoduchý, přesto originální design. Je doplněna varnou deskou, elektrickou troubou, dřezem s kohoutkem, několika zásuvkami a dvířky. Kuchyně se skládá ze dvou modulů 170 cm x 90 cm, kde každý váží přibližně 12 kg a vše je vyrobeno výlučně z lepenky. Množství použité lepenky odpovídá balíku přibližně 70 kusů novin. Jednotlivé části kuchyně byly slepeny lepidlem a sešity svorkami. Speciální je především pracovní deska, která je nepropustná a lehce umyvatelná, a tak zaručuje maximální hygienu při přípravě jídla.

Pokud se soustředíme na kuchyňské spotřebiče budoucnosti, prioritou je opět vytříbený design, velice nízká energetická spotřeba a maximální jednoduchost při používání. Z materiálů je preferována především čistá ocel, která je díky exkluzivní výrobní technologii nádherně hladká na dotek. Linie spotřebičů jsou přísně minimalistické, a tím perfektně ladí s jakoukoli kuchyní dostupnou na trhu. Tímto směrem se ubírá i nová řada vestavěných kuchyňských spotřebičů italské značky Ariston – Experience Line. Avantgardní design této řady se vyznačuje čistými liniemi a kvalitními materiály jako je čistá ocel. Tyto vestavěné spotřebiče v sobě spojují špičkovou technologii, jednoduchou krásu a důraz na detail. Řada Experience Line byla v dubnu v italském Miláně představena na veletrhu Eurocucina ve dvou verzích – čistá ocel a sklo.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Budoucnost v kuchyni
Budoucnost v kuchyni (Zdroj: )
Budoucnost v kuchyni
Budoucnost v kuchyni (Zdroj: )
Budoucnost v kuchyni
Budoucnost v kuchyni (Zdroj: )

K nejzajímavějším produktům řady Ariston Experience Line patří trouby intuitivně ovládané jediným stiskem tlačítka nebo chladničky, které nabízí revoluční uspořádání v podobě dvou velkokapacitních potravinových zásuvek. Trouby z nové řady Experience Line se vyznačují funkcemi, které usnadní uživatelům život. Jasné, intuitivní symboly systému Touch Control umožňují jednoduché ovládání. Trouby jsou samozřejmě samočisticí. V procesu, který se nazývá pyrolýza, dosahuje teplota 500 stupňů Celsia a dochází k odstranění všech zbytků vzniklých při vaření (Fast Clean function). Další z funkcí, Fast Cooking, je ideální pro přípravu čerstvých potravin, které je potřeba rychle tepelně upravit, nebo přípravu již předpřipravených jídel. Vnitřní dveře trouby jsou tvořeny jednolitou skleněnou deskou, která je odolná proti teplotním výkyvům a vysokým teplotám a snadno se čistí i díky tomu, že nemá žádné spoje.

Také nové chladničky z řady Experience Line byly vytvořeny tak, aby odpovídaly novým potřebám a novému životnímu stylu. Díky svému revolučnímu zásuvkovému uspořádání, které umí využít každý kubický centimetr prostoru, se stanou kompaktní součástí kuchyňské linky a vejdou se do jakékoli kuchyně. Chladničky Ariston Experience Line energetické třídy A+ také ušetří o 25 % více energie než chladničky třídy A. Znalci designu určitě ocení, že trouby a chladničky z řady Experience Line byly navrženy japonským designerem Makiem Hasuikem, který je dvorním návrhářem značky Ariston. V České republice budou k dostání počátkem roku 2005.

Novinkou plně odrážející budoucí trendy je také myčka nádobí Indesit IDE 100 s programem Just You. Myčka s tímto programem dokáže umýt běžné nádobí z jednoho dne jen za 40 minut. Není tedy důvod mýt nádobí v ruce, ani když je člověk sám. Ušetří se tak 75 % vody, 65 % energie a 80 % času. S programem Half Load můžete mýt nádobí jen v horním koši a nemusíte plnit celou myčku. Pro vynikající osušení, bez šmouh a zaschlých kapek na nádobí, je tu program Sušení plus. Pokud aktivujete tuto funkci, zvýší se teplota posledního oplachování o 4-5 stupňů a značně se zlepší výsledky fáze sušení, a to jen za cenu 5 minut chodu programu navíc.

Také myčka Ariston LD 87 nezůstává s novými funkcemi a vylepšenými programy pozadu. Program Super Wash zaručí dokonale čisté nádobí. Je to díky systému Sensor System, pomocí kterého je myčka schopna přesně změřit tvrdost vody a podle toho nastavit teplotu mycího cyklu. Díky tomu je zaručen optimální výsledek mytí. Nejvýkonnější cyklus dokáže čistě umýt i velmi zašpiněné nádobí se zbytky potravin. Dalším speciálním mycím programem, kterým myčky Ariston disponují, je Duo Wash. Tento program spojuje dva různé cykly do jednoho programu. Jeden je určen pro křehké kusy nádobí v horním koši, zatímco druhý výkonný cyklus myje obsah dolního koše, v němž jsou umístěny odolnější kusy. Tlak i teplota vody mohou být regulovány pro každý koš zvlášť.

Vynalézavé hospodyňky u myček Ariston ocení také funkci Memory, která umožňuje individuálně nastavený či zvolený program uložit pod uživatelsky zvoleným jménem. Díky funkci Super Silent je možné mytí nádobí naprogramovat na jakoukoliv denní dobu bez rušení rodiny či sousedů. Nový hydraulický systém a zvukotěsná úprava bubnu zaručují novým myčkám Ariston dokonale tichý chod.

Nové kuchyňské spotřebiče splňují požadavky zákazníků na flexibilitu a výkon. Ovládají se intuitivně, pomocí displejů nás informují o právě probíhající fázi procesu, plynně se přizpůsobují našim individuálním požadavkům tím, že si pamatují naše oblíbené či individuálně sestavené programy. Jednoduchá údržba či samočistící funkce se už také začínají stávat skutečností. Za jejich jednoduchým, stroze elegantním designem se schovávají jména známých světových návrhářů.

Publikováno: 4. 10. 2004, Autor: