Při přípravě jídel vzniká celá řada odpadů, z nichž některé často končí ve výtoku kuchyňského dřezu, který je třeba pokaždé vyčistit a nebo jinak chránit proti zanesení a následnému zneprůchodnění. Pokud je ale jeho součástí vestavěný drtič odpadu, pak žádné ucpání nehrozí a navíc se uživateli nabízí možnost zbavit se všeho nepotřebného velmi rychlým a pohodlným způsobem, a to bez nebezpečí vzniku nežádoucích zápachů. Vše skončí v řadu odpadní vody.
Přestože drtiče zatím nenajdeme v každé rodině, stále častěji se stávají součástí dodávky nových kuchyní. Děje se tak i přes odpor ekologů, kteří tvrdí, že naše čističky odpadních vod nejsou stavěné na tak velké množství biologických odpadů v kanalizaci. Nic méně, co lze vlastně drtit a kolik to stojí?
Drtiče se osazují přímo do dřezů a slouží k drcení nejen zbytků organického odpadu (rybí a kuřecí kosti, odřezky masa, zbytky zeleniny, skořápky ořechů a vajec, pecky z ovoce aj.), ale i k likvidaci nedopalků cigaret či papírových ubrousků a filtrů. V drtiči se vše rozmělní na malé částečky, které jsou následně proudem studené vody (sráží tuk, jenž se nabaluje na tvrdší kousky nadrceného organického odpadu) odplaveny do kanalizace (septiku). Kuchyň tak již nebudou ohrožovat nepříjemné zápachy vznikající postupným rozkládáním zbytků.
Pozor – při práci s drtičem se nebojte občasných hlasitějších zvuků, které vznikají například při drcení větších kusů kostí. Výrobci takové drcení doporučují, protože se tím pročišťují odpady. Naopak se nedoporučuje drtit zbytky potravin s dlouhými vlákny, jako je například pór, nebo čerstvé ořezané natě zeleniny atp.
Velká fotogalerie domácích spotřebičů
Průměr otvoru v dřezu musí být 9 cm. Tento otvor je v dnešní době už standardní u novějších a kvalitních typů dřezů. Pokud je otvor menší, lze jej u nerezových dřezů upravit pomocí speciálních přípravků, které čistě prostřihnou požadovaný otvor a zároveň vytvoří prolisování nutné pro zapuštění a správné dosednutí hrdla drtiče.
Nelze upravit dřezy smaltové, keramické nebo nerezové dřezy s příliš slabým plechem.
Domácí drtič je konstruován na průměr odpadního potrubí 40 mm a více. Výška odpadní trubky ve zdi by neměla být výše, než výtokový otvor drtiče. Pro montáž bez nutnosti úpravy stávajícího odpadního potrubí nesmí být vzdálenost mezi dnem dřezu a středem odpadní trubky ve zdi menší než 16 cm.
Nejčastěji používanou variantou ovládání drtiče je ovládání pneutlačítkem umístěným přímo ve volné ploše dřezu nebo na pracovní desce. Toto ovládání je nejbezpečnější – stlačením pístku tlačítka se hadičkou přenáší impuls v podobě tlaku vzduchu do samostatné krabice instalované pod dřezem, kde se tento impuls snímá pneumatickým vypínačem, který následně otevírá nebo uzavírá přívod elektrického proudu k drtiči.
Ceny drtičů pro domácnost se pohybují od sedmi do dvaceti tisíc korun podle výkonu. Potřebný výkon se řídí četností provozu v kuchyni a počtem osob žijících v domácnosti, pro dvou- až tříčlennou domácnost vystačíte i se základním provedením. Vyplatí se ale trochu připlatit – vyšší modely bývají méně hlučné.
Foto A.F.S. International, Welt Servis, Bonecrusher
Radek Starý
Publikováno: 10. 1. 2006, Autor: