reklama

Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně

Podle výzkumů, které proběhly v Německu, se ukazuje, že až 60 % procent z celkového času stráveného v kuchyni stojíme u dřezu. Stojí tedy zato věnovat jeho výběru náležitou pozornost. Podle čeho se ale řídit? Který vybrat, nerezový, anebo z umělého kamene?

Každý z materiálů má své pro a proti. Zatímco nerezové dřezy jsou cenově dostupnější, kamenné nabízejí více barevných a tvarových variant a bývají odolnější proti poškrábání.

 
Nerez

Nerezové dřezy se vyrábějí buď ze silně pochromovaného niklu, nebo z ušlechtilé nerezové oceli, tzv. chromniklu (dobrou kvalitu zajistí označení CrNi 18/10). Takové dřezy jsou velmi odolné vůči louhům a kyselinám, dejte si však pozor při čištění, protože kov se velmi snadno poškrábe přípravky obsahujícími „písek“. Při koupi podezřele levných dřezů v hobbymarketech si vyzkoušejte, zda je materiál dostatečně silný (síla plechu). Když totiž do jeho okraje vsadíte baterii, neměl by se při manipulaci prohýbat. Cenová škála je tu velmi široká, jednoduchý jednodřez s odkapní plochou koupíte za tři tisíce korun, pokud ale budete požadovat provedení s více prostory a přídavným příslušenstvím v podobě misek, prkýnek či dávkovačů saponátu, může se cena podle složitosti tvarů vyšplhat i na 15 tisíc korun.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )

Při výběru také hraje roli způsob zabudování do kuchyňské pracovní desky. Nejběžnější bývá způsob tzv. na desku, počítejte ale s tím, že je nutné věnovat zvýšenou pozornost pečlivému zatmelení spár mezi okrajem dřezu a materiálem desky – kupujete-li nejběžnější MDF desku. Pokud by se pod dřez dostala voda, deska by časem trpěla vlhkostí a nabobtnala by. Pro pracovní desky z mramoru nebo corianu (umělý kámen) lze využít i dřezů se spodním zabudováním, v poslední době jsou stále populárnější takzvané dřezy do roviny, kdy dřez tvoří s deskou jednolitý celek beze spár.

Umělý kámen

Prakticky všichni velcí výrobci dřezů nabízejí kromě klasických nerezových i dřezy z umělého kamene. Jedná se o mletou žulu nebo křemičité písky, které se míchají s pojivy na bázi akrylátů a samotná kamenina zaujímá ve směsi asi 80procentní podíl. Umělý kámen je oblíben pro širokou škálu barev a vynikající vlastnosti, má vysokou odolnost vůči teplotám (až 280 °C), stálobarevnost, snadno se udržuje, je neporézní – nenasákává a je otěruvzdorný.

Na trhu se nejčastěji setkáte s názvy Silgranit (používá ho firma Blanco), Fragranit (f.Franke) či Cristalite (f.Schock). Ceny se pohybují od 10 tisíc korun výš podle velikosti a složitosti tvarů. Stejně jako u nerezových dřezů, i tady nejvíce zaplatíte za rohové provedení. Ke dřezu z umělého kamene můžete připevnit nejen běžnou pochromovanou baterii, ale lze mít i baterii ve stejném barevném provedení jako dřez. Za klasickou baterii se sprškou v barevném provedení zaplatíte asi o 50 % víc než za chromovou.

Moderní dřezy – velká inspirativní fotogalerie

Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně
Dřez jako nejexponovanější součást kuchyně (Zdroj: )
Foto Blanco, Franke, Schock, Teka
Radek Starý

Publikováno: 20. 1. 2006, Autor: