Dnešní kuchyně jsou svírány věčným nedostatkem prostoru k ukládání kuchyňských pomůcek. Nestačí nám dvě vařečky (právě jsou v myčce), kastrůlek, který by se právě hodil, je v chladničce se zbytkem guláše od večeře a bude se hodit k přihřátí v mikrovlnce na další den.
Žijeme prostě jinak, než naši rodiče narození v minulém století. V obchodech nás lákají nové a nové spotřebiče a další kuchyňští pomocníci, kupujeme jako o závod, až nakonec zjistíme, že všechny věci vlastně nemáme kam dát. Pojďme najít všechny rezervy, které nabízejí šanci k ukládání.
Záda kuchyně
Je to prostor mezi dolními a horními skříňkami většinou obložený keramikou. Prakticky každý prodejce kuchyňského nábytku je schopen nabídnout závěsný systém k uložení kořenek, ubrousků, napichovátek, obraceček, naběraček, umístění kuchařské knihy atd. POZOR! V kuchyňských studiích se dbá víc na prvotní efekt než na praktičnost, proto: pokud víte, že hodně smažíte na rozpáleném oleji, neumisťujte závěsné systémy nad varnou desku. Od stříkajícího omastku by byly brzy znečištěné.
Jednoduché vybavení rohové skříňky není drahé, ale přesto velmi usnadní manipulaci s náčiním, které se nepoužívá denně (v porovnání s jednoduchou skříňkou vybavenou pouze policemi). Otočné koše se obvykle skládají ze dvou úložných pater v plastovém nebo drátěném provedení. Provedení a tvar se liší podle způsobu řešení dvířek. Exkluzivní řešení představuje takzvaný Magic Corner. Jeho kouzlo spočívá v tom, že po otevření dvířek se přední část koše vysune do prostoru mimo tělo skříňky, zadní část do lehce dostupných míst ve skříňce.
Velká inspirativní fotogalerie úložných prostorů
Pracovní deska
Místo na ní si šetřeme na přístroje, které se používají denně. Třeba na espresso, citrusovač, chlebovku… Čestné místo tu zaujme třeba stojan na nože a prkénko.
Před lety to byl velmi oblíbený prvek kuchyňského interiéru, v poslední době se začíná z prezentačních prostor kuchyňských studiích trochu vytrácet. Multifunkční sloup připevněný dole k pracovní nebo barové desce a nahoře ke stropu je ideálním úkladištěm potřeb pro servírování – skleničky, šálky, může fungovat i místo mísy s ovocem, která jinak zabírá místo na jídelním stole. Měly by se tu ale ukládat věci, které se opravdu často používají, aby „nezapadaly“ prachem.
Co je tak zajímavého na poličkách? V kuchyních se objevovaly přece od nepaměti. V současném kontextu moderních kuchyní se vrací jejich důležitost. Optický objem horních skříněk se zmenšuje, přednost dostávají subtilní horizontálně řešené „maloobjemové“ skříňky, kombinují se s otevřenými policemi. Celek pak působí vzdušněji. Kdo touží po podobně řešené kuchyni, měl by myslet na to, že je třeba do spodních skříněk umístit „gró“ úložných prostor – musí se tu vejít hrnce, talíře, většina drobné keramiky, příbory, čisticí prostředky atd. Do otevřených polic pak patří užitné předměty s jistou dekorativní hodnotou, u nichž nám nebude líto práce na občasnou očistu od prachu.
Nenápadný a velmi nedoceňovaný pomocník. Proč nechávat prostor mezi podlahou a dolními skříňkami nevyužitý. Místo usazujícího se prachu je možné už při výrobě požadovat další výsuv k uložení domácí chemie, pečicích papírů, plechů na pečení atd.
Foto: Kesseböhmer, SieMatic, Magnet Camif, Blanco, Ikea, Koryna
Publikováno: 17. 1. 2007, Autor: