Myčka je úžasný vynález. Nelze však do ní bezmyšlenkovitě nastrkat všechno nádobí. Detergenty, jejichž pomocí se nádobí myje, jsou při vysoké teplotě velmi agresivní a mohou vzácné kousky kuchyňského vybavení zničit.
Jak tedy pracovat s myčkou nádobí, aby nakonec nepřinesla víc škody než užitku?
Zásada číslo jedna: do myčky nepatří dřevo. To se netýká pouze příborů s dřevěnými střenkami. Myčka neprospívá prkénkům na maso, válu, miskám z měkkého (lipového) ani tvrdého dřeva, vařečkám. Horká voda s detergentem způsobí, že se v přírodním materiálu udělají pukliny, až se posléze rozpadne.
Pozor na sklo. Takřka každá myčka má speciální program na sklenice, což je teplota 40 °Celsia. To platí pro běžné nápojové sklo ze sodnovápenatého silikátového skla i křišťál z draselnovápenatého skla, které do myčky opravdu nepatří. Větší riziko hrozí špatným uložením, protože sklenice se může během mytí rozbít, pod proudem vody se stěny sklenic mohou o sebe třít a tím poškrábat. Jenské varné sklo (bórohlinité sklo), odolné proti tepelným šokům a chemickým vlivům, je méně křehké, tudíž mu v myčce nehrozí nebezpečí.
Velká fotogalerie domácích spotřebičů
Co je hlavním problémem při mytí skla v myčce? Při pravidelném mytí dochází ke korozi skla – unaví se střídáním vlhkého a suchého prostředí. Koroze se projevuje ztrátou lesku a průhlednosti, na povrchu se objeví škrábance, praskliny, kroužky. Koroze je vyvolána i skrytými vadami skla, které se ukážou až během používání.
Koroze se může projevit i u plastů. I když jsou nesrovnatelně kvalitnější než před čtyřiceti či padesáti lety, na jejich mytí je vhodné volit programy s teplotami 40 až 50 °Celsia. Misky, příbory a krabičky sice nepraskají (mnohé jsou výrobcem určené do mrazničky i mikrovlnné trouby a snášejí extrémní teploty), ale ztratí lesk a blednou. Způsobují to detergenty, které jsou v kombinaci s horkou vodou ještě agresivnější.
Citlivé jsou i některé typy příborů. Záleží, zda jde o příbory z jednoho kusu ušlechtilé oceli, nebo ze dvou materiálů. Potom hrozí, že horká voda uvolní spojovací tmel u střenky, takže se rukojeť uvolní. Proto se do myčky hodí jednodílné příbory z ušlechtilé oceli (18/10). Méně kvalitní výrobky ohrožuje takzvaná jamkovitá koroze, která začíná jako nepostřehnutelné vpichy – jamky. Její příčinou je působení kyselin z ovoce a zeleniny a kuchyňské soli na povrch příborů. Když například rozříznete citron či ovoce nožem, měli byste jej opláchnout – jinak se vám mohou na příborech či nožích objevit „rezavé“ skvrnky, které je nutné vyčistit ručně odpovídajícím přípravkem.
Foto firem Baumatic, Electrolux, Siemens a archiv
Publikováno: 25. 4. 2007, Autor: