reklama

Nová kuchyň svépomocí

Chcete si navrhnout a vyřešit kuchyňskou sestavu svépomocí? Troufnete si na to? Pokud ano, měli byste znát alespoň několik základních pravidel, které vám pomohou vytvořit vyhovující a snadno obslužnou kuchyň, tedy kuchyň ergonomickou a co nejvíce a nejlépe sloužící.

Když se půjdete podívat do dílny starého řemeslníka, nebo třeba do kůlny či garáže domácího kutila, většinou vás (ne)překvapí relativní nepořádek, který bude pro cizího člověka poněkud nepřehledný, ale uživatel  a „pán“ této dílny tady najdete cokoliv potřebného i poslepu. Za ta léta zde má jednoduše vše, tedy každý šroubek, klíč, kleště nebo kladivo, své místo dané např. četností použití, důležitostí předmětu, jeho velikostí ve smyslu lehkého uchopení atd. Když k tomu přičteme ještě zdravotní parametry, které budou regulovat např. umístění těžkých nářadí, tak, abyste si při jejich vyndávání a uklízení např. neničili záda, pak zde máme vlastně kompletní obraz toho, co se nazývá „ergonomie“ a co by mělo být korektivem při řešení problému jménem nová kuchyň svépomocí. Minimálně se tak vyvarujete těch nejelementárnějších chyb.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )
Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )
Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )
Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )
Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )
Nová kuchyň svépomocí
Nová kuchyň svépomocí (Zdroj: )

Kuchyň v číslech

Základem je kuchyňský nábytek, složení nejčastěji ze spodních skříněk, na kterých spočívá pracovní deska a ze skříněk horních, někdy poměrně nelogicky a žargonem označovaných jako „kredenc“ . Horní skříňky by neměly být (jejich horní hrana) vyšší než 190 – 195 cm a hluboké cca 30 cm.
Naopak běžná výška (horní hrany) spodních skříněk by neměla být větší, než 85 – 90 cm. Záleží přirozeně na tom, zdali jsou uživatelé průměrného, podprůměrného a nebo nadprůměrného vrůstu.

Pracovní deska a trouba

Pracovní desku umisťujeme cca 25 cm pod úrovní předloktí, které je v pravém úhlu k vertikální ose těla. Na pracovní desce pak spočívá varná deska a dřez. Pamatujte, že dřez má ale také svoje dno, do kterého se budete ohýbat. Nad varnou deskou by měla být digestoř, ať už s odtahem do komína, nebo recirkulační. Měla by být  60 až 65 cm nad elektrickou varnou plochou a cca 70 cm nad deskou plynovou.

Trouba se běžně umisťuje do středu výšky mezi podlahou a pracovní deskou, ale k takové troubě se budete muset ohýbat a v sehnutí pak vyndávat např. pekáč s několikakilogramovou kachnou. Je dobré dát troubu do takové výšky, abyste k ní mohli přistoupit se vzpřímenou postavou.

Karel Holý
Foto Sedlák Interier

Publikováno: 11. 12. 2007, Autor: