reklama

Vaření na hladké ploše

Všichni už ji mají, jen vy ne. Co? Sklokeramickou desku přece. Má ale vůbec smysl měnit starý sporák za nový, přestavovat kuchyň? V čem je sklokeramická deska tak úžasná?

i (Zdroj: archiv redakce)
Vaření na hladké ploše

Předně: každá hospodyňka ocení snadné čištění, které se s údržbou plynové nebo klasického elektrického sporáku nedá srovnat. Stačí přejet čistícím prostředkem po desce (vhodné jsou prostředky přímo na desky, které stojí od padesáti korun výše) a je uklizeno.

Údržba a bezpečí

Ale zpět: jaké jsou jiné přednosti desky? Pevný materiál. Ani pád sebevětšího hrnce desku nepoškodí. Nesmíme na ni však nádobí plné jídla házet pravidelně… Zároveň ani s cukrem si deska příliš nerozumí, mohl by ji poškrábat, proto je nejlepší setřít ho hned za tepla.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )
Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )
Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )
Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )
Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )
Vaření na hladké ploše
Vaření na hladké ploše (Zdroj: )

Navíc je varná deska mnohem bezpečnější než její starší plynové a plotýnkové kolegyně. Rozehřeje se totiž pouze ta část, kterou obsadí hrnec, tedy varná zóna. Okolí má stále stejnou teplotu. K tomu stále svítí červená kontrolka, která nezhasne, dokud nemá plotýnka bezpečnou teplotu – dokud není skoro studená.

Málo místa na lince?

Pokud nejsme spokojeni s velikostí pracovní plochy na kuchyňské lince, není problém cokoliv na desku odložit, popřípadě na ní i vyválet těsto. Kde jinde najdeme tak hladkou plochu, která se navíc snadno vyčistí?

A jaké nádobí se na sklokeramickou desku hodí? Všechno, kromě nádobí z hliníku. Povrchy se příliš nemají rády, proto byste se ohřátí vůbec nemuseli dočkat.

Je libo něco speciálního?

Zvlášť rodiny s malými dětmi ocení indukční vaření. Indukční zóna zde nezahřívá celou varnou zónu jako je tomu u klasických desek, ale zahřívá pouze tu část, na které je postavena nádoba z feromagnetického materiálu. Sundáme-li hrnec z hořáku, ohřev se zastaví. O sporák se tak nemůžeme spálit a navíc tímto vařením šetříme energii.

Martina Tlachová
Foto: Mora

Publikováno: 21. 1. 2008, Autor: