Všichni už ji mají, jen vy ne. Co? Sklokeramickou desku přece. Má ale vůbec smysl měnit starý sporák za nový, přestavovat kuchyň? V čem je sklokeramická deska tak úžasná?
Předně: každá hospodyňka ocení snadné čištění, které se s údržbou plynové nebo klasického elektrického sporáku nedá srovnat. Stačí přejet čistícím prostředkem po desce (vhodné jsou prostředky přímo na desky, které stojí od padesáti korun výše) a je uklizeno.
Údržba a bezpečí
Ale zpět: jaké jsou jiné přednosti desky? Pevný materiál. Ani pád sebevětšího hrnce desku nepoškodí. Nesmíme na ni však nádobí plné jídla házet pravidelně… Zároveň ani s cukrem si deska příliš nerozumí, mohl by ji poškrábat, proto je nejlepší setřít ho hned za tepla.
Velká fotogalerie domácích spotřebičů
Navíc je varná deska mnohem bezpečnější než její starší plynové a plotýnkové kolegyně. Rozehřeje se totiž pouze ta část, kterou obsadí hrnec, tedy varná zóna. Okolí má stále stejnou teplotu. K tomu stále svítí červená kontrolka, která nezhasne, dokud nemá plotýnka bezpečnou teplotu – dokud není skoro studená.
Málo místa na lince?
Pokud nejsme spokojeni s velikostí pracovní plochy na kuchyňské lince, není problém cokoliv na desku odložit, popřípadě na ní i vyválet těsto. Kde jinde najdeme tak hladkou plochu, která se navíc snadno vyčistí?
A jaké nádobí se na sklokeramickou desku hodí? Všechno, kromě nádobí z hliníku. Povrchy se příliš nemají rády, proto byste se ohřátí vůbec nemuseli dočkat.
Je libo něco speciálního?
Zvlášť rodiny s malými dětmi ocení indukční vaření. Indukční zóna zde nezahřívá celou varnou zónu jako je tomu u klasických desek, ale zahřívá pouze tu část, na které je postavena nádoba z feromagnetického materiálu. Sundáme-li hrnec z hořáku, ohřev se zastaví. O sporák se tak nemůžeme spálit a navíc tímto vařením šetříme energii.
Martina Tlachová
Foto: Mora
Publikováno: 21. 1. 2008, Autor: