Možná až „vědecko – fantasticky“ znějící titulek k článku chce jen připomenout, že si již několik let jako lidé pokročilí v různých technologiích užíváme nejednu „hi-tech“ vymoženost a často je už vnímáme jako něco samozřejmého. Uvažovali jste někdy nad nábytkem z kovu?
Kovový nábytek není až zas takovou výjimečností, i když je do značné míry nepraktický. V zimě je nepříjemně studený a v létě zas akumuluje teplo. Ale pokud se jedná o celokovový kuchyňský nábytek, který se nachází v příjemně vytopeném a klimatizovaném interiéru, pak už je to něco jiného. Najednou tu stojíme před volbou možná chladné, možná racionální, ale určitě mimořádné elegance. Co myslíte?
Výhody a nevýhody
Kuchyňský nábytek tažený z jednoho, nebo více kusů ocelového či jiného plechu, bývá ozdobou katalogů těch nejslavnějších světových producentů (mezi které patří např. Arc Linea, Boffi nebo Bulthaup). Takové vybavení kuchyňského interiéru je výjimečné, možná extravagantní, rozhodně exklusivní, velmi atraktivní na pohled a možná také trochu nepraktické. A důvod?
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Při každém úklidu domácnosti, zejména při utírání prachu, se logicky věnuje největší pozornost lesklým a hladkým plochám. Ty jako první signalizují narůstající vrstvu nečistost a jsou něčím jako ukazatelem či barometrem čistoty. Jakýkoliv dotyk opocené, mastné dlaně je na takovém povrchu vidět. A to samé platí o lesklém kovu kuchyňského nábytku. I tady si bude muset majitel zvyknout, že údržba a uchování reprezentativního vzhledu bude mnohem náročnější, než v jiných případech. Navíc je zde riziko poškrábání vlivem manipulace s jinými kovovými předměty (pekáče, hrnce atd.)
Foto Boffi, Bulthaup
Publikováno: 19. 3. 2008, Autor: