Pokud máte místo jen na malý kuchyňský kout a nejste – li zrovna ženou v domácnosti s deseti dětmi, pak nezoufejte, kuchyň může dobře sloužit a fungovat třeba i v předsíni. Stačí, aby měla vše, co potřebuje a zároveň aby neplýtvala místem na zbytečnosti.
První je digestoř
Máte-li kuchyň jako součást jiné místnosti, která slouží ještě jinému účelu, než jen přípravě pokrmů, pak je potřeba kuchyňský kout vybavit v prvé řadě dostatečně silnou digestoří. Její výkon se bude volit podle počtu kubických metrů vzduchu, který musí vyprat, ale v tomto případě nebudeme vypočítávat výkon podle obsahu kuchyňského koutu, ale celé místnosti, ve které je kuchyňské vybavení umístěno.
V opačném případě budou mastné a jiné páry ulpívat všude kolem a pokud máte kuchyňský kout v předsíni…budou i na šatech.
Nemáte-li možnost napojit digestoř na komín, nic se neděje. Nemusíte mít zrovna odtahovou digestoř (tedy tu napojenou na komín), postačí vám recirkulační, která potřebuje pouze elektrickou zásuvku a v průměru jednou za rok vyměnit filtr.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: ) Máte jenom malý kuchyňský kout? (Zdroj: )
Jen to nejnutnější, praktické a pohodlné
Potřebujete v prvé řadě varné centrum, které stačí dvouplotýnkové, dále dřez a mezi tím alespoň metr dlouhý a zhruba 80cm hluboký prostor pro samotnou pracovní desku. Vedle dřezu se vám vejde úzká malá myčka široká 45 cm. Jako troubu volte troubu s kombinovaným ohřevem, tedy tzv. vše v jednom. Pokud nejste šéfkuchaři z pětihvězdičkového hotelu, tak vás takový přístroj uspokojí. Zbytek prostoru pod úrovní pracovní desky, tedy prostor „dolních skříněk“, uvolněte pro uskladnění těžkých kusů nádobí (nejlépe pod dřez), které by bylo problematické uložit v horních skříňkách. Nahoru dávejte veškerý porcelán a sklo.
Věci jako občasně používané servisy, nápojové sety atp. mohou být umístěny jinde, stejně jako veškeré zásoby houbiček, saponátů a hadrů, které se v kuchyni používají. Nechávejte si v kuchyni jen to nejnutnější.
Karel Holý
Foto Hanák nábytek, Siemens, Sedlák Interiéry