reklama

Dejte si k snídani lepšího „turka“, je to snadné a elegantní

Drtivá většina Čechů, která snídá a nebo zkrátka pije kávu, si dopřává tzv. turka. Je to příprava tradiční, sice nikoliv „turecká“, ale rozhodně je snadná. Úplně stejně snadná je ale příprava kávy v „presovači“ a zároveň je pomocí tohoto „přístroje“ možné jednoduše získat kávu chutnější a hlavně bez lógru a jiných nepříjemným sedlin. Je to snadné.

i (Zdroj: archiv redakce)
Dejte si k snídani lepšího „turka“, je to snadné a elegantní

Presovač na kávu je běžnou součástí italských domácností, ve kterých dávají přednost zalévané mleté zrnkové kávě. Je to velmi prosté. Do nádoby nasypete kávu stejně, jako by to byl hrníček připravený pro vaření, respektive zalévání „turka“ a pak jen pomocí pístu stlačíte veškerou sedlinu ke dnu. Nahoře zůstane krémovější nápoj, než když si děláte obyčejnou kávu jednoduchým zalitém bez stlačení. Sedliny stlačené u dna drčí pohromadě a lze je velmi jednoduše vyhodit.

Designové hračky

Kvalitu kávy ovlivňuje kromě kávové směsi samotné také materiál, ve kterém je nápoj připravován. Ideální je sklo, nerezová ocel a nebo keramika. Pokud si chcete koupit svůj presovač, stačí, aby byl z nějakého ušlechtilého materiálu a pak už si můžete vybírat jen a jen podle vzhledu. A věřte, že třeba právě presovače jsou poměrně oblíbenou „hračkou“ pro designéry a že je jich ve specializovaných obchodem opravdu hodně a v různých designech, kterým nechybí vážnost, stejně jako humor, noblesa a nebo cokoliv jiného. Co výrobek, to jiný smysl pro krásu. Presovač jednoduše dokáže být zajímavých zpestřením vybavení kuchyně. Zkuste ho.

Karel Holý
Foto Bodum, Alessi

Publikováno: 16. 4. 2008, Autor: