Ani kuchyně a jejich vybavení se neobejdou bez své módy, bez trendů a bez jasné vize, která určuje budoucnost. Jedno je jasné už dnes. Kuchyň „zítřka“ bude kuchyní obytnou. Bude to kuchyň primárně řešená s důrazem na maximální míru uživatelského komfortu, bude ergonomicky korektní a orientovaná na racionální stravu. Nevěříte?
Z průzkumu prodeje a poptávky je zřejmé, jakým směrem se lidé, potažmo tedy budoucí zákazníci ubírají. Nicméně, logika věci zůstává stejná a svět kuchyní je z jedné části světem technologií sloužících k úpravě potravin a na straně druhé je to stejně tak velký svět nábytku a jeho účelné kompozice.
Pamatujte, že bez ohledu na dobu, styl a trendy bude i sebekrásnější kuchyň kuchyní špatnou, pokud se v ní nebude dát (dobře) vařit a to bez ohledu na skutečnost, zdali znemožnění přípravy pokrmů zapříčiní nefunkční varné centrum a nebo nesmyslně poskládaný kuchyňský nábytek, terý např. donutí kuchaře běhat od dřezu ke skříňkám celých osm metrů a přitom mu do cesty bude stavět jídelní stůl i s židlemi.
Něco nového (?)ve světě kuchyní: obytná kuchyň
Tomuto tématu jsme se na stránkách Livig.cz věnovali mnohokrát. Obytná kuchyň není nic nového, je to tradičné řešení, díky kterému není ten, kdo vaří, oddělený od ostatních členů domácnosti. Ideálně je pak toto společensky velmi empatické řešení realizováno spojením obývacího pokoje a kuchyně. Vznikne tak jedna velká místnost, ve které se odehrává život rodiny vč. samotné přípravy pokrmů. Tzv. „otevřený prostor“ je zjevným trendem číslo 1.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Čtěte články na toto téma: Kuchyň jako obytná místnost , také Kuchyň jako srdce bytu a zajímavý je TIP pro spojení kuchyně a obýváku
Něco nového (?) ve světě kuchyní: ergonomie a komfort
Pamatujte na to, že v kuchyni se primárně vaří a vaření je práce a je to také práce s těžkými, horkými a ostrými předměty. Nože, pánve, rozpálený olej a nebo vroucí voda. Zacházení s těmito rizikovými faktory by mělo být ošetřené takříkajíc ze všech stran.
TIP: zkuste např. zauvažovat nad různou výškou varného a mycího centra. Je to o vašem bezpečí a pohodlí. Čtěte článek Čtyři kuchyňské TIPY a Vyvarujte se chyb při zařizování kuchyně!
Něco nového (?) ve světě kuchyní: racionální strava
Pojem „racionální strava“ zní poměrně strašidelně. Možná je spíše lepší napsat „zdravá“ strava a nebo ještě lépe „ne-tučná“ strava. V každém případě, standardy české klasické kuchyně jsou stravou vycházející z prostředí předminulého 19.století a vysokému pracovnímu nasazení a sedavému zaměstnání jednoduše nevyhovují.
TIP: zkuste vaření v páře, zkuste rybí pokrmy! Máme přece tak bohatou tradici rybníkářství a ryby se u nás jedli vždy a celkem samozřejmě. Dnes kupovidu dáváme přednost nekvalitním a nebo levným potravinám. Podívejte se např. na Video recept na lahůdkového kapra v zeleninové krustě
Red.
Foto Hanák kuchyně, Domus and Domus
Publikováno: 8. 1. 2010, Autor: