Při výběru nové kuchyně se hodí každá rada, neboť aktuální trendy i technologie se neustále mění a výběr proto není snadný. Připravili jsme pro vás tedy několik tipů, které by se mohly hodit.
Veškeré aktuální tipy při výběru nové kuchyně jednoznačně vychází z ergonomie lidského těla. To znamená, že jak míry, tak i rozmístění jednotlivého zařízení jednoznačně podléhají tomu, aby splňovaly veškeré nároky na komfort při jejich používání.
1.
Při výběru nebo samotném zpracování kuchyňské linky (v případě zakázkové výroby) je rozhodně dobré vycházet z minimální šířky pracovní plochy 60 cm. Délka pracovní plochy se odvíjí od násobků 60, tedy 120 cm nebo 180 cm a více. Výška kuchyňské linky by pak měla být zhruba 20 cm pod úrovní vašich loktů – tedy tak vysoko, abyste se nemuseli při práci hrbit.
2. Každá správná kuchyň by měla disponovat třemi částmi – varné centrum, mycí centrum a přípravná, neboli pracovní deska. Co se týká varného centra je dnes možné vybírat z několika variant. Nejmodernější, nejúspornější a nejbezpečnější jsou varné indukční desky, které fungují na principu indukčního ohřevu. Plyn je osvědčenou klasikou, jež se vyznačuje vlastnostmi, které dříve chyběly elektrickým vařičům, a proto byl využíván především v profesionálních kuchyních. Technologickou i designovou inovací prošly rovněž elektrické varné desky a popularitu si také drží sklokeramické varné desky. Jaká varná deska je pro vás ta pravá si můžete přečíst v článku „Vybíráme varnou desku„.
3. Materiály do kuchyně vybíráme zásadně tak, aby jejich údržba byla snadná a nenáročná. Zvolené materiály by měly být zároveň příjemné na dotek a bezpečné. Ekonomicky výhodné jsou i moderní imitace. Například na podlahu jsou velmi efektivní imitace dřeva a to nejen v podobě již známých laminátových podlah, ale nově například v podobě vinylových podlah, které jsou i na omak až neuvěřitelně podobné podlahám z pravého dřeva.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
4. Před výběrem spotřebičů je dobré vše nejprve změřit a také zvážit, zda budete chtít mít kuchyňské spotřebiče v klasickém provedení, tedy vždy vystavené (a to ať už vestavěné, či samostatně stojící) nebo zda se rozhodnete pro moderní výsuvné a vyklápěcí systémy, které v případě nečinnosti spotřebiče ukryjí v útrobách kuchyňské linky, či závěsných neb stojících skříněk.
5. Pro děti je kuchyň místem, kde je stále co objevovat. Proto byste měli věnovat pozornost jejich bezpečnosti a využít všechny možnosti, jak je ochránit před úrazem. Zásuvky a dvířka můžete opatřit pojistkami, sporák bezpečnostním krytem. Čisticí prostředky a ostatní chemikálie uzavřete do prostoru s pojistkou, na který dítě běžně nedosáhne.
6. Pokud chcete mít kvalitně osvětlenou kuchyň, při výběru svítidel musíte počítat s centrálním osvětlením na stropě, s výškově nastavitelnou lampou nad stolem a osvětlením nad pracovní plochou. K současným trendům patří lokální náladové osvětlení, které je nejen efektní (vitrínová svítidla za prosklenými dvířky), ale také podstatně zvyšuje viditelnost při práci (bodové osvětlení pracovní plochy).
Čtěte také:
– Elegantní kuchyň je nadčasová
– Barové pulty i ostrůvky do každé kuchyně
– Moderní, pohodlná, praktická – jak na kuchyň snů?
Text: Lucie Sýkorová
Foto:appliancist.com,ageesbath.com,trendir.com,scrapbookscrapbook.com,genuinestyle.net,gilbertconstruct.com,fopple.com
Publikováno: 12. 4. 2011, Autor: