reklama

Cukr, káva, limonáda, čaj…

Ranní čaj, snídaně. Klasika, která nezklame, povzbudí a naláká do nového dne. Na trhu najdeme nepřeberné množství konviček i hrnečků, největší dojem na hosty však udělají snídaňové sety. Ty často obsahují konvičku, hrneček, menší talířek nebo misku. U hrnečků se barevnosti a fantazii meze nekladou, nicméně talíře volme raději jednobarevné. Ze strakatého talíře a neméně barevného pokrmu nás budou oči přecházet. Jednobarevná klasika nikoho nezklame a navíc je mnohem elegantnější.

K příjemně strávenému dopoledni patří káva. Klasické espresso patří do těch nejmenších šálků, co doma či v obchodě najdeme. Tady jistě není od věci malý šáleček nahřát. Káva tak nemá šanci vychladnout dřív, než ji host stačí vypít. Pozor, máme-li my či naše návštěva rádi kávu zjemněnou mlékem! Do hrnečku na presso už se málokdy takový „přepych“ vejde, zde proto přichází vhod šálek o něco větší. Na trhu je spousta velikostí, stačí si jen vybrat.

Nejčastější je buclatý šálek na capuccino. Jemnost kávy, do které se postupně nalije teplé mléko a poté přidá bohatá mléčná pěna, nejvíce zdůrazníme v keramické soupravě s podšálkem. Café latté a jeho oku lahodící kávovo-mléčná trilogie nejlépe vynikne v podlouhlých nahoře se rozšiřujících sklenicích.

… o oběd se poděl s přítelem…

Polévka patří do hlubokých talířů. V dnešní době jsou obrovským trendem hluboké misky, které klasické polévkové talíře suplují. Hlavní chod patří na mělké talíře, dnes k dostání v mnoha provedeních. Od kulatých přes oválné a zaoblené až k netradičním čtvercovým tvarům. Kytičkám na talířcích už dávno odzvonilo, dnes se nosí spíše jednoduché barvy na zajímavých tvarech, nicméně „proti gustu žádný dišputát“. A čím klasické bílé maso zapít? Jemným bílým vínem. Užší kalichy se širším otvorem jsou stvořené právě pro tento lehký a ve správné míře i zdravý nápoj.

Káva – velká fotogalerie

Cukr, káva, limonáda, čaj…
Cukr, káva, limonáda, čaj… (Zdroj: )
Cukr, káva, limonáda, čaj…
Cukr, káva, limonáda, čaj… (Zdroj: )
Cukr, káva, limonáda, čaj…
Cukr, káva, limonáda, čaj… (Zdroj: )

Talíře jsou často k dostání v sadách po osmnácti kusech – 6 malých, 6 mělkých a 6 hlubokých talířů. Stejně tak je tomu i s příbory, nejčastějším počtem kusů v balení je v tomto případě 24 – polévkové lžíce, vidličky, nože a čajové lžičky, vždy po šesti kusech. K tomu není problém dokoupit malé lžičky na kávu, dezertní vidličky, lžičky na zmrzlinu nebo podlouhlé lžičky na ledové frappé, trendem se postupně staly i ostré nože na steaky.

… a večeři dej nepříteli

V dnešní uspěchané době se často stává, že nám z celého dne zbude čas jen na pořádnou večeři. Snídani vynecháme, oběd v pracovním stresu ošidíme a večer tak dorazíme domů nebo do restaurace s úplně prázdným žaludkem. Po takovém nášupu pak jistě není od věci dopřát si sklenku vína. K aromatičtějším jídlům se nejlépe hodí červená vína. Jejich chuť vynikne ve sklenicích se širokým kalichem a menším průměrem otvoru, lehčím a mladším vínům budou slušet spíše protáhlejší a užší kalichy se širším otvorem. A chceme-li si dopřát sekt, protáhlá flétna je jistě samozřejmostí. Jak jinak nechat bublinky „vybublat“ přesně tak, jak si výrobce šampaňských přál?

Martina Tlachová
Foto: Petr Václavek, CzechDesign, Asa, Artinterior

Publikováno: 8. 10. 2007, Autor: