Jarní příroda má nezaměnitelné kouzlo. Aspoň kousek z ní si můžete přinést domů v podobě jednoduché dekorace. Ať už se jedná o větvičky jívy, kamínky, kůru ze stromů či kousky mechu. Stačí se pořádně rozhlédnout a určitě kolem sebe uvidíte spoustu inspirace.
Bez zelené to nejde
Z materiálů, které posbíráte během procházky, pak doma vytvoříte třeba hnízdečko ze dřeva, větviček, kousků mechu a dalších přírodnin, do kterých naaranžujete jemně zdobené vajíčko. Vyzkoušejte třeba zdobení dírkami nejrůznějších tvarů. Otvory do vaječných skořápek šikovně vyvrtáte chirurgicky jemnou modelářskou bruskou.
K jaru patří také zelená barva. Pokud jste nestihli zasít osení, můžete využít třeba zelený mech nebo ubrousek, organzu či krepový papír. Každopádně mějte na paměti, že velikonočním dekoracím to v zelené sluší podobně jako květinám v trávě.
Vsaďte na tradici
Chcete vytvořit útulnou atmosféru? Připravte stůl v rustikálním stylu. Využijte k tomu ubrousky zdobené krajkou, motiv větviček či květin na prostírání a talířích, svícny, jutové, bavlněné nebo lněné ubrusy. A samozřejmě ošatky s bílými nebo barevnými vajíčky. A když to počasí jen trochu dovolí, neváhejte a vyzdobte i venkovní posezení.
Hrajte si
Pokud jste typ, který si potrpí na doma vyrobené dekorace, máte pro vás pár nápadů. Můžete vystříhat z papíru tulipány, které nalepíte do papírového košíčku (třeba na muffiny). Můžete do něj přidat i malé překvapení v podobě čokoládového bonbonu. Tato dekorace udělá radost každému stolovníkovi.
Nebo stačí zabalit uvařené vajíčko do textilního ubrousku tak, aby byla polovina vidět. Ubrousek převažte šňůrkou, aby vznikly dvě „zaječí“ uši. Děti vajíčkům mohou přimalovat i „obličej“.
Nechce se vám ven? Nevadí
Za dekoracemi na velikonoční stůl se však nemusíte bezpodmínečně vydávat do parku nebo do lesa. Pěkné dekorace pořídíte i během obyčejného nákupu. Stačí koupit čokoládová vajíčka, ubrousky s velikonočními motivy a kytice tulipánů nebo narcisek. Doma pak všechno stihnete naaranžovat za pár minut a Velikonoce mohou začít.
Publikováno: 17. 4. 2019, Autor: autor: Ivana Kukalová