Mnohé z toho, co máme běžně v kuchyňské spíži , se při bližším pohledu velmi dobře hodí také na mytí kuchyně. Na předním místě seznamu stojí samozřejmě ocet, vydatnými pomocníky však mohou být i sůl nebo citronová šťáva. K tomuto poznatku však dospěl i trh a nabízí různé prostředky na bázi těchto základních surovin.
Náklady na úklid můžeme snížit, pokud budeme dbát několika základních pravidel a pořídíme si také praktické zařízení – nábytek a stěny by měly být do určité výšky omyvatelné. Dřevěný nábytek s ozdobami se v kuchyni čistí dost špatně. Nádobí a kuchyňské spotřebiče by měly být dobře uloženy, pokud možno ve skříních, neboť všechno, co stojí v kuchyni se po každém pečení potáhne tenkou vrstvou tuku. Pracovní plochy by měly být pokud možno hladké, aby je bylo možné rychleji a lépe utírat.
Jak snadno udržovat kuchyň
Kuchyň stále pro celou řadu domácností představuje těžiště rodinného života. Vždyť co je příjemnějšího, než si společně sednout kolem stolu, jíst a bavit se. Druhou stranou mince však je to, že kuchyň musíme velmi často mýt, protože při práci s potravinami je třeba nejvyšší pečlivosti. Pro základní čištění stačí většinou jednoduchý čisticí prostředek – mýdlová, nebo octová voda, pro zatvrzelejší případy pak nabízíme nejrůznější prostředky z truhly nápadů naší prababičky.
Velmi jemný čisticí prášek
Na choulostivější plochy se hodí tento čisticí prášek – lze jej skladovat až 8 měsíců.
Co budeme potřebovat:
50 g mýdlových vloček
150 g plavené křídy
80 g sody
5 kapek citronového oleje
Postup:
Mýdlové vločky jemně umeleme. Dobře je smícháme s plavenou křídou a sodou. Nakonec přidáme citronový olej. Naplníme do sklenice se šroubovným uzávěrem a ještě jednou důkladně protřepeme.
Pro pěkný sporák
Sporák v kuchyni bývá vizitkou každé hospodyně. Proto bychom jej měli častěji důkladně mýt. Následující prostředek se dobře uschovává, můžeme jej proto vyrobit více.
Co budeme potřebovat:
250 ml vody
1 lžička mazlavého mýdla
½ lžičky glycerinu
10 lžiček octa
6 lžic plavené křídy nebo čisticího písku
Postup:
Vodu nejprve uvedeme do varu. Smícháme mazlavé mýdlo , glycerin, mýdlo a ocet. Přilijeme vařící vodu. Nakonec do směsi vmícháme plavenou křídu nebo čisticí písek. Naplníme do láhve a pevně uzavřeme. Prostředek lze uchovávat až 4 měsíce.
Stejně tak, jako sporáku, lze lehce uchovat lesk nerezovým plochám, a to za pomoci směsi z vody a citronové šťávy. Je vidět, že si lze poradit i bez toho, abychom utráceli velké sumy za drahé prostředky. To nejšetrnější a většinou i nejúčinnější máme ve své spíži.
Text: Lucie Sýkorová
Foto: yumsugar.com, paragononline.co.uk, redlotusconsulting.com, shelterpop.com, victoria.inetgiant.com.au
Publikováno: 22. 11. 2010, Autor: