Už v dobách předkřesťanských se k období kolem jarní rovnodennosti vztahovaly významné oslavy. S dnešní podobou Velikonoc si okamžitě spojujeme tradiční symbol vejce. I tato symbolika má však své kořeny dávno před novozákonními událostmi. Vejce v sobě ukrývá zárodek nového života, je proto atributem plodnosti, úrodnosti, života.
Kraslice či vejce k nakousnutí?
Než se pustíte do kreativního vyjádření, rozhodněte se, jestli budete dekorovat vyfouklé kraslice nebo jedlá vejce. Podle toho budete vybírat barvy a případná lepidla na dekorace. Vždy mějte na paměti, že na vejce s jedlým obsahem můžete používat pouze jedlá barviva.
Vyfouklé kraslice důkladně propláchněte teplou tekoucí vodou, jinak si zahráváte se zdravím. Pro oschnutí a následné zdobení je můžete opatrně uchytit ke špejli a zapíchnout do kousku polystyrenu.
Vejce, u kterých chceme zachovat obsah, bude potřeba nejprve uvařit. Aby skořápky nepopraskaly, je dobré dodržet několik jednoduchých pravidel. Vejce nedávejte vařit přímo z lednice, nechte je alespoň 15 minut ohřát při pokojové teplotě. Vložte je do vhodně velkého hrnce, aby sebou ve vroucí vodě nemlela a příliš do sebe nenarážela. Vodu nezapomeňte osolit, a jakmile začne vřít, zdroj tepla ztlumte.
V jednoduchosti bývá krása
V barvách můžete nechat velikonoční vejce rozehrát díky dostupným potravinářským barvivům, nebo si vyzkoušet tradiční barvení pomocí přírodnin. Výsledný efekt nebude tolik intenzivní, zato věrnější. Aby se na skořápky vajec požadovaný odstín chytil, budete je muset vařit minimálně 10 minut rovnou s bylinou či kořením. Pro lepší výsledek přidejte do vody lžíci octa.
- oranžovohnědou barvu získáte z cibulových slupek
- sytě červenou vykouzlí nakrájená červená řepa se sklenkou červeného vína
- růžová vznikne, ponecháte-li v nálevu jen samotnou řepu
- zlatavou barvu vyčaruje kurkuma (neusnadňujte si cestu pomocí kari, nepouští barvu dostatečně dobře)
- zelená je barva kopřiv
- modrou vám pomůže vytvořit červené zelí
- a hnědou barvu mletá káva
Svátek hojnosti a pohostinnosti
Drobné dekorace můžete tvořit opět pomocí přírodnin. Jistě si vzpomenete na jednoduchý trik s obtiskem lístků. Přírodní dekorace musí být drobné, aby na ploše skořápky vynikly. A musí být maximálně ploché, aby pod sebou zamezily přístupu barvě a mohl se tak obrys listu vyrýsovat. Vejce společně s rostlinkou napevno zavažte do silonové punčochy a vložte do barevného nálevu.
Nemáte-li dost trpělivosti, případně si nepřipadáte zruční na tradiční malbu voskem, pořiďte si potravinářské fixy. Bohužel jsou k dostání speciálně v cukrářských potřebách, objevíte je však ve vícero barevném provedení a dekorování si významně usnadníte. Nakonec, až obarvená vejce dostatečně zaschnou, jim nezapomeňte dodat lesk.
Dříve se malovaná vejce potírala sádlem, dnes si vystačíte i kouskem másla. A vaječná nadílka se bude vyjímat. Hotová vajíčka můžete umístit do ošatky, košíku či mísy vystlané nebarvenou slámou. Výsledný dojem bude působit rustikálně. Využít můžete i hezké kovové stojánky na vejce.
Tvoříte rádi? Inspirujte se na forum.living.cz
Text: Lenka Malá
Foto: Pinterest.com
Publikováno: 15. 3. 2016, Autor: