reklama

Může být nábytek „sladký“?

Když se o něčem říká, že je to „sladké“, tak se tím většinou míní, že daná věc je milá, příjemná, možná přítulná a nebo zkrátka jakákoliv jiná, než např. kyselá, nevlídná a nebo jinak nevítaná. A sladký nábytek? Designérská dvojice Sander van der Haar a Jaromir Maasnavrhla do výrobního programu známé holandské značky Spell možná skutečně „sladkou“ kolekci sedacího nábytku a ona „sladkost“ je „sladkostí“ pro oko. Tenhle nábytek se totiž tváří, jako by byl určen k cucání a to prostě proto, že vypadá jako vybalený v bonboniéry.

i (Zdroj: archiv redakce)
Může být nábytek „sladký“?

Teoretici a historikové architektury by s největší pravděpodobností takový výtvor označili za manýrizmus a výsledek touhy po senzaci. Nábytek, který svým tvarem a barvami připomíná zákusky, sladké čokoládové bonbóny a pralinky, se totiž mírně vymyká tradičnímu chápání funkčnosti nábytku. A od něj se zvykově očekává, že vyhoví požadavkům na sladění účelnosti a estetické kvality. Na bonbónech a dortech se sice dá také sedět, ale přeci jen zde není možné přehlédnout důraz kladený spíše právě na onu problematickou pohledovou kvalitu, která jednoznačně dominuje nad technickým a funkčním řešením. Ale na druhou stranu, pokud na takový nábytek máte chuť.

Velká fotogalerie stylového nábytku

Může být nábytek „sladký“?
Může být nábytek „sladký“? (Zdroj: )
Může být nábytek „sladký“?
Může být nábytek „sladký“? (Zdroj: )
Může být nábytek „sladký“?
Může být nábytek „sladký“? (Zdroj: )

Popřejme si „dobrou chuť“

Holandský výrobce Spell zařadil tento nábytek do svého výrobního procesu a zákazníci si jej mohou koupit prostřednictvím e.shopu bez ohledu na to, zdali je či není „manýristický“. Bonbóny a dorty splňují základní, a často přísná ergonomická pravidla a tak,  pokud  na sladkém nábytku  trváte, pak není jediný důvod zabývat úvahami o manýře, funkčnosti či  převaze estetických kritérií, a nezbývá, než vám popřát: „dobrou chuť.

 

další designové inpirace ve článku Ježek s knihami
Red.
foto contemporist.com

Publikováno: 5. 10. 2009, Autor: