Plynový sporák je pro spoustu kuchařů stále nenahraditelným pomocníkem, i když na trhu najdeme sporáky elektrické, či dokonce indukční, u kterých se čistota udržuje daleko snadněji. Jak vyčistit rošt a hořáky, aby i plynový sporák naší kuchyni stále slušel?
Jak na povrch sporáku
Drobné každodenní zašpinění samozřejmě likvidujeme ihned, jakmile skončíme s vařením. V opačném případě špína zaschne a odstraňuje se mnohem hůře. Zaschlé skvrny navlhčíme teplou vodou se saponátem, necháme chvíli působit, a pak už snadno odstraníme houbičkou nebo hadříkem.
Neskladný rošt
Rošt plynového sporáku, to už je mnohem tvrdší oříšek. Většinou se nám ani nevejde do dřezu. Pokud se ho chystáme mýt ve vaně, raději dno vany vyložíme starou utěrkou, aby nedošlo k jejímu poškrábání. Připečenou špínu z roštu nejlépe odstraníme tak, že starou utěrku namočíme do octa a rošt jí omotáme. Asi po hodině se připečeniny rozmočí a půjdou snadno odstranit hrubší stranou houbičky nebo kartáčkem a saponátem.
Hořáky s připečenou špínou
Hořáky plynového sporáku musíme udržovat v čistotě i z bezpečnostních důvodů, aby plyn mohl snadno proudit ven a dobře hořel. Pokud nám při vaření uteče například polévka, hořák se ucpe a plamen zhasne. Zašpiněné hořáky proto čas od času namočíme v silném roztoku vody a octa, asi za hodinu vydrbeme houbičkou nebo kartáčkem, opláchneme vodou a vysušíme. Pokud je špína hodně odolná, posypeme ji jedlou sodou a postříkáme octem v rozprašovači. Za hodinu hořák omyjeme a osušíme. Trysky můžeme pročistit tenkou jehlou. Nakonec musíme dát pozor na správné nasazení hořáku na trysku plynu.
Publikováno: 5. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce