Podzimní sklizeň bohaté úrody nás jistě inspiruje nejen k její konzumaci, ale také k uskladňování ovoce do zásoby. Abychom i v sychravých zimních dnech mohli sáhnout po nějaké té dobrůtce a vychutnat si kompot, džem anebo marmeládu, musíme se do jejich přípravy pustit už nyní. Povedená vyšperkovaná zavařenina se pak může stát dokonce velmi hezkou dekorací naší kuchyně či spižírny.
Podzim, to je zkrátka čas zavařování. Zpracováváme jablka, hrušky, šípky, rebarboru, švestky, dýně a spoustu dalšího ovoce, vyrábíme kompoty, džemy a marmelády. Pokud si uděláme trošku času navíc a vybereme těmto pochoutkám opravdu pěkné sklenice, můžeme je po vychladnutí ještě před uložením pěkně nazdobit.
Takovou krásu je pak docela škoda uložit i ve spíži, nebojte se a vystavte je třeba na okenním parapetu anebo na poličce v kuchyni. Sklenice lze ozdobit lýkem a tím přivázat k jejímu okraji například větévku s šípky, pěkné podzimní listy anebo větvičku jeřabiny. Cokoli se vám bude líbit při procházce přírodou, vlastně může posloužit. V zimě si pak na takovéto dobrotě pochutnáte dvakrát tolik.
Nepřehlédněte! Velká inspirativní galerie dekorací
Na sklenice si můžete vyrobit slušivé nálepky a štítky na rozlišení anebo opatřit víčka výšivkou podle typu obsahu sklenice. Zvlášť, pokud máte vy nebo vaše děti pocit, že obsah sklenice vypadá všude stejně, bude rozlišení na místě. Barevná plátýnka, nebo z filcu vystřižené tvary ovoce, které nalepíte na ubrousek na víčku, ihned pomohou obsah sklenice rozlišit. Tvary ovoce můžete na látku také našít ručně nebo na stoji, případně vyšít, pokud máte čas nazbyt. Hotový tematický ubrousek pak pomocí barevného lýka či stužky nebo kraječky připevníte na víčko sklenice.
Nástěnné dekorace – velká inspirativní fotogalerie
Nebojte se vyšperkovat ani zeleninové výtvory. Přesto, že jsou určené až pro zimní spotřebu a nyní budou uschovány na tmavém místě ve spíži, můžete je už nyní také nazdobit. Pokud uděláte pěkné ozdůbky například i na nakládaných okurkách, v zimě pak budete mít na stole rovnou 2v1 – vkusně zabalenou chutnou přílohu. V případě, že se chystáte někam na návštěvu, můžete s sebou jako dárek hostitelce vzít netradičně zabalenou zavařeninu.
Na závěr přinášíme zajímavý tip na méně obvyklou marmeládu z citronů. Budete potřebovat: 11 ks citronů a jeden želírovací cukr (250g). Ten můžete nahradit vodou (3,5 dl) a cukrem podle chuti, v případě citronů spíše větším množstvím (asi 6 polévkových lžic cukru krystal nebo písek). Příprava i výroba je jednoduchá. Citrony důkladně omyjeme, kůru vydrhneme čistým jemným kartáčkem. Citrony všechny podélně rozkrájíme na prkénku určeném pro ovoce, (aby nepřijaly chuť například cibule). Pak ještě nakrájíme na tenké plátky. Odstraníme pecičky a tvrdé konce citronů. Citrony uložíme do mísy s vodou, zakryjeme a necháme odstát do druhého dne, nejlépe tak 20 hodin. Druhý den vaříme v hrnci obsah misky, nepřikrytý a tak dlouho, dokud citronová kůra nezměkne, zprůhlední a začne se rozpadat. Tak máme připravený základ, který po vychladnutí uložíme do lednice. Opět přikryjeme, aby v lednici nepřevzal pachy jiných potravin. Následně vychladlý citronový základ vložíme do většího hrnce a po malých dávkách do něj přidáváme cukr (nebo želírovací cukr). Rychle přivedeme k varu. Vaříme, dokud šťáva nezhoustne (asi 15 minut). Odstavíme z plotny a mícháme do částečného vychladnutí (asi 3 minuty). Snažíme se, aby všechna kůra nevyplavala nahoru. Hotovou marmeládupřendáme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a po zchladnutí uložíme do lednice. Asi po 2 týdnech se chuť marmelády zjemní.
Samolepky na zeď inspirativní fotogalerie
Další náměty na dekorace do bytu najdete v našich článcích: „Moderní květinová dekorace interiéru“, „Podzimní dekorace do bytu“ a „Vyrobte si dekoraci do koupelny – glycerínové mýdlo“.
Text: Zuzana Bohdalová
Foto: veena-cakesbakes.blogspot.com, thesweetestoccasion.com, kitchensimplicity.com, kathybrowngarden.blogspot.com, relishingit.com, themerrybobbins.bigcartel.com, foodfor friendsyeah.co.uk, winnebago.uwex.edu, asiliveandbreathe-kellie.blogspot.com, mypantryshelf.com, chefdruck.com
Publikováno: 26. 9. 2012, Autor: