reklama

Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti

Také vás doma trápí tvrdá voda, způsobující nevzhledný vodní kámen? Také nemůžete z chromových dřezů a odkapávačů v kuchyni nikterak dlouhodobě odstranit bělavé mapky, které zanekávají kapičky vody? Pak právě vám je určen následující článek…

Tvrdá voda je lokální problém. Ne každá domácnost s tvrdou vodou bojuje a snaží se zlikvidovat všudypřítomný vodní kámen. Tam, kde však tento problém vyvstává jistě každý ví, že tvrdá voda je prostě tvrďák a jen tak se sebou zatočit nenechá. Chemické změkčování vody totiž zahrnuje používání rizikových chemikálií a mnoho lidí, aniž by to tušili, mohou mít na takto upravenou vodu alergii.

Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti
Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti (Zdroj: )
Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti
Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti (Zdroj: )
Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti
Vodní kámen, nezvaný host v domácnosti (Zdroj: )

Jak zjistíte, že máte tvrdou vodu například v novém domově, kam jste se právě nastěhovali? Můžete například vyzkoušet snadný mýdlový test, kdy se na klasické mýdlo pustí voda a pakliže je měkká, bude mýdlo hodně pěnit. V opačném případě se pěna vytvoří jen ve velmi malém množství, pokud vůbec.  Tvrdost vody lze také vypozorovat na spirálách rychlovarných konvic – podle toho, jak rychle se na nich vodní kámen vytvoří můžete odhadnout, jak intenzivní je tvrdost vody u vás doma.

Jakmile zjistíte, že doma máte tvrdou vodu, můžete to řešit i jinak, než pomocí chemikálií. Můžete si zakoupit například speciální filtry, které se připevní na vodovodní baterie, ale třeba i na vodovodní trubice pračky, myčky a obdobných spotřebičů.  Dále také existují rozličné typy přírodních změkčovadel vody, jako například iontové směsi nebo změkčovače, obsahující speciální filtrační směsi s pryskyřicí.

Lucie Sýkorová

Foto: cleanmywater.com, wisegeek.com, livescience.com, bluecricketdesign.net, mysoaplicity.com, cookinginplaingreek.com, joneswaterconditioning.com, purewaterpeople.co.uk, smithplumbingaz.com

Publikováno: 8. 1. 2014, Autor: