reklama

Kávovary, čajovary, espressa

Káva je drogou pro příjemné odpoledne. Odpolední kávička se slaďounkým dezertem je pro plno z nás důležitou součástí dne. Dokáže nakopnout do zbytku odpoledne i na večer a zároveň nám poskytne malý prostor pro tolik potřebnou pauzu za polovinou dne. Ve Švédsku mají dokonce pro přestávku na kávu a sladký dezert speciální slovo „fika“. Který Švéd nemá za den aspoň jednu „fika“, nestará se o sebe adekvátně a odbývá se. Řekněme, že jde o kratší severskou verzi italské siesty. A ti, kdo neholdují kávě, jistě si dají k sladké svačince alespoň lahodný čaj, vyrobený třeba právě v posledním modelu čajovaru.

Výběr správného pomocníka

K tomu, abychom si pravidelně mohli dát svoji oblíbenou odpolední kávu, ovšem potřebujeme i správné propriety. Jak vybrat ideální kávovar a jaký je rozdíl mezi kávovarem, čajovarem a espressovačem? Principiálně se kávovary liší podle míry automatiky, kterou jsou schopni uživateli nabídnout. Automatické kávovary a espressovače jsou praktické z toho důvodu, že se nemusíte zabývat jejich čištěním. Většinou mají samočisticí funkci. Ušetříte si tak mnoho času a starostí. Plně automatické kávovary a espressovače jsou ovšem samozřejmě mnohem finančně náročnější. Jedná se o rozdíl v řádech tisíci korun.

Výlet do Itálie s espressovačem

Espressovač funguje na principu velkého tlaku vodní páry, s jejíž pomocí docílí silné a vysoce aromatické kávy. Udělá vám opravdu klasické italské malé espresso s pěnou, nebo picollo. Tyto přístroje jsou vhodné pro labužníky v oblasti kávy. Pokud jste celý život zvyklí pít kávu po hrncích, nikoli v malých šálcích, asi si na takovou kávu budete chvíli zvykat. Jde o kvalitní a velice silnou kávu, pokud použijete kvalitní zrna. Náplně do espressovačů můžou být dvojí. Buďto klasická namletá kávová zrna nebo tzv. kávové kapsle. Espressovače na kávové kapsle bývají levnější, ovšem jste omezeni pouze na ty druhy káv, jež jsou prodávaný v dávkách, tedy kapslích. Na Českém trhu je stále větší výběr volně prodejných káv, nikoliv káv v kapslích. Dalším druhem espressovače je plně manuální kávovar zvaný moka. Jde o klasický typ vaření kávy. Moka kávovar se skládá z tří dílů. Do spodního nalejete vodu, umístíte do ní sítko, kde bude namletá zrnková káva a zašroubujete vrchní třetí částí. Celý kávovar dáte vařit na plotnu. Do pěti minut začne voda vařit a varem voda projde přes sítko naplněné mletou kávou. Tím jak voda projde, se uvaří káva a přejde do vrchní, třetí části kávovaru. Finální káva chutná podobně silně a aromaticky jako tradiční turecká káva, ovšem pomocí kávovaru použitá mletá zrna zůstanou v přístroji. Jde o finančně méně náročný způsob přípravy kávy. Systém je plně manuální. Nevýhodou je čištění, které se musí provést po každém vaření ručně. Na trhu jsou k dostání mnohé velikosti moka kávovarů. Velikost se stupňuje od počtu šálků, které chcete uvařit (většinou od jednoho do šesti šálků).

Kávovary, čajovary, espressa
Kávovary, čajovary, espressa (Zdroj: )
Kávovary, čajovary, espressa
Kávovary, čajovary, espressa (Zdroj: )
Kávovary, čajovary, espressa
Kávovary, čajovary, espressa (Zdroj: )

Překapávače aneb káva v kanceláři

V překapávači jsou mletá kávová zrna postupně zalévaná vodou a následně pak káva překape, přeleje se do konvice. Síla aroma kávy je slabší. Jde o kávu, která se pije už ve větším množství, tzv. kancelářské popíjení kávy, kdy pijete celé hrnky.

Kombinace espressovačů a překapávačů

Jestliže aspirujete na pozici budoucího kávového profesionála, možná budete uvažovat o pořízení si přístrojů, které kombinují funkci espressovače a překapávače a mají také funkce podporující výrobu různých jiných druhů káv, jakým jsou cappuccina, latté, moccaccina a další. Většinou se jedná o nejnáročnější kategorii vaření kávy, ať už jde o finanční stránku věci, náročnost na údržbu nebo rozměrovou náročnost přístroje samotného.

Čajovary

Čajovar je přístroj, který vám pomůže uvařit vodu na váš oblíbený čaj a po jeho zalití jej udrží teplý do doby, než jej vypijete. Používá se pro přípravu sypaného čaje. V konvici jsou umístěna i sítka pro oddělení čajových lístků.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: cuisinartkeurig.com, coffeemakersportal.com, houzz.com, telovation.com, gokitchenideas.com, stroovi.com, kenwoodworld.com, gopixpic.com, designythings.com, gearpatrol.com, bedbathandbeyond.com, aromocoffee.co.uk

Publikováno: 17. 12. 2014, Autor: