Přestože jsme se v naši rubrice doposud dezertům nevěnovali a nebude to ani v budoucnu příliš časté, dovolujeme si vám pro tentokrát nabídnout recept, který je velice jednoduchý, ale jehož výsledkem budete jistě potěšeni či dokonce příjemně překvapeni. Pro mne je na něm sympatické především spojení chuti tří pro českou kotlinu velice typických ingrediencí: vařených jablek, sušených švestek a vlašských ořechů se zjemňující a vše prostupující kysanou smetanou.
Bývá bohužel obvyklé, že pod pojmem dezert se většině Čechů vybaví klasické zákusky plné máslového krému či jiné kalorické bomby. Alternativou bývá naopak celá řada dezertů tak zvané „zdravé výživy.“ Přesto lze nalézt recepty, které spojují typicky české prvky a kombinace s lehkostí a snadnou stravitelností. Jedním z nich by mohl být i náš dnešní dezert. Jeho základ tvoří tři plody, které snad lze považovat pro českou kulturu za téměř nejtypičtější. Stromy, které je plodí, pak můžeme nalézt na každé druhé zahradě a přesto na jejich chuť v záplavě exotického ovoce často až macešsky zapomínáme. Přitom právě kvalita českých jablek, švestek či vlašských ořechů je vynikající a jedinečná.
Je pochopitelné, že z našich stolů již obvykle vymizelo ovoce, uchovávané v podobě kompotů, či sušených plodů. Máme totiž možnost nahradit jej čerstvým ovocem, které je dostupné téměř po celý rok. Připravujeme se tak ale o chutě, které by nám měly být až „geneticky blízké“. Právě jejich spojení, je základem našeho dnešního dezertu, který, jak věřím, vám připomene ony již pozapomenuté chutě let minulých.
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
Jablka oloupeme a spolu se sušenými švestkami nakrájíme na plátky. Přidáme do vařící vody a se lžící medu a trochou citrónové šťávy vaříme asi 10 minut. Můžeme přidat kus skořice v celku i několik celých hřebíčků. Po uvaření (musíme dbát na to, aby jablka nebyla příliš měkká) zcedíme, odstraníme koření a necháme vychladnout. Do skleněné nebo porcelánové mísy přidáme nahrubo nakrájená jádra vlašských ořechů a promísíme s uvařenými a již vychladlými plody. Přidáme kysanou smetanu, opět promísíme a necháme na několik hodin uležet v chladnu, aby se chutě spojily. K takovémuto dezertu lze podávat jako doplněk či jako digestiv klasickou českou slivovici, nejlépe domácí. Stejně tak bude skvělým partnerem pálenka z jablek či rovnou calvados nebo hruškovice.
Dorty – inspirativní fotogalerie
Suroviny pro přípravu
1/2 kg jablek
150 g sušených švestek
50 g vyloupaných jader vlašských ořechů
300 g kysané smetany
1 lžička citrónové šťávy
Publikováno: 19. 4. 2006, Autor: