reklama

Co dělá Vánoce? Doma upečená vánočka!

Nad vůni a chuť doma upečené vánočky prostě není. A právě vánočka u nás dělá ty pravé Vánoce. Je symbolem života a plodnosti a má být z devíti pramenů: spodní symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední cit, vůli a rozum, dva nahoře vědění a lásku. Pokud máte pocit, že upéct vánočku doma je příliš složité, tak zkuste recept vánočku z těsta kynutého nebo nekynutého a uvidíte, že to zvládnete! Tak hurá do toho!

Vánočka z kynutého těsta

Co na 3 kynuté vánočky potřebujete

  • 1 kg hladké mouky na kynuté těsto
  • 220 g másla
  • 280 g cukru
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • 1 sušené droždí
  • kůra z 1 citronu
  • hrst rozinek
  • hrst ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • rum

Jak při přípravě kynuté vánočky postupovat

Den předem hrst rozinek zalijte rumem. Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, sušené droždí, 1 lžíci mouky a 1 lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10-15 minut. Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu promíchejte, přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a droždí.  Vypracujte vláčné a pružné těsto (ideálně v hnětači robota). Vyklopte na pomoučněnou plochu a ještě propracujte rukama. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte a těsto nechte v teple kynout asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (= 3 vánočky). Na každou vánočku rozdělte těsto následovně: na dvě poloviny, obě poloviny na 4 kusy; jeden kus ještě rozkrojte napůl. Upleťte cop ze 4 kusů (na plechu vyloženém pečicím papírem) a potřete ho rozkvedlaným vejcem. Upleťte cop ze 3 kusů a položte ho na cop ze 4 kusů a opět potřete vejcem. Ze 2 zbývajících nejmenších kousků zatočte „hada“ a položte ho na cop ze 3 kusů. Prostřední a horní cop zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě. Uložte vánočky do tepla a nechte je ještě hodinu kynout. Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Před pečením potřete vejcem (a pokud chcete, posypte nasekanými ořechy) a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 140 °C a pečte další hodinu. Pokud se vám už bude zdát vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, a ještě za tepla špejle vytáhněte.

Recept na vánočku z kynutého těsta
i (Zdroj: archiv Babiččina volba)
Recept na vánočku z kynutého těsta

Nekynutá vánočka

Co na nekynutou vánočku potřebujete

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 600 g polohrubé mouky
  • 3 vejce + 1vejce na potření  
  • 1 a ½ balíčku prášku do pečiva
  • hrst kandované pomerančové kůry
  • hrst citronové kůry
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 90 g nasekaných mandlí
  • 10 lžic oleje
  • 180 g krystalového cukru
  • 200 ml pomerančového likéru
  • moučkový cukr na posypání
  • pomerančová marmeláda na potření

Jak při přípravě nekynuté vánočky postupovat

Troubu předehřejte na 180 °C. U vejce na potření oddělte bílek od žloutku. Tvaroh rozmačkejte, vmíchejte do něj 3 vejce a postupně přisypávejte mouku. Přidejte prášek do pečiva, pomerančovou kůru, vanilkový extrakt, citronovou kůru, 70 g mandlí, cukr, olej a likér a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 díly pro základnu, 3 menší díly a 2 nejmenší díly a ze všech vyválejte válečky. Základnu vánočky pleťte vždy od středu a jednotlivé válečky utahujte. Jakmile dopletete cop z obou stran, hranou ruky jej zploštěte a potřete bílkem. Stejným způsobem spleťte i cop ze tří válečků, dejte na základnu, zploštěte a potřete bílkem. Cop ze dvou válečků dejte úplně nahoru vánočky a potřete bílkem.  Celou vánočku potřete žloutkem a posypte zbylými mandlemi. Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali, a dejte na zhruba 50 minut péct dozlatova. Nechte vychladnout a posypte cukrem. Nakrájenou vánočku podávejte potřenou pomerančovou marmeládou.

Nekynutá vánočka recept
i (Zdroj: Receptyschuti.cz)
Nekynutá vánočka recept

Publikováno: 11. 12. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat