Ke každodenní pohodě mnohých z nás jistě patří chvilka s vaší oblíbenou kávou. Všichni milovníci kávy jistě vědí, že dobrou kávu lze připravit i doma. Základem je nejen správný výběr druhu kávy, ale hlavně její příprava. A my vám poradíme, jak na to. Na chvilku zvolněte a vychutnejte si šálek lahodného horkého moku.
Radujete se z nového kávovaru a už se nemůžete dočkat, až si v něm připravíte opravdu báječnou kávu? Mějte ale na paměti, že skvělý šálek kávy budete mít jen tehdy, pokud budete vybírat z kvalitních druhů a o svůj kávovar se budete náležitě starat.
O výsledné kvalitě kávy rozhodují zejména tyto faktory: kávovar, káva a pravidelná péče. Přitom čištění je v domácích podmínkách často opomíjeno, přestože má na kvalitu kávy zásadní vliv. Důležitá je především stálá údržba, tedy čištění od kávové sedliny a zbytků kávy. Nezanedbávejte pravidelnou údržbu, uvidíte, že se vám starost o kávovar opravdu vyplatí. A to nejen z toho důvodu, že budete pít opravdu kvalitní kávu s autentickým aromatem, ale váš přístroj vám v kondici vydrží mnohem déle, než kdybyste se o něj řádně nestarali.
1. Automatické proplachy i mechanická čištění
Prvním krokem, který budete muset se svým novým kávovarem podstoupit, je proplach. Řada kávovarů má dnes automatické proplachy horkou vodou, které trubky pročistí a zabrání usazení nečistot. Ty je potřeba dělat pravidelně stejně jako čištění speciální čisticí tabletou, u které se vždy držte pokyny výrobce. Na mechanice se totiž usazuje mastnota a nežádoucí pachy, které mají rovněž významný vliv na výslednou kvalitu kávy.
„Pro čištění pákového kávovaru doporučuji použít vhodné speciální čisticí prostředky. Pro vyčištění domácího mlýnku se hodí např. Puly Grind. Sáček se nasype do mlýnku a následně se vymele. Poté se namele několik káv, které vyhodíte,“ doporučuje Lumír Františák, odbornk na přípravu kávy. Pokud čisticí prostředek doma nemáte, můžete obdobně použít suchou, tvrdou rýži. „Do automatických kávovarů se používají například tablety Puly Caff. Většina dodavatelů kávovarů pak uvádí konkrétní vhodný prostředek, který bych doporučoval použít,“ dodává.
V čistotě udržujte také sítko včetně dalších odnímatelných částí, které propláchněte čistou vodou a osušte hadříkem. Nezapomínejte na odpadní nádobu na kávovou sedlinu i vyprázdnění a očištění odkapávací misky a odpadní nádoby.
2. Filtry a pravidelné odvápnění
Po nějaké době je dobré kávovar zbavit vodního kamene. V domácnostech se pak stále častěji používají centrální filtry, případně mají některé kávovary v nádržce filtry vlastní. Ty je třeba pravidelně měnit. U automatického kávovaru na odstranění vodního kamene myslet nemusíte, přihlásí se o něj sám. U ostatních typů záleží na tvrdosti vody a pravidelnosti používání: „Jednoduše platí, že čím je voda tvrdší, tím častěji je třeba provést odstranění vodního kamene. U tvrdší vody doporučujeme odvápnění asi jednou za měsíc, při optimální tvrdosti stačí jednou za tři měsíce,“ říká Lumír Františák.
3. Kvalitní káva
Ať už jste majiteli jakéhokoliv typu kávovaru, vězte, že i s tím nejlepším kávovarem si skvělý šálek bez kvalitní kávy nepřipravíte. „Výběr správné kávy se odvíjí podle typu kávovaru, který máte k dispozici. Některé jsou vybaveny vlastním mlýnkem, jiné fungují pouze jako překapávače již mleté kávy. Vždy ale platí, že čím kvalitnější kávu do kávovaru nasypete, tím kvalitnější bude i výsledný nápoj,“ radí Lumír Františák.
4. Čerstvé zrno
Zásadním pravidlem po přípravu kávy je, že do násypky kávovaru přidáte pouze takové množství, které v nejlepším případě do 24 hodin spotřebujete. Zbytek uchovejte v původním obalu v suchém, tmavém prostředí. Snažte se minimalizovat přístup vzduchu, aby káva neoxidovala. „Chcete-li získat chutnou a výraznou kávu s plnou chutí a vůní, musí být vždy čerstvě namletá. Některé kávovary si kávu předemelou. Pokud je pak časový rozestup mezi namletím a přípravou kávy delší, je třeba první porce vždy vylít,“ říká Lumír Františák.
5. Pozor na mléko
Většina Čechů preferuje kávu s mlékem. Zejména u žen je oblíbeným kávovým nápojem cappuccino. Trendy nápojem posledních let je pak Flatwhite. Řada kávovaru to dnes zvládá stisknutím jednoho tlačítka, ovšem často se opomíjí údržba. „Mléko je samostatná disciplína, která nám údržbu a čištění o kávovar lehce prodlužuje. Mléko nám v kávovaru zasychá a pracuje. Čištění je proto nutné dělat každý den,“ doporučuje Lumír Františák.
Pokud vlastníte napěňovač mléka, čistěte ho po každém použití. Vhodné je také vypláchnout nádrž na vodu. Jednou za týden doporučujeme zkontrolovat a umýt spařovací jednotku a očistit její filtr, kterou nechejte posléze volně uschnout.
Tip:
Zrnková káva L'OR Jižní Ameriky
Přeneste se na okamžik na jiný kontinent a vyzkoušejte kávu z různých koutů světa. Speciální kolekce L’OR Origins nabídne pestrý výběr mistrovských chutí, které speciálně vytvořili kávoví mistři L’OR.
Zrnková káva L'OR BRAZIL
Brazilská 100% arabika se vyznačuje sametovou chutí, která v sobě kombinuje ořechové tóny s příjemnou ovocitostí a jemnými nádechy po rostlinách s nepatrným hořkým nádechem. Jedná se o jednodruhovou zrnkovou kávu L'OR, která se skvěle hodí pro přípravu italského espressa. K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.
L'OR Colombia zrnková káva
V jednodruhové kávě L’OR Columbia objevíte tóny sladkého medu a citrusů, které se prolínají s nádechy lékořice a třešní. Sirupovitá směs doplněná závanem bobkového listu je komplexní, ale velmi příjemně se pije. Je jiskřivá a energická jako brazilská pouliční hudba. Plná chuť se rozlije v ústech a následuje lahodný dozvuk. K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.
Zdroj informací: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.
Publikováno: 29. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce